ehehe namanya puding tapai bukannya tupai tapai but i suka panggil tupai tapai coz sedap pulak dengar kat telinga nih :D
first time makan puding tapai ni setahun yang lepas masa kenduri kawin yang 4 hari 4 malam penat tuh. masa tu aunt Jue yang buatkan untuk meja pengantin. bila buat untuk meja pengantin,penanggah n tukang sibuk pun harus makan jugak kan! ehehehe harus makan sebab sedap bebenor puding ni tau!
anyway, masa tu makan aje yang i tahu..nak mintak resepi tak pulak tahu eh bukan tak tahu, tak sempat nak mintak resepi coz sibuk ngan kenduri. then last month masa tahlil arwah FIL, i terjumpa 2 paket tapai ubi kayu dalam peti ais MIL and terkebetulan aunt Jue ada. apalagi, segera ku menuntut ilmu from aunt Jue..uish sungguhlah menantu hantu bertuah kan! orang sibuk bertahlil, dia sibuk mintak resepi :P
hasilnya…. ngeeeheeee ini yang dah 2nd time buat ye!
first time buat kat umah MIL itu hari tak sempat nak amik gambar. tak puas makan kat umah MIL, i buat lagi at my own house. nah! kali ni amik ko..4 hari 4 malam kumakan puding tapai ni tau! hahaha over sungguh kan :P
ini resepinya
puding tapai
bahan bahan
2 paket tapai ubi kayu (about 12 pieces tapai ubi)
7 biji telur (kalau buat separuh adunan, guna 4 biji telur)
1 cawan susu pekat manis
secubit garam
Cara cara
hancurkan tapai (boleh guna tangan or sudu)
dalam bekas besar, satukan telur dan susu pekat, whisk hingga sebati and then campurkan tapai yang dah di hancurkan tadi
(kalau guna blender, masukkan semua bahan dalam blender and tekan je lah blender tu… cepat aje sebati adunan ni)
then masukkan dalam loyang and kukus hingga masak (sorry lupa nak tengok berapa lama..pandai2 lah agak ye!)
** 2nd time buat, i masukkan dalam bekas lompang and taruk kismis sebijik 2 kat dalam bekas lompang tu
untuk kuah kastad
bahan bahan
1 litre low fat milk – i guna dutch lady satu kota besar tu
2 sudu besar tepung kastad (larutkan dlm sedikit air)
6 sudu besar gula atau susu pekat manis (kalau tak suka manis kurangkan sbb air koktail tu dah manis)
2 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
1 tin fruit cocktail
cara cara:Campurkan semua bahan kecuali fruit cocktail ke dalam periuk dan masak di atas api yg sederhana..
Kacau hingga pekat. Jangan berhenti kacau sbb takut kastard tu bergentel.
Bila dah bertukar warna kekuningan dan pekat, boleh la tutup api. Ketepikan dan sejukkan.
Bila nak makan tambahkan fruit cocktail tadi dan puding tapai tadi
salam.....enak banget nampak, rasa sejuk je kalau masuk anak tekakkan....teringinlah pulak.
ReplyDeletekak noorMasri
ReplyDeletememang enak pada tekak saya kak ;-))
zarin
ReplyDeleteyg sorang jer agaknya yg tak reti makan tapai..tapi lain2 orang yg makan sumer tell me sodap arr tapai ni..be it on it's own ke, puding ke..next time harus i try lagi si tapai ni..kot2 tersuka plak..that dessert really buat ai cam nak try plak la..
hi yat
ReplyDeletei pun tk reti nk makan tapai on its own. tapi bila dah jadi puding ni sedap pulak ku makan. if u tk nk rasa tapai sgt, jst add a little bit more of susu pekat tu. bila manis lebih, kurangla rasa tapai tu
Terliurlah pulak tgok tapai tu..kena cari ni..:)
ReplyDeleteSedapnya tapai, tambah tambah kalau dah buat puding...
ReplyDeleteTK
ReplyDeletei tk makan tapai tp bila buat puding tapai i suka lah pulak
hazila
memnag sedap ekekeke
Zarin
ReplyDeleteI tak suka tapai. Having said that, tidaklah I kata tak suka gitu2 aje malah I dah cuba sedaya upaya untuk menyukainya namun kenot do-lah :-)
Apa pun, puding tapai tu kelihatan sedap. Terkesima plak I jadinya, hehe..
CS
ReplyDeletei tell u, tekak i pun tkleh masuk ngan tapai tu but then bila dah jadi puding sedap uuuu ;-)