Saturday, January 1, 2011

selamat tahun baru dan gulai tumis darat ikan talang masin dengan nenas

 

 

 

hi all! how are you today? ada rasa lain ka? maklum laaa kan dah masuk tahun baru dah ni hikhik…macam la boleh change in a night je kan! apa la punya soklan i tanya tu!

anyway, rasa macam kejap je dah tahun baru kan and lagi dua hari genaplah usia blog ni setahun ye! well, nanti nanti lah kita citer about his blog kan!

ni nak citer, semalam i masak lunch sebab semalam kan public holiday pasal malaysia menang bola tuh… my other half ada kat rumah and sebab semalam mentari muncul agak terang kat rumah ni, i malas nak keluar berjimba jimba reasonnya i nak mencuci baju yang banyak menimbun tu…well, in the end semua baju i habis di cuci and di lipat tapi ergggh banyaknya dalam bakul ready to be iron pulak…nampaknya next few days i kena bangun awal sebab i hanya suka iron baju waktu sebelum subuh morning tu…siang ka, malam ka i sungguh takkan iron baju..kena sebelum subuh jugak tau! :D

well,banyak betul i menceceh today kan! anyway, mari kita lihat gambar gulai tumis darat ikan talang masin dengan nenas ni dan juga mari kita tengok resepi dia ye!

2010-12-32

gulai tumis darat ikan masin dengan nenas ni salah satu our feveret ye! hmmmmm lajatnyaaa makan nasi ngan gulai ikan masin ni…berlumba lumba lah kami tambah nasi tadi…adoiiii adoiii pastu bising dah demuk ye! bila makan memang tak hengat nak berenti…memang lah kamu akan demuk tau!

2010-12-311

BAHAN BAHAN

beberapa keping ikan talang masin yang dah di potong kecik tu - (rendam kejap dlm lebih kurang 15 minit ke 1/2 jam )
1 paket rempah kari ikan
2 cawan air 
1 kotak santan pekat
bebarap keping nenas – di hiris nipis or boleh jugak di kerat2 or potong bulat ke suka hati lah nk potong macam mana ye! 

sedikit garam – incase ikan masin tu tk masin ye!

bahan bahan untuk tumis

3 ulas bawang merah – hiris nipis
2 ulas bawang putih – hiris nipis
1 inci halia – hiris kecil
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba

sedikit minyak masak

CARA CARA

 

Masukkan rempah kari ikan, air, nenas dan ikan masin ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih ….biarlah lama sikit agar serbuk kari tadi betul betul masak

then masukkan santan dan biar mendidih sekejap. kalau tak cukup masin, tambah garam.

then tutup api ye!

panaskan minyak di dalam kuali dan tumis semua bahan tumis tadi sehingga wangi

then tuangkan kesuma bahan tumis tadi beserta minyak tumisan tadi ke dalam kuah gulai tadi. kacau sekejap and then boleh lah tutup periuk dengan tudung periuk ye!

dah siap dah…

once again happy new year peeps!

6 comments:

  1. fuhh..lauk ni bikin hati tak tenteram la..memang best neh...akak...selamat tahun baru jugak...

    ReplyDelete
  2. Here wishing u all the best in year 2011.. rasanye sama aje.. the only differences is that our age bertambah huhu

    ReplyDelete
  3. Happy New Year Zarin! I belum start masuk gear memasak lagi on this new year. tengah mencari ilham.. hehe

    ReplyDelete
  4. izah
    lauk ni memang kesukaan akak n husband..anyway selamat tahun baru ye!


    rima
    hahaha u r rite babe! anyway happy new year to you too


    shidah
    i kena masak sebab dah dua hari dok terperap kat rumah...malas nk keluar ersesak dgn ramai org

    ReplyDelete
  5. ala zarin cakap je demuk tapi nengok kat pic di pangkor tu i nampak u selim melim jer.. i ni yang makin demuk ekeke..
    tapi i kalau dapat gulai ikan masin ni memang i makan tak hengat donia la, sedap kan

    ReplyDelete
  6. lady
    betul betul i pun makan nasi dgn jayanya semalam sbb ada gulai ikan masin ni...eh,i dah naik 8 kilos tau!...ishhh memang demuk :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails