Sunday, July 31, 2011

salam ramadhan




salam ramadhan al-mubarak untuk semua. ampun dan maaf di pinta andai ada silap dan salah kami pada anda semua. semoga kita semua akan mendapat keberkatan di bulan yang mulia ini.

Saturday, July 30, 2011

nasi ayam hainan

saturday itu hari masak nasi ayam hainan. ceritanya ada kat sini ye ;-)

lama kan peram resipi ni ;-))

IMG_8917

nasi ayam dan kuncu kuncunya  ;-)

sebab first time masak nasi ayam hainan, i guna je resepi dari sini and since i suka sangat sangat nasi ayam ni so kan kak lili, please allow me to share it kat my periukbelanga jugak ye ;-)

 

NASI AYAM HAINAN

Bahan Bahan untuk ayam:

IMG_8908
1. Seekor ayam sekitar 1.8kg (mesti besar, sebab nakkan lemak ayam tu!)
Ayam di cuci bersih luar dan dalam. Kemudian dikeringkan sikit dengan kitchen towel dan di lumur dengan GARAM pada badan ayam dan cavity. Gosok2 and pupuk ayam tu macam kita lumur bedak kat baby... Rest sekejap dan rinse chicken sekali lalu. Tujuannya supaya kulit ayam firm dan tak wrinkle.

 
Bahan-bahan lain:
1.  4 hirisan halia - agak tebal-tebal
2.  4-5 ulas bawang putih – smashed 
3.  2 batang daun bawang - satu perempat dari bhgn bawah yang ada bulb

4. 1/2 batang celery stick

5. 1/2 batang carrot

6. 1 biji bawang besar di belah 4

Cara cara
-
  masukkan bahan dari no 1-3 ke dalam cavity ayam
dan di rebus dalam periuk berisi air sampai cover ayam tu
- dan masukkan bahan 4-6 ke dalam periuk berisi ayam tadi  (these are to enhance the poaching process )
- masak periuk berisi ayam tadi sehingga mendidih then kecilkan api agar air berisi ayam tadi mereneh sehingga ayam masak secara perlahan lahan dan juga stock (er nak panggil in BM ye? sup kot ) terhasil dari air rebusan ayam dan sayur sayur tadi.

- di tempat yang lain, sediakan periuk besar dan masukkan air  dan ais ke dalam periuk ini (boleh di lakukan bila ayam hampir masak)

- bila ayam dah masak (lebih kurang 1- 1 1/2 jam atau boleh di cucuk bahagian peha ayam dan kiranya takde air keluar dari peha ayam tu, dah masak lah tu), angkat ayam tadi dan masukkan ayam tadi ke dalam periuk yang berisi ais ketul dan air sejuk tadi (ni untuk hentikan cooking process)

- then balik balikkan ayam tadi di dalam air sejuk dan biarkan terendam selama 5-7 minit (ini pulak untuk pastikan isi ayam tadi firm dan tak hancur bila kita potong nanti)

- then, angkat ayam dari air sejuk tadi dan masukkan ke dalam bekas dan sapukan ayam tadi dengan minyak bijan.

- ketepikan…

bila nak makan nanti, potong ayam tadi dan siramkan sedikit soy sauce (kicap yang di buat tadi) ke atas ayam dan taburkan daun bawang dan daun sup serta timun yang di hiris memanjang

 

Untuk Nasi Ayam IMG_8911

BAHAN BAHAN

3 cawan beras - terpulang jenis apa nak guna - di cuci bersih dan toskan
Minyak utk menumis - I used Canola oil
1 sudu teh minyak bijan
Lemak ayam (dari air rebusan ayam tadi)
4 ulas bawang putih - chopped
6 ulas bawang merah/kecil - di hiris nipis
Halia yang di hiris halus - agak2
Daun pandan - di simpul
Air rebusan ayam

CARA CARA
Dalam non-stick wok, panaskan minyak-minyak dan lemak ayam. Bila lemak ayam mengecut, keluarkan dan tumis bawang2 dan halia.
Bila garing sedikit, masukkan beras dan goreng sekejap.
Alihkan ke dalam rice-cooker.
Sukat air rebusan mengikut sukatan biasa waktu masak nasi
Masuk daun pandan.
Garam dan sedikit gula mengikut rasa,
Bila nasi masak/kering, karih (fluff up) and keep warm.

