Monday, August 30, 2010

telur dadar je

 

002

apa daaaa…telur dadar pun mau tayang jugak ka???

kihkih bukan apa cuma nak bagitau sedap la telur dadar ni :D

alaaa telur dadar macam sheila rosli ke siapa tu dok habaq kat tv kata kalau campur mayonaise laaagi sedap rasanya

hmmmm memang sedap babe! tak tipu ni :P

 

Sunday, August 29, 2010

sambal sotong rendam yang kusuka :)

003

i paling suka makan nasi lemak dengan sotong rendam yang besar ni tapikan seumur hidup tak pernah memasaknya sebab takut tak menjadi and lagi satu sebab my other half tak suka sotong rendam ni..dia lagi suka sotong yang biasa tu..

di sebabkan my other half takde last couple of days, so i pun dengan jayanya lah buat sambal sotong ni nak makan dengan nasi lemak…alaaa u know lah kan bulan puasa ni tahap teringin tu macam orang mengandung 9 bulan…hihi segera ku ke carrefour mencari sotong dan dengan kadar segera jugaklah ku membuat sambalnya..hehe macam ler boleh terus ngap kan!

 

btw, i tak tau camner nak masak sambal ni. sebab tak pernah masak sotong rendam kan! so i buat je macam nak buat sambal sotong yang biasa tu :)

BAHAN-BAHANNYA

seekor sotong rendam ( di cuci dan di rendam selama 1/2 jam je sebab lepas beli tu i terus masak)  
10 batang cili kering ( di rendam dlm air panas dan di kisar )1/4 cawan jus asam jawa 
2 ulas bawang merah yang besar (di kisar) 
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci belacan (di kisar)
2 biji buah keras (dikisar)

sedikit halia  (di kisar)


CARA CARA

cuci sotong and rendam dalam air abu (itu kata my fren) tapi i tkde air abu n i tk tau camner rupa air abu tu so, i rendam je dlm air kapur…hikhik suka hati i je kan! i rendam 1/2 hour je and then toskan sotong

then, panaskan minyak, tumis bahan kisar tadi hingga garing. guna api kecil ye!

then tuang jus asam jawa, masukkan garam dan gula secukup rasa.

then masukkan sotong dan gaul. Masak hingga sotong kecut dan sambal menjadi bertambah pekat.

then tutup api

sambal sotong ni paaaaling sedap di makan dengan nasi lemak…halamakkk baruku perasan yang kulupa goreng ikan bilis…patutla itu hari masa makan i terasa macam ada menda yang tak cukup…hmmm tkde ikan bilis goreng rupanya…hmmm lantak ler labu…anyway, dah habis dah pun….:)

010

Saturday, August 28, 2010

sup sayur bila si dia tiada

022

my other half was in bintulu a couple of days ago and selalunya bila dia tiada kat rumah, mula lah i punya tahap kerajinan akan merundum turun and masa ni lah i akan masak yang simple simple je macam sup sayur ni :)

hasya and i memang suka makan soup soup macam ni tapikan my other half tu kurang suka sikit

so, apalagi bila si dia tiada kami kami makanlah dengan jayanya hikhik lagipun sup sayur ni lerr yang paling senang nak buat kan!

anyway, tak yah taruk resepi lah kan coz everybody knows how to make sup air macam gini…tumis je bawang putih and udang ke ayam ke then taruk je air sebanyak banyak and then pastu masuk je lah segala jenis sayur yang anda suka…i suka taruk suhun tapi suhun dah habis so i taruk je mee hoon tu…sedap jugak..and owh jangan lupa masukkan garam ye! haaaa kan senang tu nak masak sup air macam ni :)

sedap di ratah macam tu je kan! and kalau ada cili kicap tu pun laaagi sedap di makan kan! hehe itu kata tekak i lah tu :D

Friday, August 27, 2010

mee kari

007

dedulu i tak suka and tak reti makan mee kari…my other half pulak memang tak makan sangat mee berkuah ni

tapikan i dah tersuka makan mee kari masa i try kawan i punya mee kari yang kitorang makan kat little penang restaurant

hmmm since that day i suka lah makan mee kari kat little penang tu.,.hehe makan mee kari kat little penang je and pastu i mula lah try try buat my own version on mee kari :)

kenapa i suka makan mee kari kat little penang je sebab kan kat situ i makan mee kari dengan sambal nih :)

003

kat kedai lain i tak jumpa sambal macam ni so that’s why i tak suka makan mee kari kat kedai lain…kalau makan pun kena share with my other half..owh my other half pun dah tersuka mee kari yang i masak ni..so dia pun boleh lah layan my mee kari hikhik suka hati i :)

 

okay ni resepi kuah mee kari

 

BAHAN KUAH  
beberapa ketul ayam di potong kecil
10 - 15 ekor udang, dibersihkan

fish ball

fish cake
1 kotak santan di campur air sebanyak 1-2 cawan (ikut suka nak pekat mana ye!)
1 paket kecil rempah kari daging/ayam baba’s  di campur sedikit air


BAHAN A

3 biji bawang merah, diblend
2 ulas bawang putih, diblend
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih

5 biji cili kering di blend bersama bawang putih n bawang merah…kalau nak lagi edas, tambahlah lagi cili ye!)

2 biji buah keras di tumbuk halus


BAHAN LAIN
1 kg mee kuning, cuci, dan celur sekejap, toskan
Taugeh, dicelur sekejap
sawi di celur sekejap
taupok
Bawang goreng 
Belahan limau kasturi


CARA CARA

  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan A sehingga harum
  2. then masukkan bahan2 rempah kari dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api perlahan.
  3. Masukkan ayam, kacau rata dan biar kecut sekejap.
  4. then masukkan udang dan kemudian masukkan santan biar hampir mendidih
  5. then masukkan fish cake dan fish ball
  6. Bila mendidih, masukkan garam dan rasa lah sedap ke tidak..then boleh matikan api

Bila nak makan nanti

tuangkan kuah ke atas mee yang telah di hias dengan taugeh, sawi, taupok dan bawang goreng. boleh perah limau kasturi kalau nak laagi sedap ye!

 

untuk sambal tu pula

bahan bahannya ialah bawang merah, bawang putih dan cili kering yang telah di blend (suka hati lah nak banyak mana tapi make sure bawang merah banyak ye!)

tumiskan bahan ini di atas api kecil sehingga garing (make sure minyak agak banyak ye..biar nampak cili ni macam berenang je)

then masukkan garam dan gula…biar gula banyak sikit sebab nak suh rasa manis sikit

then baru masukkan bawang goreng

masak lagi sampai betul betul garing

bila dah tutup api tu, boleh lah buang segala minyak yang berlebihan tu ye!

tekak i suka lah makan mee kari dengan sambal ni :)

010

Thursday, August 26, 2010

bread pudding with vanilla sauce

 

bread pudding ni memang our favorite. selalu buat bila ada roti yang dah nak expired tu :)

semalamkan operasi menghabiskan apa yang ada kat dalam peti ais..kebetulan ada 4 keping roti and susu cair lebihan buat puding sagu gula melaka pun ada sikit lagi..so itu yang buat jugak bread pudding ni…dapatla sikit untuk we all dua orang makan and lagi sikit i bagi kat jiran sebelah rumah untuk berbuka puasa :-)

017

since dah buat bread pudding, maka i buatkan skali vanilla sauce dia..normally we all makan bread pudding ni dengan ice cream je tapi sejak bulan puasa ni, ice cream takde dlm stock maka kenalah buatkan vanilla sauce ni

011

resepi bread pudding dah taruk kat sini

ini pulak recepie vanilla sauce yang i slalu buat..i amik resepi ni from alex goh punya cooking book :)

bahan- bahan
500gm susu
80 gm gula
5 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanilla


cara cara
- masak susu hingga mendidih, padamkan api
- dalam bekas lain, campurkan kuning telur & gula
- gaul sebati.
- then masukkan susu sedikit demi sedikit, kacau rata
- masukkan dlm bekas dan guna api kecil, kacau adunan hingga pekat atau mengikut kepekatan yang anda suka.
- tambah esen vanila dan sejukkan
we all suka makan sos yang sejuk sejuk baru keluar dari peti sejuk tu :-)

nampak kan vanilla sauce ni makin pekat sebab i dah sumbat dia dalam peti sejukkkkk :D

024

Wednesday, August 25, 2010

Puding sagu gula melaka dan Buah melaka

 

bulan puasa je nama nama melaka ni mesti menjadi sebutan kan! kihkih sebutan pada i lah tuuuu…sebabnya i sangat sukak akan kedua dua jenis kuih ni

tapi suka suka jugak, nak membuatnya amat tiada kerajinan sebab yang satu tu malas nak steamkan muka and yang lagi satu tu pulak malas nak menggentel :)

tapi sebab dah suka maka i buat jugak lah bila ramadhan ni…dah tekak nak makan..kena lah layan kan…

ini resepi puding sagu gula melaka

bahan bahan

sagu mata ikan
gula melaka - di cairkan dengan air panas
satu tin susu cair

cara cara
rendamkan sagu di dalam air selama 30 minit (zarin suka rendam sebab taknak masak lama sangat kat atas dapur tu )
masukkan sagu ke dalam periuk berisi air
masak sagu sehingga kembang dan likat
ketepikan dan sejukkan
(zarin masukkan sagu yang masih panas tadi ke dalam bekas kecil kecil dan kemudian baru di sejukkan)
bila hendak di makan, campurkan gula melaka dan susu cair tersebut ke dalam bekas yang berisi sagu tadi...dah siap
sedap di makan pada bila bila masa sahaja..itu bagi zarin lah yer!

..i pun dah taruk resepinya kat sini

020

and ini resepi kuih buah melaka

002

 

 

rasanya semua dah tahu buat kuih buah melaka ni kan!

i main buat je..main ingat ingat lupa je sebab masa kecik kecik dulu slalu tolong mak gentel kuih ni..so resepi pun tak ikut sukatan yang betul..main agak agak je

Bahan-Bahan:

1-2 cawan tepung pulut

sedikit jus pandan tapi i pakai pewarna hijau je

sedikit gula melaka  di potong kecil kecil

1/2 biji kelapa muda parut (ambil bahagian putih sahaja) tapikan geram betul kat ahmad penjual kelapa tu..dia bagi gak yang hitam tu

 

Cara Cara:

1. Bancuh tepung pulut dengan air sedikit demi sedikit hingga adunan boleh tidak melekat di tangan dan senang digentel.

2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.

3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.

4. Panaskan air hingga mendidih.

5. Masukkan bola OO tadi.

6. Bila bola OO dah timbul tu bolehlah  diangkat dan toskan dalam tapisan.

7. Golekkan kuih di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam.

8. Hidangkan.

Tuesday, August 24, 2010

nasi arab last minute siap :P

 

tak tau nak makan apa untuk iftar semalam. dalam otak tu dok terbayang shabsuka and nasi arab tapi by 5.30 pm tu masih undecided lagi

then bila tengok apa ada dalam fridge plus dengan kemalasan nak keluar beli barang yg tak cukup, i hentam je buat nasi arab sebab asyik terbayang je nasi arab kat blog kak ain…sedap sangat nasi arab ni and next time kena buat lagi sebab semalam i buat tk guna beras basmathi sebab beras basmathi dah habis daaaa…

021

i makan dengan leftover kari daging yang i masak a few days ago..sib baik ada lagi dalam freezer tu…huh, sebab tu la laju je nak try nasi arab ni :)

011

and my other half pulak suh jugak i cuba cuba jaya je camner nak buat yogurt and tomato yang we all slalu makan kat kedai arab tu…yogurt takde so, i blend je tomato and cili api sikit..just add garam sikit..eh eh tak sangka plak sedap gak di makan ngan nasi arab ni :)

019

okay ini resepinya..i kopipes dari kak ain ye!

Bahan-bahan ( 3 orang )
  • 6 ketul ayam
  • 4 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1 kiub aya m
  • 1/2 sdk jintan manis
  • 1/2 sdb lada hitam
  • 1/2 sdk jintan putih
  • 3 cwn beras basmathi
  • 5 cawan air
  • 2 sdb minyak sapi
  • 1/2 biji bwg besar - di maya ng
  • 1/2 cawan sos tom ato
  • 2 sdb rempah ku rma
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
  1. Bwg merah,bwg putih, halia ditumbuk kasar.Masukan ayam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hit am, kiub ayam, rempah kurma,air dan bhn yang ditumbuk tadi kedlm periuk. Masukan garam dan gula. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak.
  2. Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit . Selepas itu toskan beras.
  3. Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar.
  4. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Apabila hampir mendidih tutupkan api.
  5. Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam. Kemudian masukkan (no.4) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn se di kit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan de ngan acar timun

Monday, August 23, 2010

pineapple jam tart

 

huhu my first ever kuih raya yang dah siap  :)

cepat sungguh i buat kuih raya kan!

hihi sebenarnya last weekend buat kuih tart ni sebab nak bagi kat my sis untuk bawak balik kampung sebab i kan beraya kat rumah my inlaw..2nd day raya baru nak bertolak balik pasir mas..that’s why lah kena buat awal sikit kuih for my mom tu

actuallykan kat rumah my mom, adik adik i tu suma tak de lah suka sangat makan kuih tart ni..hehe i je yg suka sangat kuih tart. that’s why lah i rajin bangat nak membuatnya and taruk kat rumah my mom sebab senang bila i balik nanti bolehlah i makan kuih tart ni sensorang hahaha terukkan i ni :)

dapat 4 balang..so satu untuk my mom, satu lagi nak taruk kat my MIL’s house and lagi 2 balang tu i taruk at my place lah..hehe itu pun kalau sempat sampai raya ye! if not, kena lah buat lagi :)

ini resepinya

Bahan Bahan pastry
500 gm butter
250 gm majerin
1 cawan gula ising 
2 biji kuning telur gred B
1 biji telur gred B
1 kg tepung gandum (ayak)
1 tsp esen vanilla


Jem Nenas..
kalau malas nak buat…i beli je kat baking shop or kalau nak buat ini resepinya.. 
3 biji nenas  diparut,  2 cawan gula 4 helai daun pandan dan 1 tbsp butter. semua tu di masak hingga pekat dan kental


Bahan Glaze/pengilat
1 biji telur dan sedikit pewarna kuning telur


Cara cara
1. Guna speed no 1….pukul butter,marjerin, gula ising, esen vanilla dan telur sehingga kembang dan cantik.
2. kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga habis dan sebati.
3. bila adunan telah siap, biarkan selama 10 minit.
4. guna acuan tat dan pamkan adunan pastry tadi ke atas tray dan kemudian masukkan jem nenas ke dalam piping bag dan pipe kan jem tadi di atas pastry tadi dan kemudian gulungkan
5.  Sapukan dengan bahan glaze tadi.
6.  Bakar dalam oven pada suhu 180'C  selama 25 minit.

boleh dapat 200 biji tart nenas
005

yang atas tu rupanya sebelum di bakar

yang bawah pulak rupanya bila dah di bakar :)

010

Sunday, August 22, 2010

sambal tumis ikan bilis

 

petang semalam tak sihat so, tak masak :)

tapi nak jugak taruk gambar sambal tumis ikan bilis yang i buat on friday tu sebab sambal ni memang dah jadi kemestian ada kat rumah ni  lebih lebih lagi di bulan puasa ni :)

i suka buat banyak banyak and then taruk dalam freezer je sebabnya nanti tak payah lah i bersusah payah nak masak lagi kan!

001

satu mangkuk untuk di makan and satu tupperware lagi untuk di simpan :)

buat sambal ni kena lah taruk minyak banyak kan! kalau minyak sikit, sure sambal tu tak sedap bagi tekak i lah :)

malas nak taruk resepi sebab semua tahu masak sambal tumis ikan bilis kan…cuma i suka masukkan belacan sikit dalam sambal tumis i ni..sedapnya makan nasi putih dengan sambal ni je kan..kiki itu ikut tekak i lah :D

Friday, August 20, 2010

daging dendeng simple je

 

itu hari ternampak lady of leisure masak daging dendeng dari puan nani rustam ni

i ni memang tersangatlah sukanya makan daging dendeng ni tapi selalunya teramat malas nak membuatnya sebab banyak tul rempah ratus yang nak kena masukkan and selalunya i akan mintak semangkuk kalau my sister inlaw rajin masakkan dendeng nih hahaha terukkan i ni..suka makan tapi bila lama bebenor nak tunggu masaknya maka takkan buat lerr menda alah tu :D

so bila ternampak resepi yang simple dimple itu hari, terus melonjak kegumbiraan nak mencuba jugak..makanya…hmmm terhasillah ini ye!

(macam paru goreng lah pulak rupanya ye! hehe blame it on the butcher yang potong daging kecik cinonet tuh ye! 1st time beli daging kat butcher’s house and dia punya daging di potong kiub kecik kecik comel je )

010

 

ini resepinya…i kopipes je ye!

BAHAN BAHAN 
1 kilo daging
300 gm cili merah (dikukus atau direbus, kemudian tumbuk kasar2.
bawang besar 1 biji besar dikisar)
1 biji lagi dihiris tipis
cuka. gula dan garam secukup rasa.

CARA CARA
Rebus daging dan potong tipis-tipis lalu goreng sehingga garing ketepikan.
Tumis bawang kisar hingga naik bau dan masuk bawang hiris dan cili yang telah ditumbuk tadi.
Tumis sampai naik minyak dan akhir sekali masukkan gula, cuka dan garam.
Gaulkan daging goreng.
Angkat dan hidang

Thursday, August 19, 2010

easy peasy choc chips cookies

 

003

 

 

choc chips cookies ni khas untuk my youngest brother….mesti tiap kali lepas berbuka je tangan dia akan merayap pi cari balang cookies ni kan heheh

anyway, first time try cookies ni. amik resepi ni kat nigella yang femes tuh!

buat petang semalam and rasanya sedap kot sebab hasya sukak and my sister pun sukak…i pulak lupa nak merasa malam tadi…anyway, sedap lah tu kan sebab budak 2 orang tu dah kata sedap :D

nah ini resepinya

ingredients

2 1/4 cup plain flour

1 tsp soda bicarbonat

1/2 tsp salt

110 g butter

2/3 cup light brown sugar

2/3 ordinary sugar

2 eggs

1 tsp essence vanilla

340 gm semi sweet choc chip

 

method

preheat the oven

sift flour, salt and soda bicarbonat in small bowl

melt the butter gently in a small pan over medium heat

pour the butter into large bowl. mix in the sugar, followed by eggs one at a time with vanilla essence

gradually add the dry mixture to the wet

stir the choc chip. don’t over mix

make a ball with your fingers or you may use an ice cream scoop or you may used teaspoon and drop the cookies onto cookie sheets and bake at 170 C for 15-20 minutes. the cookies is done when its brown in colour

Wednesday, August 18, 2010

hershey’s “perfectly chocolate” chocolate cake

 

001

dapat resepi ni dari asilah 3E masa i tengah mencari cari resepi chocolate cake yang lajat :))

dah cuba dah dulu tapi dah lama dah sampai lupa pulak macam mana rasanya

semalam buat cake ni sebab hasya mintak chocolate cake and kebetulan pulak my sister yang suka chocolate cake pun ada at my house..so alang alang my sister ada kat sini and hasya pun mintak choc cake, so buat je lah cake ni

rasanya hmmm memang sedap dan moist gitu :)

ok ini resepinya

 

Bahan bahan

2 cawan gula

1 3/4 cawan tepung gandum

3/4 cawan cocoa powder

1 1/2 tsp soda bikarbonat

1 1/2 tsp serbuk penaik

1 tsp garam

2 biji telur

1 cawan susu segar

1/2 cawan minyak sayur

2 tsp esen vanilla

1 cawan air mendidih

 

CARA CARA

ayakkan tepung, serbuk cocoa, serbuk penaik,soda bicarbonat dan garam dalam mangkuk. masukkan gula dan kacau rata

kemdian, masukkan telur,susu segar, minyak masak dan esen vanila ke dalam bancuhan tepung tadi dan pukul dengan mixer selama 2 minit (pukul lama sikit if tak pakai mixer ye!)

tuangkan air mendidih ke dalam adunan dan bancuhan akan menjadi agak cair sedikit

tuangkan adunan ini ke dalam loyang yang telah di gris dan bakar pada suhu 180 C selama 45 – 50 minit

 

resepi ni datang dengan chocolate frosting skali

so i cuba je lah frosting dia jugak…

bahan bahan untuk “perfectly chocolate” chocolate frosting

1/2 cup butter

2/3 cup Hershey’s cocoa

3 cups of powdered sugar ( i used 2 1/2 je)

1/3 cup of milk

1 tsp essence vanilla

 

cara cara

melt butter. stir in cocoa powder,alternately add powdered sugar and milk, beating to spreading consistency. add small amount of additional milk if needed. stir in vanilla and ready

Monday, August 16, 2010

tumis belacan ke tumis nasi kerabu???

 

 

 

001 

i panggil tumis nasi kerabu tapi my other half panggil tumis belacan sebabnya kata dia, mak dia masak tumis ni taruk belacan and i pulak panggil tumis nasi kerabu sebab i slalu makan tumis ni bila makan nasi kerabu. my other half pulak boleh je makan tumis ni dengan ikan goreng ke ayam goreng ke telur mata lembu ke and apa lagi ye? :)

anyway, mana mana pun boleh je lah sebab  cara nak membuatnya pun lebih kurang sama cuma mak mentua i taruk belacan and i pulak taruk budu dalam kuah tumis ni

okay, ini resepinya

BAHAN BAHAN

 

10 tangkai cili kering

10 ulas bawang merah

sedikit halia (sebesar jari telunjuk)

sedikit air

**semua bahan di atas hendaklah di blend sehigga lumat

sebiji kelapa di ambil santannya ( i pakai 2 paket santan ready made yg pekat tu and tambah sikit air)

2 tsb budu atau belacan sebesar ibu jari ( kalau nak taruk belacan, belacan ni kena blend skali dengan cili tadi lah)

2 batang serai di ketuk

sedikit garam, gula dan gula melaka

 

CARA CARA

masak santan di atas dapur sehingga mendidih dan pecah minyak ye!

then baru masukkan bahan bahan yang telah de blender tadi serta serai, budu serta garam, gula dan gula melaka

sentiasa kacau sehingga kuah ini makin pekat

bila dah nampak kepekatan yang anda suka boleh tutup api

 

sesuai di makan dengan nasi serta ulam ulaman dan juga sambal kelapa goreng ini

 

003

 

i taruk sekali resepi sambal kelapa goreng ni

BAHAN BAHAN

1/2 biji kelapa parut  do goreng tanpa minyak

1 ekor ikan kembong di bakar tawar

1 batang serai di tumbuk

2 ulas bawang merah di tumbuk

sedikit garam dan gula dan beberapa titik cuka

 

CARA CARA

siatkan isi ikan bakar tadi dan goreng tanpa minyak

kemudian campurkan isi ikan tadi dengan kelapa yang dah di goreng dan kemudian blend kering atau pun boleh di tumbuk

kemudian, di dalam bekas lain, gaulkan kelapa dan ikan tadi dengan serai, bawang merah serta garam, gula dan cuka

dah siap

Sunday, August 15, 2010

prune layer cake

 

baked this yesterday special for my mom

008

tapikan sebab nak special punya pasal, ada terhangus sikit kat last layer gara gara dah penat sangat menunggu cake masak or penat berpuasa  kot…hehe

malas nak cerita panjang sebab buat ni pun makan masa yang panjang so, i taruk resepi je ye!

BAHAN BAHAN

20 biji telur kuning

8 biji telur putih

2 cawan gula caster

1 cawan tepung gandum

1 tbsp ovalette

2 tsp vanilla essence

3 tbsp susu pekat manis

500 gm butter

1/2 bungkus prune tanpa biji di hiris memanjang

CARA CARA

pukul telur kuning, putih telur, gandum, gula caster dan ovalette sehingga gebu, ketepikan

dalam bekas lain pukul butter dan susu pekat manis sehingga kembang

then campurkan adunan butter dan susu tadi ke dalam adunan yang pertama

masukkan vanilla essence dan kacau rata dengan sudip

guna pan 7 x 7, sapukan butter pada bahagian bawah dan tepi

untuk lapisan pertama, masukkan 4 tbsp adunan tadi ke dalam baking pan dan bakar pada suhu 180 degree selama 5-10 minit atau sehingga kekuningan..guna api atas bawah ye!

then keluarkan dari oven presskan lapisan pertama tadi sebelum masukkan lapisan kedua

bakar lapisan kedua dan seterusnya dengan menggunakan api atas sahaja pada suhu 100-150 degree dan make sure pintu oven terbuka sedikit ye!

make sure keluarkan cake dari oven bila dah berwarna kekuningan dan make sure presskan setiap lapisan yang sudah di bakar sebelum masukkan aduna seterusnya

hirisan prune boleh di letakkan pada lapisan ketiga dan seterusnya

bila dah sampai lapisan terkhir, bakar dengan suhu 180 degree selama 7-10 minit dengan api atas bawah

012

yang ni dah siap di potong untuk kami makan bila berbuka dan jugak untuk i simpan dalam freezer :)

i suka simpan kecik kecik macam ni sebab senang nak defrost bila ada tamu datang beraya :D

Saturday, August 14, 2010

tenggiri kicap pedas

003

ini menu bersahur beberapa hari lepas

my other half nak makan tenggiri masak kicap tapi i ni pulak memang tak suka masak kicap sebab takde rasa pedas hihi

so i buatkan tenggiri masak kicap pedas ni :)

senang cerita kan..i boleh makan and dia pun boleh makan :D

tapikan bila dah habis makan tu my other half kata, “masak kicap u ni ada rasa pedas pedas sikit kan!”

dengan muka selamba i jawab…ha ah i taruk cili jugak hihi :D

nak resepi ke?

i main  masak macam masak kicap biasa je…just tumis bawang besar, bawang putih and jangan lupa cili giling 1 tbs ye! then bila dah garing tu, i masukkan kicap and sedikit air asam jawa and cili merah tu…then masukkan ikan and garam secukup rasa…itu saja lah..kan senang je tu kan :)

 

Friday, August 13, 2010

Udang Masak Lemak pembuka selera di hari pertama ramadhan

 

 

002

 

buat masak lemak ni hari pertama puasa tapi asyik lupa je nak buat entry :)

hari ni nak jugak buat entry ni sebab i rasa masak lemak i menjadi hari tu hikhik perasan jap ye!

almaklumla i ni kan bukannya pandai masak lemak…dah lah tak pandai masak lemak maka memang jarang betullah i buat masak lemak ni :D

anyway, i buat masak lemak udang ni pun sebab kepala i dok terbayang nak makan udang since i nampak my other half makan masak lemak udang for lunch a few days ago…so itu yang hari pertama puasa ni nak jugak buat masak lemak :D

okay ini resepinya…

 

BAHAN BAHAN

 

  • 1/2kg udang , dibersihkan
  • 2 tangkai kacang panjang, dipotong2 sepanjang 2 inci
  • 1 paket santan pekat yang kecik, rasanya hargany RM1.50 kot
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 helai daun kunyit, dikoyak2
  • BAHAN2 DIKISAR HALUS
  • 6 biji bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji cili merah
  • 1 inci kunyit hidup

Cara-cara

  1. Masukkan udang yg telah dibersihkan ke dalam periuk. Masukkan bahan2 kisar dan masak atas api perlahan utk 5 minit.  Matikan api.

  2. Tuang 1 1/2 cawan air ke dalam 3/4 bahagian santan pekat tadi dan masukkan santan yang di campur dengan air tadi ke dalam periuk yang berisi udang tadi. ketepikan lagi 1/4 bahagian santan pekat
  3. Hidupkan api kembali dan bila mendidih, tuangkan santan pekat dan masukkan kacang panjang dan daun kunyit, biar mendidih dgn api sederhana sambil dikacau selalu supaya tak pecah minyak.
  4. Perasakan dgn garam dan gula secukupnya.

sedap di makan dengan ulam ulaman  dan sambal belacan :-)

berbuka semalam masak asam pedas tapi tak nak taruklah sebab rasanya dah pernah taruk resepinya, hari ni pulak tak masak sebab macam nak berbuka kat luar pulak :-)

anyway, selamat berpuasa semua!

Wednesday, August 11, 2010

salam ramadhan and sour cream chocolate cake

 

salam ramadhan to all muslimin dan muslimat semua. hari ni first day kita berpuasa and patutnya petang semalam masak lah sedap sedap kan! tapi i ni pulak boleh terlupa yang tadi pagi nak kena besahur and i just made baked curry puff and nachos je for dinner. teruk sungguh kan!

then tadi pagi we had sambal sardin and telur dadar je :)

hmmm nasib baik i ni memang berselera makan sahur tak kira lah makan apa pun waktu sahur tu i memang boleh makan je and my other half pulak boleh je makan apa saja without any feelings pepagi buta tu :-)

and at this moment pulak, kepala dah dok pikir nak masak apa lah pulak untuk iftar nanti ye! hasishhh belum pun separuh hari puasa dah pikir nak makan untuk berbuka pulak ye!

anyway, i baked this sour cream chocolate cake petang semalam…dah lama teringin nak try cake ni and resultnya memang sungguh tidak menghampakan…sungguh deliciousss!

001

okay, here’s the recipe…i took this recipe from alex goh

ingredients

A

250g butter

230g sugar ( i used 195 g)

1/4 tsp essence vanilla

 

B

4 eggs

C

150 g sour cream ( i used yogurt natural)

D

1 tbsp instant coffee ( i used cappucino)

2 tbsp boiling water

100g dark chocolate chopped ( i used chocolate chips)

E

300g flour

1/4 tsp baking powder

1/4 tsp baking soda

** almond flakes for topping

method

cream A until light and fluffy, Add in B and cream until smooth and light

Add in C and then D. mix until well blended

lastly add in sieved E and mix until well incorporated

pour in batter in the baking pan and sprinkle some almond flakes on top and bake at 180C for about 45 minutes.

003

 

Tuesday, August 3, 2010

tenggiri bersambal istimewa

 

 

sebenarnya tak tau nak masak apa hari sabtu itu hari

jenuh dok surve tengok resepi apa yang sesuai dengan apa yang ada kat rumah

mulanya nak masak kari ikan tenggiri tapi serbuk kari pun tarak kat rumah ni :D

then ternampak tenggiri sambal istimewa kat rumah chik mi

cili hijau takde tapi boleh je guna cili merah je kan…sos ikan pun takde tapi i memang tak pernah beli pun sos ikan, so boleh je lah kalau tak masukkan sos ikan ni

serai hmmmm nasib baik pokok serai kat belakang rumah tu masih hidup lagi :)

and daun limau purut pulak laaagi skali bernasib baik sebab pokok limau purut yang baru di tanam beberapa minggu lepas dah keluarkan pucuk baru…so untuk lunch itu hari, jadilah tenggiri sambal istmewa ye! 

002

 

ini resepinya….chik mi, izinkan saya copy and paste kat sini ye!

IKAN GORENG BERSAMBAL ISTIMEWA by AlongRoz
3 ekor ikan
garam
serbuk kunyit
utk sambal:
4 bj cili hijau  ( i tk letak cili hijau sebab tkde)
1 bj cili merah (i taruk 5 biji cili merah)
beberapa bj cili padi
1 btg serai
1/2 kuntum bunga kantan ~ k.nor ganti dgn daun limau purut~chik mi letak  daun ketumbar and i letak daun limau purut :-)
5 bj bawah merah
4 ulas bawang putih 

tambahan oleh k.nor:
2 sudu besar sos ikan  ( i tk letak pun)
sedikit gula
1 sudu besar perahan limau nipis ~Chik mi guna lemon, i guna limau nipis

cara cara
1. Lumurkan ikan dgn garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng hingga garing dan ketepikan.
3. Blend kesemua bahan2 utk sambal kecuali daun limau purut dan garam.  - i terlebih rajin sebab i pi tumbuk ye!
4. Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg diblend.
5. Goreng hingga garing dan pecah minyak.
6. Masukkan daun limau purut.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Padamkan api dan masukkan jus limau nipis.
9. Kacau rata dan tuangkan sambal atas ikan yg dah siap digoreng.

Monday, August 2, 2010

apam marmar

 

 

 

001 

buat apam ni sebab hasya suka makan apam and tambah lagi bila ternampak kat rumah yat itu hari…terus menggeletes nak suh mommy dia buat jugak

i buat separuh adunan je…dapatla beberapa biji apam cawan ni… itu pun tak habis we all bertiga nak makan so i sedekahkan sikit kat neber belakang rumah :-)

hasya suka apam ni tapikan dia pesan next time buat tak payah taruk green color. enough with pink and white je …..sebabnya hasya slalu makan apam color pink and white tu je :D

 i suka texture apam ni….lembut and sedap gitu :) nak tahu sedap ke tidak…sila lah cuba ye! senang je rupanya nak buat apam ni ye! campak je everything in the mixer and then pastu kukus je….hmmm then dah sedia untuk di makan :D

004

 

 

 

ini resepinya…i  cnp from yat ye!

APAM MARMAR

Ingredients:

250gm tepung naik sendiri

200ml santan

160gm gula halus (Original was 200gm)

2 biji telur gred A

1 camca teh esen vanilla

1 sudu makan ovallete

Secubit garam

Pewarna makanan, ikut kegemaran masing-masing

Kaedah:

1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan kecuali pewarna.

2. Pukul dengan speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga aduan kembang dan pekat.

3. Bahagi adunan kpd 3 bahagian, satu kekal warna asal dan warnakan dua bahagian yg lain.

4. Dalam acuan yg telah dilengser dgn mentega, bubuh warna secara berselang seli seperti dalam gambar. Diikuti dengan bahagian tanpa warna pada bhg atasnya.

5. Gunakan spatula utk membuat pusingan satu arah sebanyak 1-2 kali. Kukus selama 45 minit. Jangan lupa utk membalut penutup kukusan dengan kain supaya air tidak menitis ke atas apam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails