Monday, October 3, 2011

roti jala cik su dan gulai ayam makcik som

 

kenapa roti jala cik su? sebabnya  both hubster n me suka makan roti jala yang my aunt buat…eh eh...hasya pun suka jugak makan roti jala yg my aunt buat ni

sebab si anak dan suami suka kan her roti jala, maka dengan muka tak malunya i pon call my aunt mintak tunjuk ajar cemana dia buat roti jala tu..

pastu bila dah dapat tau cemana nak buatnya makanya syawal itu hari asyik makan roti jala aje lah every time ada tamu datang rumah ahahaha… almost every weekend ku buat roti jala hahaha sib baik tamu yang datang tu bukan orang yang sama aje tiap minggu kan!

IMG_9216

bahan bahan

2 cawan tepung gandum

2 1/3 cawan air

1 biji telur gred C

1 tsp garam

1 tbsp melted butter

beberapa titik pewarna kuning telur

 

CARA CARA

Masukkan semua bahan dalam blender.

Blend hingga semua sebati.

Biarkan selama 1/2 jam.

Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali.

Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.

 

this time asyik makan roti jala with chicken curry babeh ;-)

IMG_9214

gulai ayam resepi mak cik som saya …bukan cik som ni tau!

Bahan-bahan:


8 ketul ayam – di cuci dan di toskan
2 biji kentang di belah 4
1 paket kecil serbuk kari ayam adabi  or 2 tbsp
1 1/2 cawan santan pekat (nak lagi pekat tambahlah santan pekat ye!)

2 cawan cair  (nak kuah banyak, tambahlah air lagi ye!)
bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis
2 ulas bawang putih – mayang halus

6 ulas bawang besar – mayang halus

1/2 inci halia – mayang halus

1 tbsp tomato puree
garam dan gula secukup rasa (my aunt guna gula melaka sikit)

 

1/2 cawan minyak


Cara Cara:

Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bunga cengkih,bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga wangi.

Masukkan bawang dan halia yang telah di mayang tadi dan tumis lagi sampai wangi.

Masukkan rempah kari yang telah di campur sedikit air sehingga menjadi paste. kacau biar pecah minyak

Masukkan ayam  dan tomato puree dan kacau sehingga paste tadi telah mesra dan menyelimuti ayam tadi.

Kemudian masukkan santan, kentang, garam dan gula secukup rasa.

Guna api kecil dan biarkan sehingga kuah gulai mendidih. kacau sekejap sekejap sehingga ayam dan kentang empuk. kalau kuah pekat sangat and tak nampak macam pecah minyak,  tambahlah air panas sikit ye!

IMG_9218

6 comments:

  1. sedapnya roti jala tu kak..
    lama dah mas tak buat tau..he3

    ReplyDelete
  2. waduh roti jala mmg feveret akak tau tp pernah few times wat sendirik dulu..tp x jadi..buruk benor rupa jala tuh pastuh dh fobia nk wat dh..kita beli jer laa..hehe!!

    ReplyDelete
  3. Huhuhu...bukan CikSom yang ni ka???

    I pun suka buat roti jala. Masih tak pandai tapi tetap suka menjala.. I dah copy resipi u tu, mekasih...

    ReplyDelete
  4. Salam rindu jgk buat zarin :)
    hehehe me too its been awhile...
    Tak sangka org jauh dah sampai USS me org spore blm pegi jgk... ure still young n preety :)Its a must to have murtabak & nasi briyani when in spore
    next time kalau Zarin turun ke spore blh let me know blh jgk jumpa hehehe
    roti jala ..mmg sedap lama tak buat :P

    ReplyDelete
  5. mas
    akak baru baru ni jer terajin buat roti jala hikhik


    kak inahar
    saya punya pun buruk tp sib baik buleh cover bila lipat tu


    CS
    hihi u bg la resepi nasi briyani u tu..nanti i taruk resepi briyani ciksom uhuhu

    ReplyDelete
  6. mama
    ehehe kita naaak sangat jumpa mama itu hari tapikan kita malu arrr
    pastu asyik terkejar2 je takut tk sempat plak (ish alasan kan! padahal malu tu yg lebih)
    insyaAllah kalau kita dtg lg kita jumpa mama ye

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails