Huh, panjang berjela tajuknya :D
buatnya many many many moons back ;-)
lama kan peram!
baru update sebab baru terjumpa dalam folder ;-)
nasi minyak pesen ni slalu di buat bila nak cepat ;-)
thanks to along/linda sebab bagi idea nasi minyak macam gini. hubster suka..hasya pun suka…
saya?
saya pun suka jugak sebab senang sangat nak membuatnya hikhik nak yang senang senang aje kan!
Bahan bahan:
- 2 cawan beras – (cuci dan toskan) i guna beras jasmine biasa ajek
- 1 biji bawang merah size besar ~ dimayang nipis – nak blend pun ok gak
- 3 ulas bawang putih ~ di mayang nipis - nak blend pun ok gak
- 1 batang kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- beberapa helai daun sup
- garam
- air secukupnya (i guna 2 1/2 cawan air)
- 3 tbsp minyak carotina
Cara Cara:
- Panaskan minyak carotina
- masukkan bawang merah dan bawang putih.
- tumis hingga bawang layu dan wangi, masukkan kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang.
- Masukkan air, biar hingga mendidih
- Masukkan beras dan garam.
- Kacau sedikit hingga semua sebati dan masak macam biasa sehingga nasi masak
- Bila nasi dah masak, masukkan daun sup. tutup periuk agar bau daun tu mesra dengan nasi tadi (tak payah taruk pewarna sebab minyak carotina kan dah ada warna )
Bahan Bahan
8 ketul ayam – di cuci dan di toskan
2 biji kentang di belah 4
1 paket kecil rempah kurma adabi
1 1/2 cawan santan pekat (nak lagi pekat tambahlah santan pekat ye!)
2 cawan cair (nak kuah banyak, tambahlah air lagi ye!)
2 ulas bawang putih – mayang halus
6 ulas bawang merah – mayang halus
1/2 inci halia – mayang halus
1 biiji bawang merah besar yg telah di belah 4
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak
Cara Cara:
Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah di mayang tadi sehingga wangi.
Then, masukkan rempah kurma yang telah di campur sedikit air sehingga menjadi paste. kacau sehingga naik bau
Masukkan ayam dan kacau sehingga paste tadi telah mesra dan menyelimuti ayam tadi.
Kemudian masukkan santan, kentang dan bawang merah yg di belah 4.
Guna api kecil dan biarkan sehingga kuah gulai mendidih. Masukkan garam secukup rasa. kacau sekejap sekejap sehingga ayam dan kentang empuk. siap!
zarin...yg menyebabkan nasi kaler kunen tuh myk carotina yer...ishhh tgk je dh tau kesedapannya...akak ambek resepi yerr...mekaseh...
ReplyDeleteMak Qis
ReplyDeleteha ah..minyak carotina kan warna kunigng pekat mcm oren gitu kan. bila masak ngan nasi jadi kaler kuning plak
kalau kat Tganu..mkn nasi minyak unk breakfast :)
ReplyDeletesyokk
Salam..Lamanya tak makan kurma ayam...tgk sini drumstiknya tergolek2 macam tu...terguda abissss..
ReplyDeleteDan jangan lupa yaaa..nanti datang ke rumah dan sudi-sudilah kiranya mengambil award dari saya....
assalam kak, wahh lama tak singgah sini sekali singgah tgk ada nasi minyak ler...mabeles..:)
ReplyDeletekak kasih
ReplyDeleteitu lah pasal, hb sy kan org terengganu, dai suka sgt mkn nasi minyak..kena lah rajin membuatnya kan
sue
ada award? tima kasih..jap lagi amik
nieza
hikhik sesekali makan nasi minyak kat umah pun best gak kan! ni asyik mkn nasi minyak org kawin jek :D