 

 



Condiments

BAHAN BAHAN DAN CARA CARA

untuk sos cili

IMG_8913

Di dalam blender, masukkan

- 4 biji cili api
- 4 biji cili merah yg besar
- 4 ulas bawang putih sedikit halia
- 4 - 5 biji limau kasturi yang dibuang kulit dan biji - meaning, the lime should be whole
- sedikit halia

- salt and sugar to taste
- Air rebusan ayam

- then blendkan semua hingga hancur


Kicap 
IMG_8915

masukkan sedikit  kicap, sos tiram, minyak bijan dan sedikit white pepper dan sedikit chicken stock tadi…pandai pandai agak lah ya..taknak pekat sangat and tak nak cair sangat


Soup

IMG_8916


panaskan minyak dan tumis bawang putih (2 biji – chopped), bawang merah (sebiji yg sedang – mayang) dan roots (bahagian bawah) from daun sup. masukkan air rebusan ayam tadi (chicken stock) dan biar sehingga mendidih.  boleh juga di tambah tauhu atau fishball ( saya tambah fishball)

perasakan dengan garam dan tutup api

bila nak makan, taburkan dengan daun bawang dan daun sup

 

ayam untuk ku ;-)

IMG_8907

 yang ni pulak untuk hubster…i marinate jap ayam tadi dgn oyster sauce and goreng jek..sebabnya hubster tk makan steam chicken ;-)

 

 

IMG_8912

Friday, July 29, 2011

easy peasy oatmeal muffins for breakfast

 

IMG_8961

bangun pagi tadi tetiba tak terasa nak makan cereal or toast bread. nak keluar makan nasi lemak pulak malas pasal hujan sedari subuh tadik

sudahnya selongkar gobok and jumpa lah segala mak dan nenek yang bila di satukan telah menjadi muffins ini

hmmmm suka lah perut ini ye ;-))

IMG_8966

ini resepinya..amik kat sini ye!

source: simplyrecipe

Bahan Bahan (dapat 11 biji muffin medium size)

 
  • 1 cawan rolled oats
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1/2 tsp garam (no need if u are using salted butter)
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/2 tsp cinnamon powder
  • 1/4 cawan of finely chopped walnuts, toasted  (saya tak toast pun - malas)
  • 1/3 cawan raisins – (saya guna satu kotak kecik raisins brand lego)
  • 1/3 cup of chopped dates  (saya guna 7 bijik kurma jek)
  • 1/2 cawan butter – di cairkan dan sejukkan
  • 1 cawan buttermilk –( saya guna 1 cawan low fat dutch lady milk dan di campur 1/2 tbsp apple cider vinegar (guna cuka biasa or lemon juice pun ok jugak) dan biarkan selama 5 minit)
  • 1/2 tsp vanilla extract  (saya guna 1 tbsp vanila esen)
  • 1 large egg, beaten

2011-05-264

Cara Cara

- Panaskan oven pada suhu 200 C.

- Di dalam bekas besar, masukkan rolled oats, gandum, gula perang, garam, baking powder, baking soda, serbuk cinnamon, walnuts, kurma dan raisins

- di dalam bekas lain pula gaulkan buttermilk, telur, esen vanilla dan butte cair tadi

- kemudian tuangkan adunan bahan basah tadi ke dalam bekas adunan bahan kering tadi dan gaul rata dengan sudip kayu lebih kurang dalam 10 saat saja. cukup sampai semua bahan dah mixed together

- dengan menggunakan ice cream scoop, scoopkan batter tadi ke dalam muffins cup.. dan bakar di dalam oven selama 20 minit or until toothpick comes out clean

dah siap…so easy peasy ken! ken! ;-)

IMG_8959

Thursday, July 21, 2011

rice bubble

 

IMG_8869

weekend itu hari buat rice bubble ni ngan hasya

buat ni sebab hasya’s cousins nak datang umah jumpa tok wan and tok ki dorang

senang aje buat rice bubble ni sebab no need to bakar pun

gaul aje rice crispies tu dengan melted cooking chocolate (meltkan guna double boiler), then masukkan dalam paper cups tu

then biar chocolate tu kering…dah siap..senang kan!

2011-05-263

itu version untuk kanak kanak, adult version pulak, masukkan seketul kacang hazel yang dah di bakar dlm oven dulu (hazelnut) ke dalam paper cup and then taruk je rice crispies yang dah di gaul dengan melted chocolate tu kat atas hazelnut tu…. biar kering…siap…

IMG_8868

senang kan!

kanak kanak suka… mak pak pun sukak ;-))

 

Wednesday, July 20, 2011

my sesuka hati chicken pot pie

 

 

IMG_8892

mulanya takmo taruk resepi but then sebab ada yang meminta, i taruk je la kat sini. chicken pot pie ni i buat as dinner malam tadik…dapat 8 biji medium size cupcakes tu… last nite makan 6 bijik aje..ada leftover 2 bijik, buleh buat breakfast tadi pagik ;-)

food picture19

penat punya pasal, i ngelat sikit masa buat pie ni. i guna ready made pastry puff aje ;-)

inti tu pun main guna aje apa yang ada dalam fridge ;-)

so here is the filling punya recipe ye!

food picture18

bahan bahan (dapat 8 ketul medium size pie)

seketul chicken breast ( di potong kecik kecik)

1/2 biji bawang merah besar – di potong dadu

1/4 biji capsicum di potong dadu (buleh juga di guna celery)

1/4 cawan frozen mixed vege

1/4 cawan susu (saya guna dutch lady low fat milk)

1 tbsp tepung gandum

1 tbsp olive oil

garam secukup rasa

sedikit ground black pepper

1/2 cube pati ayam – di hancurkan

 

Cara cara

panaskan olive oil  dan tumis bawang merah hingga wangi

masukkan ayam tadi..kacau sekejap n biar hingga ayam masak

then masukkan capsicum dan mixed vege tadi

biar sekejap, masukkan susu dan cube pati ayam…biar hingga mendidih

then masukkan tepung gandum- gaul rata (masa ni, rupa dia dah jadi pekat dan kering dah)

then masukkan garam dan blackpepper tadi

kacau rata…

tutup api

 

 

cara cara nak buat pie

ambil sehelai ready made pastry sheet (saya guna square pastry sheets brand kawan), roll kan and then masukkan ke dalam bekas sebagai alas

IMG_8890

then masukkan inti tadi

then tutup bahagian atas pie tadi dengan sehelai pastry sheet lagi..kelim bahagian tepi dan potong lebihan pada bahagian tepi and cucuk cucuk bahagian atas pie tadi dengan garfu

then bakar di dalam pre heated oven suhu 200 C selama 30 minit atau sehingga bahagian atas pie telah menjadi brown

Tuesday, July 19, 2011

mee goreng mamak

 

 

IMG_8849

i made mee goreng mamak the other day. both of us ni prefer mee goreng basah but since FIL amat suka makan mee goreng mamak, menantu hantu  ni pun mencuba lah masakkan mee goreng mamak hikhik..

seumur hidup tak pernah masak mee goreng mamak, order kat kedai ada lah…  so kan, nak buat mee goreng mamak punya pasal, terpaksalah i call my fren ni..

my fren kata, masak macam biasa jek cuma banyakkan telur and make sure mee tu kering…jadi lah mee goreng mamak..itu kata my fren lah..

i pun buat aje la… eh, siap buat cekodok lagik tu hahaha nak lebihkan feel mee goreng mamak la katakan

anyway, long story short, mee mamak siap..semua sukak… menantu pun sukak jugak laa….

bahan bahan

 
500 g mee kuning 
sayur sawi - dipotong2
3 ulas bawang putih, di tumbuk atau diblend
2 ulas bawang merah tumbuk atau diblend
1 camca besar cili kisar 
4 biji telur
2 tbsp sos tiram
1 tbsp tomato paste
2 tbsp kicap lemak manis
4 tbsp air (banyak mana yang suka, if nak kering taruk sikit, if nak basah, taruk lebih sikit ye!)
minyak untuk menumis

cekodok sayur – gandum, bawang goreng,daun bawang, daun sup, taugeh, garam dan air – gaul rata then goreng garing, toskan and then potong kecik kecik

ayam goreng berempah – ayam di perap dengan halia,bawang putih, bawang merah, serai, garam, kunyit dan serbuk kari – goreng garing

CARA CARA

1.Cuci mee. Tos dan sejatkan.
2.Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos tiram, tomato paste, kicap dan kacau rata
4. masukkan air biar hingga mendidih, then masukkan sebijik telur, kacau rata – masa ni nampak macam soggy sikit la
5. then, masukkan sayur, biar sayur agak layu.
6.kemudian masukkan mee tadi dan gaul rata – kalau nak hitam sikit lagi, tambah kicap about 2 tbsp lagi
7. kemudian, buatkan lubang ditengah tengah dan masukkan baki telur tadi sebijik demi sebijik, masuk sebijik telur, biar sekejap dan gaulkan dengan mee dan sayur, then, masukkan telur kedua dan gaulkan dengan mee lagi dan akhir sekali masukkan telur yang ketiga dan gaul rata dengan mee tadi
8. then, masukkan cekodok yang telah di potong tadi. gaul rata dan tutup api

9. masukkan ke pinggan beserta dengan ayam goreng yang telah di potong potong tadi

food picture17

Monday, July 18, 2011

Bingka Roti Berlauk

 

IMG_8885

buat bingka roti berlauk ini untuk berbuka puasa semalam. mulanya i tak nak puasa tapi bila hubster n mak mentua nak puasa, maka i pun puasa jugak lah ;-) yang tak puasa cuma hasya and pak mentua aje

elok je bingka ni baru keluar from the oven, BIL punya family pulak sampai… so kan, memang harum semerbak bau bingka ni. my biras pelik aje sebab dia ingat i buat inti karipap dengan jayanya padahal dia tahu sangat yang i ni tak pernah buat karipap pun all this while ;-)

anyway, all of us love this bingka roti berlauk especially my biras tu suka sangat bingka ni... sedap dan lazat gitu, even for me yang memula tu takut gak nak makan coz takut bukan taste i kan! ha ah, buat bingka ni pun pasainya ada roti kat rumah n saja nak mencuba resepi ni sebab suka tengok rupa paras bingka roti ni yang agak meriah tu.

