sepanjang ramadhan itu hari 3-4 kali jugak masak kari kepala ikan salmon nih..if tak dapat kepala salmon, badan salmon pun di buat kari jugak tapikan hubster nak kan kepala salmon jugak. badan salmon tu dia agaqk kurang suka sikit..as for me, i ni asal namanya salmon, semua i belasah nak nak lagi kalau dapat salmon skin handroll kat sushi king tu laaagilah i sukak ;-))
dah habis ramadhan ni pun dia mintakkan kari kepala salmon jugak. dah muak makan lauk pauk raya kata dia. so kan, pepagi hari semalam seawal jam 10 i dah bertenggek depan JJ semata mata nak beli kepala salmon nih. kalau lambat harusnya tk dapat kepala tu..badan aje lah yang ada.
hokkay, here’s the recipe
bahan bahan
1 keping kepala ikan salmon di belah 2 – rendam dalam air asam jawa dan sedikit garam selama sekurang kurangnya 2 jam
1 tsp jintan putih
1 tsp jintan manis
1/2 tsp halba
1 biji bawang besar di hiris nipis
2 biji bawang putih di hiris nipis
2 biji tomato di belah 4
sedikit daun kari
10 biji bendi – di potong serong
1/4 cawan air asam jawa
1 cawan air
1 paket serbuk kari ikan baba’s – jadikan pes
1/4 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa
panaskan minyak
tumiskan jintan putih, jintan manis dan halba sehingga wangi
then, masukkan bawang besar, bawang putih, tomato dan daun kari
kacau biar rata sehingga bawang dan tomato tadi agak kecut sedikit
then masukkan serbuk kari ikan babas yang telah di jadikan pes tadi
tumis lagi sehingga pecah minyak
then masukkan bendi
gaul rata dan biarkan sekejap (1-2 minit)
kemudian masukkan air asam jawa dan air
biar sekejap sehingga mendidih
kemudian masukkan kepala ikan salmon
kecilkan api dan masukkan garam secukup rasa
biarkan di atas api kecil sehingga kepala ikan salmon telah masak
selamat hari raya kak zarin skeluarga.ampun maaf dipinta. akak.. mahal ikan neh.. nak secubit nak merasa.. hehe
ReplyDeleteizah
ReplyDeletedah habis lerrrr hikhik
kepala salmon murah sangat dik. kalau badan tu dlm RM12 sekeping kan tapi kalau kepala RM6 jek seketul...
susah kan cari salmon kat msia ni...
ReplyDeletecertain place cam JJ je ada..
sya tak dan la nak makan ikan mahal ni...huhu
zarin, kepala ikan salmon sedap ke?..tak pernah try la pulak...
ReplyDeleteAssallamualaikum Zarin...
ReplyDeleteMiss u too babe.. Selamat Hari Raya Zarin..
Wahhh.. gambo jer pun dah menggiurkan.. Kalau rasanya, apa lagi kan.. Patut cik abg asyik mintak jer kari kepala ikan salmon u ni Zarin..hehehe..
Ooo kawan kita Hann tu, rupanya gi London yer Zarin.. Jauhnyaaa... Miss her too..
eh RM6 tu murah tu...sb sana pun rege lam £1++ gak.JJ ek?kepingin lehla g JJ.Memang sedap wat kari kepala ikan kan.
ReplyDeletesha
ReplyDeleteha ah susah sikit nak jumpa tp sebab suka, harus di cari sampai dapat
kak azmiezas
sedap kak...cuba lah
naz
hb suka kepala salmon jek, badan salmon dia tk suka
mlm ni kot Hann berangkat ke london. td baru bye2 kat twitter, naz ada twitter tk? hann slalu ada kat twitter, fb n blog dia agak jarang ada dah
BCP
murah kan! hb pernah citer masa dia kat uk dulu slalu dapat kepala salmon free ajek tp after a while org pasar tu charge sbb student m'sia slalu pi cari kepala salmon ;-))
Babe
ReplyDelete1st taim arr...ku baru taw bule wat kari kepala ikan salmon...sungguh ku tak taw!!selalu nampak isi salmon jer wat grill..nanti ai nak google gambar kepala salmon..
zarin
ReplyDeletedua tiga hari lepas akak tengok rege dia mahal sikit kat JJ tu..waktu tu rege dia 59.90/kg..
time tu gi shopping dgn mak akak...biasa le kan..oghe tuo..maghoh bila kak nak beli ikan tu..mahal benar katanya. So tak jadi le akak beli demi mjaga hati ibu...hihi
Kalau dia tak dok akak dah rembat sekeping pun jadi lah...sodapppp sgt kan. Akak suka goreng macam tu je...letak mayonis. OPss panjang lak komen kali ni :))
klu dlm kari ada bendi,nk bnyk2. :)
ReplyDelete