Monday, October 10, 2011

sambal mangga muda

 

olla peeps!

it’s monday oredi kan! how are u today? ada monday blues kaa? hikhik what a question to ask kan?

anyway, i’d like to share the sambal mangga yang my mak slalu buat masa i kecik kecik dulu…

IMG_9389

kenapa mak slalu buat masa i kecik dulu? iya lah kan, masa kecik dulu kan dok kat rumah ngan mak, dah besar ni dah tak dok ngan mak lagi dah..bila balik kampung sesekali tu panjang sangat list yang nak makan sampai asyik lupa jek nak mintak mak buat kan sambal mangga ngan ikan nih

IMG_9388

i love this sambal so much! nak nak lagi kalau cili api tu pedas berapi punya hahhaha..sambil makan sambil kesat hidung berair..pastu tak sedar dah hampir 2 pinggan makan nasik ;-)

anyway, this is what you need in order to make this sambal mangga or sambal pauh

IMG_9384

Bahan bahan

1 ekor ikan kembong – di cuci dan di bakar/panggang (tk payah taruk garam kunyit ye! bakar/ panggang mcm tu jek)

1 biji mangga muda – di cuci dan di racik halus

10 biji cili api – di cuci

sedikit garam

lesung batu ye ;-)

IMG_9387

Cara cara

asingkan isi ikan dari tulang

tumbuk isi ikan tadi dengan cili api sehingga cili hancur

then masukkan garam, gaul rata

masukkan mangga yang dah di racik dan tumbuk lagi biar mesra

siap!

 IMG_9391

13 comments:

  1. perhhhhh...sedap tu sambal mangga...
    makan ngan ikan goreng dan sayur tumis....
    memang best...

    ReplyDelete
  2. kak... ada sesetengah tempat panggil kerabu ikan aje kan.. ala sedap nyerr... pencetus selera berpinggan pinggan ni. hehe..

    ReplyDelete
  3. salam zarin...makkk aiiii kecur air liur tgk sambal mangga nih...

    ReplyDelete
  4. mas
    makan sambal ngan nasi panas ngan ikan goreng n sayur tumis..sedar2 dah 4 pinggan mkn nasi hahaha


    izah
    ye ke izah? akak main panggil sambal pauh dari dulu lg


    ezadlieza
    hihi i pun kecur gak bila tengok mangga ni

    ReplyDelete
  5. mesti try ni..suka sambal yg belacan free! :)

    ReplyDelete
  6. Hmmm..ni mesti sedap! Macam dah ngilerr lah..

    ReplyDelete
  7. DD
    try laa..who knows u might like it ;-)


    Nurwin heny
    i suka..sedap bg tekak i hikhik

    ReplyDelete
  8. Nampak sedapnya....! Mana nak cari mangga muda ni eh?

    ReplyDelete
  9. unai
    kedai runcit kat my area byk tul jual mangga muda. i guess mangga muda punya season kot hahaha i tengok most of my nebers yg ada pokok mangga tepi pagar tu lebat bebenor buahnya...nak aja mintak sebijik kan

    ReplyDelete
  10. Sedapnya...ari tu akak baru buat rojak buah sentul, lebih kurang mcm ni jgk, letak ikan tp akak 'mati air' je ikan tu. Org T'ganu mesti tau ikan mati air kan?

    ReplyDelete
  11. kak murni
    saya masih tk pas nak wat "mati air" ikan tu.. slalu kena tegur ngan mak. hihi

    ReplyDelete
  12. Resepi ni mengingatkan saya kepada arwah bapa..dia sukaaa sangat ngan sambal ni. Me too. Heee..mmg sodap la...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails