olla peeps!
it’s monday oredi kan! how are u today? ada monday blues kaa? hikhik what a question to ask kan?
anyway, i’d like to share the sambal mangga yang my mak slalu buat masa i kecik kecik dulu…
kenapa mak slalu buat masa i kecik dulu? iya lah kan, masa kecik dulu kan dok kat rumah ngan mak, dah besar ni dah tak dok ngan mak lagi dah..bila balik kampung sesekali tu panjang sangat list yang nak makan sampai asyik lupa jek nak mintak mak buat kan sambal mangga ngan ikan nih
i love this sambal so much! nak nak lagi kalau cili api tu pedas berapi punya hahhaha..sambil makan sambil kesat hidung berair..pastu tak sedar dah hampir 2 pinggan makan nasik ;-)
anyway, this is what you need in order to make this sambal mangga or sambal pauh
Bahan bahan
1 ekor ikan kembong – di cuci dan di bakar/panggang (tk payah taruk garam kunyit ye! bakar/ panggang mcm tu jek)
1 biji mangga muda – di cuci dan di racik halus
10 biji cili api – di cuci
sedikit garam
lesung batu ye ;-)
Cara cara
asingkan isi ikan dari tulang
tumbuk isi ikan tadi dengan cili api sehingga cili hancur
then masukkan garam, gaul rata
masukkan mangga yang dah di racik dan tumbuk lagi biar mesra
siap!
perhhhhh...sedap tu sambal mangga...
ReplyDeletemakan ngan ikan goreng dan sayur tumis....
memang best...
kak... ada sesetengah tempat panggil kerabu ikan aje kan.. ala sedap nyerr... pencetus selera berpinggan pinggan ni. hehe..
ReplyDeletesalam zarin...makkk aiiii kecur air liur tgk sambal mangga nih...
ReplyDeletemas
ReplyDeletemakan sambal ngan nasi panas ngan ikan goreng n sayur tumis..sedar2 dah 4 pinggan mkn nasi hahaha
izah
ye ke izah? akak main panggil sambal pauh dari dulu lg
ezadlieza
hihi i pun kecur gak bila tengok mangga ni
mesti try ni..suka sambal yg belacan free! :)
ReplyDeleteHmmm..ni mesti sedap! Macam dah ngilerr lah..
ReplyDeleteDD
ReplyDeletetry laa..who knows u might like it ;-)
Nurwin heny
i suka..sedap bg tekak i hikhik
Nampak sedapnya....! Mana nak cari mangga muda ni eh?
ReplyDeleteunai
ReplyDeletekedai runcit kat my area byk tul jual mangga muda. i guess mangga muda punya season kot hahaha i tengok most of my nebers yg ada pokok mangga tepi pagar tu lebat bebenor buahnya...nak aja mintak sebijik kan
Sedapnya...ari tu akak baru buat rojak buah sentul, lebih kurang mcm ni jgk, letak ikan tp akak 'mati air' je ikan tu. Org T'ganu mesti tau ikan mati air kan?
ReplyDeletekak murni
ReplyDeletesaya masih tk pas nak wat "mati air" ikan tu.. slalu kena tegur ngan mak. hihi
Resepi ni mengingatkan saya kepada arwah bapa..dia sukaaa sangat ngan sambal ni. Me too. Heee..mmg sodap la...
ReplyDeleteshaz
ReplyDeleteme three hihi sedap kan!