Wednesday, July 13, 2011

i’m loving it!!!

 

no  not mcD ye! i’m talking about this cinnamon sugar pull apart bread ;-)

IMG_8815

semalam buat lagik and this time i add raisins and use less sugar…the result was superb. hubster likes this one better..of course la sebab dia kan tak suka sangat cinnamon tuh..

hokkay, enuff of talking..here’s the recipe..kali ni i copy resipi dalam bahasa malaysia ye! copy from dairimama..thanks shidah ;-)

 IMG_8818

Bahan bahan

untuk doh roti

2 3/4 cawan plus 2 tbs tepung gandum
1/4 cup gula kasar (saya guna gula castor)
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim (saya guna dutch lady low fat milk)
1/4 cup air
2 biji telur (saya guna size B)
1 sudu kecil Vanilla extract (saya guna 1 sudu besar esen vanila)


untuk inti

bahan bahan
1 cawan gula kastor (saya guna 1/4 cawan)
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) (saya cuma guna 1 sudu kecil sahaja)
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg)
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

1 cawan raisins (yang ini saya tambah)

IMG_8817

CARA CARA

- Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cawan tepung, gula, yeast, and garam. Ketepikan
- Pukul telur, ketepikan
- Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
- Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk.

- Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky.

- Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)


- Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. ketepikan

- bahagikan doh yang telah naik tadi kepada 2 bahagian

- tumbuk tumbuk sikit doh tadi untuk buat angin dalam dough tu

- kemudian canaikan dough tadi di atas papan pencanai yang telah di tabur sedikit tepung gandum. saya canaikan kepada bentuk 4 segi tepat

- kemudian, beruskan bahagian atas dengan butter yang telah di cairkan tadi dan taburkan dengan campuran serbuk kayu manis,gula dan buah pala tadi. taburkan juga raisins di atas serbuk campuran gula tadi

- bahagikan dough tadi kepada 6 bahagian yang hampir sama besar

- susun (stack) potongan doh tadi dan bahagi kan kepada 5 atau 6 bahagian lagi (potongan kecil yang buleh muat dalam loaf pan)

- kemudian, susun di dalam loaf pan yang telah di gris dengan butter dan gandum

- biarkan lagi dough ini sehingga naik 2 kali ganda lagi (about 1 hour jugak)

- bakar di dalam oven yang telah di panaskan pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga bahagian atas telah menjadi coklat keemasan. (bila warna bertukar ke coklat keemasan, menunjukkan bahagian dalam juga telah masak)

- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sekurang kurangnya selama 30 minit

- keluarkan dari loaf pan and can be served warmly with coffee o9r tea. boleh juga di simpan di dalam air tight container selama 2 hari

food picture16

12 comments:

  1. zarinnnn...
    dah ku agak pon. u & shidah cam berlumba2 lak wat bread ni ye ... hehe ... sampai i pon dh terbyg2kan kesedapan nya.

    ReplyDelete
  2. jue
    tergoda tak? hahaha



    gee
    memang yummy ;-)



    ain
    cuba lah buat..sure u pun buleh join kitorg lumba lumba hahaha

    ReplyDelete
  3. hahahaah dah kemaruk dah....:P

    ReplyDelete
  4. Hi Zarin
    This bread looks very tempting & yummy. Would very much like to try this at home but I am the only one who likes anything with cinnamon..the rest tak suka lah.. Kalau nak pun, I have to buy from the bakery. Haiii..admire the gambar aje lah nampaknya..
    Rgds.

    ReplyDelete
  5. Assalam kak..apa khabar? lama tak singgah sini..mcm-mcm menu ada yer...sedapx2 suka gak cinamon tu my hubby lagi ler suka kalau dia msk semua dia bubuh serbuk tu..sabar jer lah..hehe

    ReplyDelete
  6. Babe

    i absolutely adore dough2 yg bercinamon! the taste is just fantastic!!menguli tu lama tak?

    ReplyDelete
  7. Rina
    hahaha memang dah kemaruk :D


    Nurwin
    my hse pun sama, i jek yg suka cinnamon tp surprisingly my hb can eat ths bread coz tk rasa sgt cinnamon tu


    nieza
    wahh! suka tul hb nieza ngan cinnamon



    yat
    try ths babe! uli kejap je n tak sempatlah my fingers yg montel ni nak lenguh lenguh..but i tell u, the dough is so sticky tau!

    ReplyDelete
  8. ok...sebab tak lama bule ku try next week :)

    ReplyDelete
  9. I xyakin I dpt buat ni lah sis..beside, I mane ade cinnamon tu sume..I order ngn u jelah.. tp mmg nk try buat..cume x confident..hiks

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails