Eidul Adha is just around the corner ;-))
Yeay! raya lagi ye! i suka kalau tiba raya. makan sedap n dapat jumpa family kat kampung
anyway, balik kampung kah anda dan anda?
if balik kampung tu, have a safe journey lah ye!
normally kalau eidul adha at my mak’s house, takde lah prepare banyak food pun sebabnya tiap kali lepas solat sunat eidul adha tu satu rumah bergegas pi kampung my nenek pulak sebab nak join kemeriahan potong lombu. seronok tengok almost satu kampung dok bertungkus lumus potong lombu n masak bersama sama at my grand aunt’s house. pastu makan sama sama macam kenduri plak
owh! how i missed it! i think last skali berhari raya adha kat my mak’s house was 9 years ago kot! slalunya eidul adha kat sini saja or balik kampung inlaws saja whereby kat sini kami bertiga dok melepak aje kat rumah and makan and tidur ajek :D
anyway, takmo cakap banyak. nak bagitau, since dah nak raya ni, kalau ada mixed fruits cocktail and kuah castard ni sedap jugak kan! ehehe dah penat penat potong lembu, dapat minum yang sojuk sojuk and munching munching those delicious fruits tu tak ke sedap tuuuu
got this recipe from kak nor and ju yang sedang menunaikan fardhu haji sekarang ni. semoga selamat semuanya ye Ju.trimas ye kak nor and ju for sharing this wonderful recipe ;-))
Kuah kastard Istemewa
source : Secubit Garam dan junotdbaker
Bahan untuk kuah kastad:
- 1 tin susu cair
- 1/2 cwn low fat milk
- 2 sudu besar tepung kastad (larutkan dlm sedikit air)
- 5 sudu besar gula (kalau tak suka manis kurangkan sbb air koktail tu dah manis)
- 2 sudu kecil esen vanilla
- 1 biji epal hijau – potong kecik
- 2 biji kiwi – potong kecik
- 2 biji buah oren di buang kulit – potong kecik
- anggur – suka hati nak banyak mana
- saya tambah 1 tin fruti cocktail dan 1 tin nata de coco (ni utk anak dara saya)
- nak tambah jello pun ok jugak
- Susu cair dimasukkan ke dalam periuk dan di masak atas api yg sederhana. Kemudian masukkan gula, larutan tepung kastard td dan esen vanilla.
- Kacau hingga pekat. Jangan berhenti kacau sbb takut kastard tu bergentel.
- Bila campuran susu dan kastard td tu dah bertukar warna kekuningan dan pekat, boleh la tutup api. Ketepikan dan sejukkan.
- Potong buah2 secara kiub. Simpan dalam peti sejuk sementara nak hidangkan.
- Masukkan buah2 kedalam kuah custard dan tambah ketulan ais
Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk semua!
selamat hari raya zarin ;) ingatkan dah siap prepare rendang nk sambut raya kat sini td ^__^
ReplyDeletesalam kenal zarin...Liza follow yer...
ReplyDeleteTerasa sejuk jer tekak tgk puding koktel tu...
Assalam zarin, selamat hari raya haji, akk blk mlm ni, semenjak dok kl seingat akk sekali je akk raya aji kat sini, kat kampung best meriah je,
ReplyDeletemmg sedap m,kn sejuk2 tu zarin
Sedapnya..mixed fruit dengan kuah kastard!
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Aidil Adha. I nak balik KB esok. Raya kat Kelantan memang sgt meriah ..makan daging non-stop le lepas korban nanti.
assalamualaikum kak zarin
ReplyDeleteselamat hari raya haji..
kalau dpt puding koktel tu panas2 ni....sedapnyaaa
ain
ReplyDeletetk masak rendang pun.
mak masak gulai ayam ajek ;-)
liza
salam kenal kembali
kak rosaliza
saya balik klate sabtu pagi, jam teruk tp sib baik ikut highway t'ganu..tk penat sgt
TK
i pun raya kat klate ;-)
putri
raya itu hari pun i buat puding cocktail ni. best!