Sunday, October 10, 2010

ikan kurungan jugak jadi pilihan ;-)

 

penat  mulut i dok tanya, you nak makan apa for dinner? puas suggest makan itu makan ini suma si dia takmo

sudahnya i buat dunno je. nanti i buat je lah apa yang ada kat rumah tu kan

tapikan kat rumah takde apa pun sebab tak sempat pi pasar pon lagi..

last last, bila dah habih godek and selongkar gerobok, terjumpalah ikan kurungan nih..

006

huhhhh lama dah tak pekena sambal sardine…hehehe banyak gak kami kami makan malam tadi ;-)

resepi? tidak perlu lah kan sebab senang bangat nak wat sambal sardin ni…tumis je segala bawang and cili giling,  pastu add skali sauce sardine tu and sedikit kicap manis….dah siap…cuma i ni kalau makan sambal sardine, ikan tu kena jugak goreng dulu…haaaa kalau ikan tu tak goreng dulu, tekak i takleh telan sambal sardine tu..and lagi satu i mesti guna ikan mackerel tau…hehe suka hati panggil ikan sardine tapi makan mackerel kan!

anyway, apa apa je lah cuma kalau goreng ikan kurungan ni, make sure tutup kuali tu dengan tudung periuk ye…kang habis pulak kena percik ngan minyak panas tu

hokkay, nak siap siap kemas rumah, then we all nak pi kenduri kawen pulak..almaklum la kan ramai yang kawin hari ni sebab cantik date dia kan!

selamat berhujung minggu semua!

 004

4 comments:

  1. sesekali makan sardin sedap tau...senang dan cepat.

    ReplyDelete
  2. i baru tahu u ada food blog...wow..:) bagus ni..tanx for sharing...my hubby sesgt lah suka makan sambal sardin...i masak i tak guna sos yang original dia..tumis semua pastu i letak kicap cair and sos tomato..tak suka sos sardin sbb i rase hanyir..eheheheh hubby marah sbb dia kata bazir..:/ tapi dia makan byk jgak kalau i masak..:)

    ReplyDelete
  3. ramai kata goreng dulu baru sodap kan.. i takut nak goreng takut letup2 tu la... baru ni i goreng telur ikan parang, mak aiii kelentang kelentung serik kejap hehe

    ReplyDelete
  4. mas
    betul tu...dah lah senang pastu sedap plak :-)


    cu734ngel
    i taruk gak sos original tu tp i make sure tumis lama sikit sebab tk nk bg bau hanyir ;-)


    lady
    haa memang sedap..i tutup ngan tudung periuk then bila nak balikkan ikan tu, i tutup api dulu n tunggu tk bunyi letup2 baru i bukak tudung periuk n balikkan ikan tu, pastu baru on kan balik api dapur ;-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails