Tuesday, November 15, 2011

another quick one

 

IMG_9758-1

itu dinner kami tadi

so simple and so easy peasy kan!

nasib baik hubster yang mintak nak makan rosti and salad aje tadik

kalau dia mintak nak makan nasi briyani, harus tak terbuat rasanya tadik

these few days agak sibuk with segala macam mak nenek and tadi pulak sibuk ngan fondant burung burung marah untuk hasya. nak kena buat 41 bijik burung and tadi cuma terbuat 7 bijik ajek..sakit pinggang wehh…haiii cemana nih..sungguh tidak produktif kan!

btw, here’s the potato rosti’s recipe

salad punya recipe tak payahlah kan! campak campak aje dah jadi salad kan!

IMG_9760-1

source: taste.com.au

bahan bahan untuk sorang makan

1 biji kentang bersaiz besar (saya slalu guna US potato sbb size dia besar) – cuci dan jangan buang kulit

1 tbsp melted butter (saya slalu guna 1 tbsp penuh menggunung tinggi gitu)

garam dan ground black pepper secukup rasa

Cara Cara

masukkan kentang yang tidak di buang kulit tadi ke dalam periuk berisi air. tutup periuk dengan penutup dan rebus dengan api besar sehingga mendidih

then, guna api sederhana, buka penutup dan sambung rebus selama 10 minit lagi

then angkat dan toskan kentang tadi. sejukkan

bila dah sejuk, buangkan kulit kentang dan parut/sagat/grate kentang tadi ke dalam bekas besar

gaulkan dengan melted butter dan perasakan dengan garam dan ground black pepper secukup rasa

panaskan non stick pan dan masukkan adunan kentang tadi ke dalam pan. tekan tekan dengan sudip agar adunan tadi melekat sesama sendiri. macam pancake gitu rupa dia

bila bahangian bawah dah agak garing/brown color, terbalikkan dan masak lagi sehingga bahagian lagi satu garing da

bila dua dua bahagian dah masak, angkat dan masukkan ke dalam pinggan.

siap!

saya suka makan rosti ni dengan sour cream dan grilled sausage tapi hari ni malas nak grillkan sausage, sebab tu makan ngan chicken salad aje ;-)

IMG_9756-1

 

 

5 comments:

  1. kak kasih
    tengah mengajar hb mkn sayur nih :D

    ReplyDelete
  2. mmg easy tapi ada lemak tepu tu zarin.kentang!!jeng jeng jeng..

    jadi budak2 lah hubby tu zarin..buatkan je cekodok sayur..sayur2 hijau di blend pastu campur tpg buat cekodok..hehe

    ReplyDelete
  3. jadi cikgu plak skrg ya zarin
    ekekeke...

    ReplyDelete
  4. kak anim
    cekodok sayur dah sllau mkn. rosti ni feveret dia n slalu mkn kat marche tp sbb dah lama tk ke marche itu pasal dia mintak saya buatkan ;-)


    kak queenie
    ehehe actually dah 2 tahun pencen jadi cikgu ;-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails