banana and bread…hmmmm i just love their combination ;-)
paling suka makan peanut butter with banana and toast bread..hadoiii itu adalah salah satu menu untuk lunch saya ye!
saya jarang masak untuk lunch. just makan apa yang ada aje..slalunya makan leftover dinner the nite before. itu kalau ada leftover, kalau takde leftover, cukuplah dengan fruits and yogurt or bread and peanut butter aje…haiii terukkan! memang kemalasan tahap gaban nak kelentung kelentang kat dapur semata mata untuk saya makan sorang ajek. kiranya dapur kat rumah tu hanya berbunyi kelentung kelentang bila nak malam ajek kot!
anyway, i made this wonderful banana bread butter pudding for my late lunch or should i say luntea sebabnya buat bbbp ni waktu tea time ;-)
inspired by jamie oliver punya recipe tapi saya adjust sikit mengikut apa yang ada dalam dapur tu
bahan bahan
6 keping roti gardenia – potng serong dan leperkan dengan sudu or whatever lah ye!
softed butter (untuk sapu pada roti dan bekas)
2 biji telur
1/4 cawan fresh cream
1/4 cawan susu segar atau susu cair
1/4 cawan gula castor (ikut kemanisan masing2 ye)
1 tsp vanilla essence
4 -5 biji pisang emas (suka hati nak pisang banyak mana ye! kat rumah ada 5 bijik je)
roasted almond (nak ganti ngan any types of nuts or raisin pun ok jugak)
icing sugar for dusting
Cara Cara
sapukan butter pada setiap keping roti dan keliling bekas
dalam bekas lain, pukul telur dengan gula kastor sehingga gula hancur
then masukkan fresh cream, vanilla essence dan susu cair
kacau rata
kemudian celupkan sekeping roti ke dalam adunan telur dan susu tadi
susun roti di dalam bekas bakar agar menutupi bahagian bawah dan tepi bekas
then susun pisang yang dah di potong serta taburkan almond
then susun lagi roti sehingga habis
tuangkan lebihan adunan susu dan telur tadi ke dalam bekas berisi roti dan bakar dalam oven selama 30 minit pada suhu 180C
dah siap, taburkan icing sugar dan boleh di hidangkan begitu sahaja! sedap dan lajat di makan masa puding ni masih warm!
menggiurkan time petang2 cam ni...huhu
ReplyDeletenmpak cam senang tpi takut jadi lempeng la klu sya uat...hehehe
mamanoriz
ReplyDeletehihi tkkan jd lempeng lah dear! bbbp ni campur je semua dlm bekas pastu bakar...dah siap buleh makan ;-)
Salam Kak...ohh sedapnya..terus saya kopipes resipi untuk rujukan masa akan datang..minta halal ya kak...
ReplyDeleteHahaha..lebih kurang macam Naz jer la tu Zarin. Kalau en hubby tak balik t/hari dan anak2 sekolah sampai petang, just me jer.. haiii..malas gak nak masak2.. Makan jer apa yg ada.. Kekadang tu puasa terus.. huhuhu.
ReplyDeleteLooks yummy la menu ni..
mmg sedap kombinasi puding roti dgn pisang.. aritu k.nor buat guna croissant dan pisang pun sangat2 sedap! :)
ReplyDeletesungguh lajat :)
ReplyDeletei loike! i loike! esok bleh buat sbb ada pisang emas dlm peti.. :D
ReplyDeleteeh.. i saw u & hasya mariam in berita harian smlm!! very the fofular u! hehe..
-ju-
sue
ReplyDeleteowh! sudah semestinya halal ;-)
naz
ehehe leh geng la kita ye :D
kak nor
sedap tu croissant ngan pisang
kak kasih
lajat lajat kata tekak saya la hihi
ju
alahaii kita diam2 aje sbb malu..rupanya ada org nampak gak gambar kita tu ye :D
psst, tlg kawan aje tu..
paling mudah,paling sedap! :)
ReplyDeleteDD
ReplyDeleteeh, kita baru balik dari rumah awak hihi
zarin, u bought jamie's book kat big bad wolf sale? :D
ReplyDeletei realy love banana! very creative. i will try this recipe and come back!
ReplyDeleteshidah
ReplyDeleteha ah..u beli tk? ehehe
PR
banana is the best! hiks.. do try it k!
OMG..gembiranya ada org share recipe2 yg mcm ni..sbb i pon suka makanan yg melibatkn pisang..
ReplyDeletethanks zarin.. :)
zarin zarin zariiiinnn...
ReplyDeletekalo roti tu tukaq ke oat, boleh dak? huh?
salah masuk sinilah babe...ada yg jarum penimbang puTUSSSS ni nanti!
zeta
ReplyDeleteehehe samalah kita..suka anything w pisang kan!
kak queenie
buleh je kak if nak taruk oats..ni link yg saya pernah wat dulu http://periukbelangazarin.blogspot.com/2011/04/saturday-crumble.html
saya suka banana crumble ngan oats ni..lajat jugak tuh tp sy mkn ngan aiskrim hiks