rindu nak makan quiche ;-)
bila rindu kenalah makan kan!
lama tak buat quiche sebab hanya my mouth and tummy saja yang suka makan. orang lain tak suka sangat. well, i don’t really mind coz it means more portion for me ahaks :DD
sebab terjumpa frozen pastry lebihan buat banoffe pie a couple of weeks ago, segeralah di jadikan quiche kan! erkk nak buat pastry from scracth for me aje agak tidak rajin. jadi bila dah ada frozen pastry tu cepat ajelah menjadi my quiche ni
okay, here is the recipe. semuanya main guna apa yang ada kat rumah aje
Bahan bahan
for the pie crust
300g gandum
150g unsalted butter – potong kecik
5 Tbsp gula
2 kuning telur
3 Tbsp air sejuk
CARA CARA
Campurkan gandum, butter dan gula di dalam food processor atau mixer dan gaulkan hingga bercampur rata
Masukkan kuning telur dan sambung proses menggaul tadi sehingga menjadi seperti serbuk (crumbs)
masukkan air sedikit demi sedikit sehingga serbuk tadi bersatu menjadi doh yang cantik dan sesuai untuk pastri (tekan dengan jari, bila pastri tu tak berderai maknanya dah cantiklah pastri tu)
letakkan doh pastri tadi di atas board dan bentukkan menjadi bulat seperti bola. cling wrap dan masukkan ke dalam peti ais selama 30 minit.
kemudian, guna rolling pin, roll kan doh pastri tadi menjadi leper dan masukkan ke dalam tart tin ( saya guna loose bottom tart tin size 9”)
cucuk cucuk bahagian bawah (base) pastri tadi dengan garfu dan masukkan ke dalam freezer selama 30 minit.
panaskan oven pada suhu 180C dan alaskan dengan baking paper dan beans di dalam bekas pie berisi doh pastri tadi (beans tu nak suh berat aje). bakar selama 15 minit atau sehingga pastri tadi menjadi golden brown
alihkan baking paper berisi beans tadi dan sambung bakar selama lebih kurang 5 minit lagi.
then boleh masukkan fillings dan sambung proses pembakaran selama 35-40 minit atau sehingga masak ;-)
For the Fillings:-
1 tin button mushrooms – potong dadu or suka hati lah ye!
1 dada ayam – potong dadu
1 biji bawang besar – potong dadu
2 biji bawang putih
3 biji telur
1 cawan resh cream or heavy cream
garam dan pepper secukup rasa
shredded cheddar cheese – i guna dlm sejemput aje (hujung jari)
3 tbsp olive oil
Cara Cara
Panaskan olive oil dan tumiskan bawang sehingga wangi
masukkan mushroom dan kacau sehingga mushroom agak garing (kering air)
then masukkan ayam – kacau sehingga ayam masak
tutup api
dalam bekas lain, campurkan telur dengan fresh cream tadi, serta perasakan dengan garam dan pepper secukup rasa
then masukkan bahan yang telah di tumis tadi ke dalam egg and cream mixture
gaul agar sebati and then tuangkan ke dalam bekas pastri tadi
taburkan dengan cheddar cheese
dan bakar dalam preheated oven suhu 180 C selama 35-40 minit
Kak cek tak penah mkn...tgk resepi memang selalu...baru 2..3 hari ni teringinnya nak makan savoury tart...tup2 ada kat sini...bestnya kalau dapat rasa sepotong....tgk gambo pun menggoda....masuk list lagi...
ReplyDeleteni i pun suka nanti nak tempah laaaa
ReplyDeleteZarin..I like!!!!!! he he I pun dah lama tak buat quiche.. masuk planner now! ;p
ReplyDeletekalau fresh cream tu gnti whip cream leh tak? or susu cair ke sbb ade lg balance...
ReplyDeletethe quiche looks very nice. dah lama tak buat quiche lorraine. very good pics too.
ReplyDeletekak cek
ReplyDeletealahai kalaulah rumah kita dekat maunya saya ajak kak cek dtg rumah, buleh mkn sesama..quiche ni saya sorang je yg mkn kat rumah ni :D
eda
u pun suka quiche ye? kamal tk suka, so i tkde kwn nk mkn :(
RC
hi 5 hikhik
i pun dah lama teringin nk mkn quiche ni tp sebab tkde org suka, so kan i pendam je hasrat hati tu ahaha mcm merajuk le pulak ye!
hanim
susu cair tak tau lah tpi kalau whip cream tu saya slalu guna..sedap aje kat tekak hihi
DD
itu hari nk buat quiche lorraine tp tkde minced meat, itu yg jd chicken n mushroom quiche tu
Oh sedapnya! Tapi nak cheat beli pie crust siap boleh tak?hi!hi!hi!
ReplyDeleteEti
ReplyDeletememang liat kan nak buat pie crust tu! sesekali cheat apa salahnya kan ;-)
sedapnya...
ReplyDelete