IMG_8887 IMG_8886

resepi amik kat sini ye and originated from sini. thanks to both CMG and kak Hanieliza for sharing this wonderful recipe

Bahan bahan untuk Bingka

10 - 12 keping roti putih (saya guna 11 keping termasuk bahagian tepi roti tu skali ;-))
800 ml santan (saya guna 1 kotak santan kara 200ml di campur dengan 600ml air)
3 tbsp tepung gandum
3 tbsp mentega, dicairkan
3 biji telur (saya guna gred B)
Garam secukup rasa


Bahan untuk Lauk
400 g daging cincang (saya guna chicken breast yang di potong dadu)
2 biji bawang besar, dicincang (saya potong dadu)
1 biji kentang, kupas dan didadu kecil
1 biji lobak merah, didadu kecil
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*ditumbuk halus)
3 camca besar rempah kari daging (saya guna rempah kari daging baba’s)
3 tbsp sos tomato
3 tbsp sos cili
500 ml air (saya guna 200-250 ml je)
Serbuk lada hitam (jika suka- saya tak masukkan)
Garam secukup rasa


Bahan Hiasan


Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Hirisan cili merah
Bawang goreng


CARA CARA

UNTUK BINGKA ROTI:-

Panaskan oven pada suhu 190C, lengser tin berukuran 10 x 10 inci dengan butter.(saya guna pan 9x9 inci je) Ketepikan.

Roti disiat2 kecil dan rendam dengan santan tadi hingga kembang kemudian masukkan semua bahan untuk bingka kecuali garam, dan kacau hingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam. Tuang dalam tin tadi dan bakar 30 minit.

 

UNTUK LAUK :-

Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bahan tumbuk hingga harum,

masukkan rempah kari, sos tomato dan sos cili.

Kacau rata dan masukkan daging, kentang dan lobak merah.

Tuang air dan masak hingga kentang dan lobak lembut.

Tambah garam secukup rasa dan masak hingga kering. Kalau suka boleh tambah lada hitam. Angkat dan sejukkan.

 

UNTUK BINGKA ROTI BERLAUK :-

Keluarkan bingka dari oven tadi.

Tabur bahan lauk (n0.2) atas bingka dan ratakan, kalau dapat, baki minyak dari bahan lauk jangan dimasukkan sekali.

Sambung membakar selama 30 - 35 minit lagi.

Bila masak sejukkan sepenuhnya. Tabur dengan bahan hiasan dan boleh potong untuk disaji sebagai minum petang atau sarapan pagi

2011-05-262

Sunday, July 17, 2011

gulai lemak ikan masin dengan nenas ibu mertuaku

 

IMG_8872 

siang semalam tak kemana mana pun. malam aje keluar makan w SIL punya family. sebab tak ke mana siang hari tu makanya i spent my day cooking and baking ;-)

puas hati dapat baked kejap semalam….lama dah rasanya tak main main ngan oven… hikhik rindu babe! nearly a week mak tak main ngan oven mak tau!

anyway, semalam SIL n family datang lunch at my house and i made gulai lemak ikan masin dengan nenas ni.  this time ikut cara my MIL sebabnya i cukup takut nak masak for my FIL pasainya FIL tak leh makan pedas dah now ni. so kan, tiap kali masak mesti kena tanya MIL, pedas tak? pedas tak?

ok, here’s the recipe

Bahan bahan

Beberapa keping ikan talang (saya guna isi ikan talang jek)

1/2 biji nenas – di potong cube

200 ml santan pekat di campur 150ml air

2 ulas bawang putih

3 ulas bawang merah

sediki lengkuas (sebesar 1/2 ibu jari)

sedikit kunyit (Sebesar ibu jari)

1 tbsp cili boh

Cara Cara

 

Cuci dan toskan ikan masin.

tumbuk bawang putih, bawang merah, kunyit dan lengkuas.

kemudian, masukkan bahan tumbuk tadi ke dalam periuk beserta dengan nenas dan panaskan periuk tersebut sehingga mendidih dan nenas hampir lembut

then masukkan cili boh dan santan yang telah di campur air tadi..kacau

Masak dgn api yg perlahan sehingga mendidih..kacau sekejap sekejap

then masukkan ikan masin..kacau lagi hingga mendidih..

kalau tak cukup masin, sila tambah garam ye!

IMG_8875

Friday, July 15, 2011

i am beautiful???

 

bluwekkkkkk :PPP

sila muntah hijau yek! hahaha dapat  “beautiful blogger’ award from shidah, anna Qawina and Gee

 

image

image

 

last year dah pernah dapat award ni and since i ni agak liat banyak bila kena buat tag ni and since i dah pernah buat tag ni makanya this time i tulis benda yang sama jek buleh?

i need talk about 7 things that people don’t know about me.

1) all frens yang kenal i sedari kecik dulu slalu kata i bela hantu raya pasalnya i suuuuka sangat makan and makan and makan tapi my body still maintain ajek.. lagi skali bluwekkkk….sila muntah ijo lagik ye… dedulu buleh ler kata body maintain ajek tapi now ni mana buleh dah… i am demuk babe tapikan demuk pun demuk lah..my habit yg suka makan tu masih maintain lagik walopun body dah tak maintain lagik dah :D

 

2) I love books and it’s a must for me to read before tidur memalam hari. tapikan now ni asyik penat jek makanya bukan i baca buku dah before tidur tapi buku plak yang baca i memalam buta tuh….anyway, now my habit tu dah terjangkit kat hasya, so kan tiap malam hasya mesti bacakan buku citer dia kat i…okay lah tu kan!

 

3) as for baking and cooking plak, bila pikir balik kan, macam pelik coz dulu i don’t like to bake or cook. masa blajar dulu, i am the one yang clean the house and my bff yang slalu masak..i tukang makan jek hahaha. i think i started to love baking and cooking after dah kawin kot…ntah la, agaknya dah muak asyik makan kat kedai so i started cooking and bila dah berenti kejer itu hari i mulalah mencuba baking baking nih …so far buleh ler untuk makan kitorang berdua ;-)

 

4) I used to love mountain climbing..ha ah used to sebabnya bila dah kawin, hubster tak suka masuk hutan maka kena lah berenti kan! well, actually husbter tak kisah if i want to continue my hobby ni tapi i plak rasa macam tak best sebab i syok syok pi camping and dia plak kena tinggal kat rumah….now, i tengah memujuk hubster ikut i join scuba diving plak…i planned to join scuba club for family tu..tapikan selagi tak dapat green light from him makanya kena verangan dulu lah ye and surprisingly hasya pun macam hubster macam tak minat ajek…cemana nih??? sian i kan!!

 

5) talking about mount climbing, i ni kan actually gayat sesangat tapikan tatau lah why i love mendaki gunung ganang itu. i think i’m in love with the sceneries yang cantik dan nyaman on top of the mountain kot..eh, i wanna talk about my gayatness laa… iya saya sangat gayat..bila mendaki naik tu laju je i naik tapikan bila nak turun tu i think i yang paling lambat turun kot… macam macam gaya ada bila nak turun bukit tu pasalnya asyik terbayang karang jatuh tergolek masuk sungai hahaha over sungguh kan! kalau turun pakai tali lagilah teruk sebabnya i will menjerit sekuat kuat hati pasal takut tengok tingginya i dok kat atas tu and what if tali tu putus..mesti ku jadi lempeng ajek kat bawah tu kan

 

6) masa skolah dulu my fren slalu panggil i kerang busuk pasalnya dari jauh lagi depa nampak i dok tersengih sengih aje…ye lah mesti lah i sengih dengan jayanya sebab i dah nampak muka dorang dari jauh kan…happy arrr nak jumpa kawan padahal hari hari jumpak… ha ah i used to have smiling face tapi pastu bila kerabunan melanda smiling face to dah hilang ntah ke mana dah pasalnya tak kuasa ah i nak sengih sengih sensorang..karang orang kata i tak betui plak. actually takde lah rabun teruk sangat tapi now ni susah dah nak nampak muka orang tu dari jauh..itu pasal lah i tak kuasa nak sengih dari jauh tuh

 

7) I ni cepat nangis and slalu di panggil cry baby ;-) my sis slalu warned me..jangan mula nangis coz if i mula nangis nanti berjangkit hahaha… tapikan sometimes my cry baby act ni bagus gak macam masa we were stucked in a jam the other day or masa masa i nak release my tensi pasal kejadian kek bantat tu..nangis aje lah kan;-O

hokkay, i think that’s enough for now. nak siap siap keluar dah ni… once again thanks to shidah, ana and gee for giving me this award..and so sorry sebab sungguh sungguh tak sempat nak melawat sana sini..been busy with other things and i’ll visit u guys once i dah free nanti ye!

IMG_8743

and here is kek lapis legit that i bought at kartika sari bandung the other day. sedap sangat! so if u happen to be in bandung, don’t forget to get their lapis  legit and also lapis surabaya… the other day i cuma dapat a small slice of lapis surabaya ajek pasalnya kek lapis surabaya ni aaamat femes kat sana… by petang sure dah habis..kalu nak beli kena pi pagi pagi ;-)

Thursday, July 14, 2011

sotong lemak putih

 

lemak lagi? hahaha memang break record nih..asyik asyik masak lemak aje 2-3 hari nih ;-))

anyway, first time makan sotong masak lemak putih ni

ini pun sebab dah buntu tatau nak masak apa for inlaws and MIL suggest buatkan sotong lemak putih ni

resepi ni pun MIL yang bagitau.. i tolong buatkan aje ;-)

IMG_8860 

bahan bahan

2 ekor sotong di potong (kalau ada sotong yang kecik kecik tu lg best n tak payah potong pun) – cuci n toskan

1 biji cili merah – potong serong

1 biji bawang merah besar atau 2 biji bawang merah kecik – mayang halus

1 inci hali – mayang halus

1/2 tsp halba

1 batang serai – di ketuk

200 ml santan pekat (saya guna santan kara satu kotak)

100 ml air (kalau nk kuah cair, tambah lagi 100 ml air ye)

garam secukup rasa

 

cara cara

masukkan santan pekat yang telah di campur air ke dalam periuk dan renehkan hingga mendidih (sentiasa kacau so that santan tu tak berketul nanti)

then masukkan sotong dan semua bahan di atas dan perisakan dengan garam secukup rasa

kacau sekejap hingga sotong masak

tutup api…siap….

senangkan!

IMG_8852

Wednesday, July 13, 2011

i’m loving it!!!

 

no  not mcD ye! i’m talking about this cinnamon sugar pull apart bread ;-)

IMG_8815

semalam buat lagik and this time i add raisins and use less sugar…the result was superb. hubster likes this one better..of course la sebab dia kan tak suka sangat cinnamon tuh..

hokkay, enuff of talking..here’s the recipe..kali ni i copy resipi dalam bahasa malaysia ye! copy from dairimama..thanks shidah ;-)

 IMG_8818

Bahan bahan

untuk doh roti

2 3/4 cawan plus 2 tbs tepung gandum
1/4 cup gula kasar (saya guna gula castor)
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim (saya guna dutch lady low fat milk)
1/4 cup air
2 biji telur (saya guna size B)
1 sudu kecil Vanilla extract (saya guna 1 sudu besar esen vanila)


untuk inti

bahan bahan
1 cawan gula kastor (saya guna 1/4 cawan)
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) (saya cuma guna 1 sudu kecil sahaja)
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg)
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

1 cawan raisins (yang ini saya tambah)

IMG_8817

CARA CARA

- Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cawan tepung, gula, yeast, and garam. Ketepikan
- Pukul telur, ketepikan
- Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
- Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk.

- Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky.

- Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)


- Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. ketepikan

- bahagikan doh yang telah naik tadi kepada 2 bahagian

- tumbuk tumbuk sikit doh tadi untuk buat angin dalam dough tu

- kemudian canaikan dough tadi di atas papan pencanai yang telah di tabur sedikit tepung gandum. saya canaikan kepada bentuk 4 segi tepat

- kemudian, beruskan bahagian atas dengan butter yang telah di cairkan tadi dan taburkan dengan campuran serbuk kayu manis,gula dan buah pala tadi. taburkan juga raisins di atas serbuk campuran gula tadi

- bahagikan dough tadi kepada 6 bahagian yang hampir sama besar

- susun (stack) potongan doh tadi dan bahagi kan kepada 5 atau 6 bahagian lagi (potongan kecil yang buleh muat dalam loaf pan)

- kemudian, susun di dalam loaf pan yang telah di gris dengan butter dan gandum

- biarkan lagi dough ini sehingga naik 2 kali ganda lagi (about 1 hour jugak)

- bakar di dalam oven yang telah di panaskan pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga bahagian atas telah menjadi coklat keemasan. (bila warna bertukar ke coklat keemasan, menunjukkan bahagian dalam juga telah masak)

- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sekurang kurangnya selama 30 minit

- keluarkan dari loaf pan and can be served warmly with coffee o9r tea. boleh juga di simpan di dalam air tight container selama 2 hari

food picture16

Tuesday, July 12, 2011

breakfast with nasi lemak ikang aya ;-)

 

bila tamu dari t’ganu datang haruslah akan ada makan pagi dengan nasi lemak ikang aya ni ;-)

IMG_8830

 

nasi lemak ikang ni memang femes kat t’ganu… owh! if u ada kat chukai kemaman tu, sila sila lah singgah kat kedai kopi hai peng tu sebabnya nasi lemak ikan aya dia saaaangat sedap…i suka, hubster suka and hasya pun suka ;-)

btw, nasi lemak ni i masak tadi pagi…last nite tengah tengah malam buta i suh hubster pi potong daun pandan kat depan rumah tu semata mata sebab nak masak nasi lemak awal awal pagi lah konon… tup tup kan baru je nak tumis sambal…tiba tiba jek gas habis daaaa….. aiyyyooo terus suh hubster amik tong gas yang spare tuh tapikan memang loklak betullah i ni..rupanya tong spare tu pun dah habis jugak….aparaaaaa :-P

nasib baik i pandai…tetiba teringat our guard buat bisnes sambil sambilan jual tong gas ni… nasib baik ada guard tu kan.. dapatla i siapkan sambal ikan aya ni pepagi buta tuh ;-)

here’s my sambal nasi lemak ikan aya’s recipe

BAHAN BAHAN UNTUK MEREBUS IKAN

1 ekor ikan aya di potong nipis – di cuci dan di toskan

3 tsp garam halus atau suku genggam garam kasar

3 keping asam jawa

sedikit air – cukup sekadar suku bahagian ikan sahaja

CARA CARA

masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk dan tutup periuk dengan penutup periuk

guna api kecil dan penutup tu bukak sikit la sbb nak elakkan air yg mendidih tu membuak buak keluar

kemudian rebus sehingga kering air atau sehingga mendidih

tutup api dan biarkan

** ikan aya ni lebih sedap kalau di rebus sehari lebih awal

BAHAN BAHAN UNTUK SAMBAL TUMIS

2 biji bawang merah size besar

2 biji bawang putih

10 tangkai cili kering – di rendam di dalam air panas dahulu

1/4 cawan air asam jawa

gula melaka

minyak untuk menumis

garam rasa

 

CARA CARA

- pakai blender, mesinkan bawang merah, bawang putih dan cili kering sehingga lumat

- panaskan minyak di dalam kuali

- masukkan bahan mesin tadi

- tumis sehingga naik bau dan warna cili tadi agak gelap (guna api sederhana ye!) – dan jangan lupa kacau bahan tadi yer!

- bila sambal dah pekat dan gelap warnanya, masukkan air asam jawa

- kacau dan masukkan gula melaka dan garam secukup rasa.

- then masukkan ikan aya yang dah di rebus tadi. gaul rata dan biar sekejap. tutup api

- boleh di hidang dengan telur rebus, ikan bilis goreng dan timun

IMG_8832

Monday, July 11, 2011

taugeh lemak putih dan ayam masak merah

dua lauk yang slalu di masak every time PIL datang bertandang. rasanya sedari dulu lagi first day dorang at my house, sure i buat sayur lemak putih taugeh and ayam masak merah  sebabnya MIL sangat suka sayur taugeh lemak putih and FIL pulak suka ayam masak merah…senangkan!

ha ah, lunch for day one buleh ler buat yang ni pastu tiba lunch for esok, lusa dah mula buntu tatau nak masak apa dah hahaha :D

IMG_8820

IMG_8828 

taugeh lemak putih

bahan bahan

segenggam penuh taugeh – buang ekor. cuci and toskan

sebiji bawang merah besar (belah 4)

sebiji cili merah (potong serong)

10 ekor ikan bilis

santan kara satu kotak (200 ml)

200 ml air (kalau nak kuah cair lagi tambahkan air lagi ye!)

garam secukup rasa

 

Cara cara

masukkan ikan bilis, bawang merah dan santan yang dah di campur air ke dalam periuk

renehkan sehingga mendidih

then masukkan taugeh dan cili merah

kacau sekejap dan masukkan garam secukup rasa

tutup api

dah siap..senang kan!

IMG_8821

Friday, July 8, 2011

Cinnamon Sugar Pull Apart Bread

 

IMG_8786

panjang betul nama roti inih taw!

sebab nama yang panjang and bila tengok resipi yang macam susah sangat nak membuat dia tu makanya aaaaamat lama betul i peram recipe nih

nampak kat rumah shidah many many moons back tapi malu malu kucing nak mencuba sebab tak confident hubster buleh makan ke tak sebabnya dah namanya cinnamon kan…ahmad tu kurang suka anything yang ada cinnamon nih…

anyway, 2 days ago berjaya buat roti ni sebab kerajinan datang melanda hikhik….

owh, peluh peluh kejap makcik sebab panic kenaaaapa lah dough dia ni very very sticky..haiii sib baik makcik tak nangis and campak ajek dough ni masuk mr T sebab takut tengok sticky dough tuh…then bila reread and reread the recipe tu, memang ada mentioned yang dough ni memang sticky… so,i just prayed that my dough will turn out as good as others who have tried this recipe..kalau tak sebagus mereka mereka punya pun, dapat sipi sipi pun jadilah kan ;-)

IMG_8784

after waiting for almost 2 hours, finally my cinnamon bread sudah siap…and guess who eats it the most? owh! dia ye! bukan saya… saya makan sikit je…dia yang laaaju jek makan roti itu tau! masa i tengah beria nak amik gambar roti ni pun masih sempat jugak dia sambar a few slices hokkay!

well, definitely worth a try and definitely will make this bread again and again coz i like it a lot!

 

IMG_8789

step by step punya recipe di dalam bahasa malaysia ada kat sini ye!

copy from: dairimama 

source: joy the baker

For the Dough
2 3/4 cups plus 2 tablespoons all-purpose flour
1/4 cup granulated sugar
2 1/4 teaspoons (1 envelope) active dry yeast
1/2 teaspoon salt
4 tbsp unsalted butter (saya guna anchor unsalted)
1/3 cup whole milk (saya guna low fat dutch lady milk)
1/4 cup water
2 large eggs, at room temperature
1 teaspoon pure vanilla extract (saya guna 1 tbsp vanilla essence)


For the Filling
1 cup granulated sugar
2 teaspoons ground cinnamon
1/2 teaspoon fresh ground nutmeg
4 tbsp unsalted butter, melted until browned

 

Method


In a large mixing bowl (I used just the bowl of my stand mixer) whisk together 2 cups flour, sugar, yeast, and salt.Set aside
Whisk together eggs and set aside
In a small saucepan, melt together milk and butter until butter has just melted. Remove from the heat and add water and vanilla extract.  Let mixture stand for a minute or two, or until the mixture registers 115 to 125 degrees F (sehingga suam suam kuku)
Pour the milk mixture into the dry ingredients and mix with a spatula. Add the eggs and stir the mixture until the eggs are incorporated into the batter. The eggs will feel soupy and it’ll seem like the dough and the eggs are never going to come together. Keep stirring.

Add the remaining 3/4 cup of flour and stir with the spatula for about 2 minutes. The mixture will be sticky. That’s just right.


Place the dough is a large, greased bowl. Cover with plastic wrap and a clean kitchen towel. Place in a warm space and allow to rest until doubled in size, about 1 hour. *The dough can be risen until doubled in size, then refrigerated overnight for use in the morning. If you’re using this method, just let the dough rest on the counter for 30 minutes before following the roll-out directions below. saya rollkan after 1 hour and surprisingly the dough dah tak sticky anymore

While the dough rises, whisk together the sugar, cinnamon and nutmeg for the filling. Set aside. Melt 2 ounces of butter until browned. Set aside. Grease and flour a 9x5x3-inch loaf pan. Set that aside too


Deflate the risen dough and knead about 2 tablespoons of flour into the dough. Cover with a clean kitchen towel and let rest for 5 minutes. On a lightly floured work surface, use a rolling pin to roll the dough out. The dough should be 12-inches tall and about 20-inches long. If you can’t get the dough to 20-inches long… that’s okay. Just roll it as large as the dough will go. Use a pastry brush to spread melted butter across all of the dough. Sprinkle with all of the sugar and cinnamon mixture. It might seem like a lot of sugar. Seriously? Just go for it (saya kurangkan sikit sugar)


Place a rack in the centre of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the centre may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the centre is cooked as well.

Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.

IMG_8779


I think this bread is best served the day it’s made, but it can also we wrapped and kept at room temperature for up to 2 days

Tuesday, July 5, 2011

puding roti marble

 

  IMG_8729

dah banyak kali buat puding ni tapi asyik tak sempat amik gambar sebabnya buat puding ni tiap kali ada tamu datang rumah ;-)

kenapa buat puding ni tiap kali ada tamu datang rumah? sebabnya senang sangat nak buat puding ni and lagi satu segala bahan sentiasa ada kat rumah and lagi satu ramai yang sukakan puding ni..and lagi satu sebab hasya suuuka sangat anything yang ada rupa paras macam zebra nih…

last skali buat puding ni masa my aunt n mom datang rumah weekend itu hari. sempat jugak lah i snap gambar puding ni. both of them suuuuka sangat puding nih..my aunt siap amik resepi lagi..my mom siap pesan nanti balik kampung buat lagi ye! hihi i shud give the recipe to mom jugak kan..buleh ler my SIL yg stay with mom buat kan for mom kan..so kakak buleh ler rilex nanti hikhik

anyway, here’s the recipe…recipe di ambil dari mbak hana yang dah jaaarang jarang nampak dah ni ;-) thanks a bunch ye babe! sedap puding ni…raaamai temanku suka ;-))

 

  IMG_8728

source: hanamemories

Bahan-bahan

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair (saya guna 3/4 cawan)
  • 8gram serbuk agar2 (saya guna satu paket agar agar serbuk yg 11gm tu)
  • 1/2 cawan gula – (saya kurangakan kepada 1/3 cawan)
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan) (saya guna butter)
  • 3 1/2 cawan air
  • 2 sudu besar serbuk koko (saya guna 1 tbsp choc emulco)

Cara-cara

  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter yang cair tadi dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dimakan ketika sejuk!

IMG_8726

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails