huh, masak lemak yang paling senang di dunia ni kan!
tak payah susah susah nak tumbuk apa, just campak campak everything in the periuk and then on kan gas stove..tup tup dah siap dah
senang hati i bila si anak dara mula pandai makan nasi with masak lemak putih ni. iyya anak dara saya tu baru pandai makan nasi ngan kuah. all this while kan si anak dara ni suuusah sangat nak makan nasi..kalau nampak nasi tu mula lah no no no datang. sejak kena lunch kat kindie, dia terpaksa makan nasi tapi balik rumah terus mintak noodles for dinner. tak leh masuk dah nasi for dinner
of late ni je dia slalu sebut yg dia suka makan nasi ngan kuah lemak putih. padahal mak dia slalu jugak buat lemak putih ni tp tk pernah nak makan.tup tup bila cikgu buat, dia makan ngan jayanya
so atas permintaan si anak dara, maka terhasillah masak lemak putih kacang panjang nih..kenapa kacang panjang? hahaha sebabnya hanya kacang panjang ajek yg ada kat rumah :D
bahan bahan
6 batang kacang panjang – potong pendek, cuci and toskan
sebiji bawang merah besar (belah 4)
sebiji cili merah (potong serong)
1 ekor ikan sardin - (patutnya di rebus dulu but i was so lazy, i asingkan isi ikan dengan tulang then tumbuk isi ikan sardin tadi, pastu buat bulat kecik2 mcm fishball) - boleh je guna ikan bilis
santan kara satu kotak (200 ml)
200 ml air (kalau nak kuah cair lagi tambahkan air lagi ye!)
garam secukup rasa
Cara cara
masukkan ikan sardin yg dah jadi fishball tu, bawang merah dan santan yang dah di campur air ke dalam periuk
renehkan sehingga mendidih
then masukkan kacang panjang dan cili merah
kacau sekejap dan masukkan garam secukup rasa
tutup api
siap! senang kan!
Assalam Zarin,
ReplyDeleteresepi yang mudah tapi sedap... sebenarnya masaklemakputih jauh lebih sedap dari yang dibubuh kunyit, sebab aroma santannya tak terganggu....
babe
ReplyDeletetempeh tarak ka..sakit2 tekak sekarang, dapat makan ni..cam nyaman jer rasa..asal jangan tertelan tu cili merah dah... :)
w'salam amie
ReplyDeletebetul tu dear!
masak lemak putih ni is a must if i balik kg my hb
yat
oh how i wish ada tempeh dalam masak lemak itu...ku pun sukak tempeh tapi sebab ku malas nak keluar rumah maka ku masak kacang panjang aje lah..
creative :)
ReplyDeleteZarin
ReplyDeleteIf i kan .. i loike kobis masak lemak cam ni.. senang kerja.. tak yah tumis.. rebus saja.. tak yah nak lap dapur hehe
ana suka mkn dgn ikan sardin goreng garing2...:)
ReplyDeletecicah budu lg terangkat...heheheh
Assalam zarin,
ReplyDeletelauk lemak putih ni memang sedap dimakan lagi2 kalau ada sambal belcan lagilah terangkat..heheh lauk anak2 juga sebab tak pedas...
makan sayur lemak ni dengan ikan goreng garing sure terangkat! esp lunch!
ReplyDeleteDD
ReplyDeletethanks ;-)
rima
i pun suka lemak kobis tp kobis habis daaa :P
ana
akak tkleh mkn budu tp hb pun suka mkn ngan budu. kengkadang akak langgar gak pantang makan budu pastu habis gatal satu badan :D
ayu
memang tak sedar bertambah nasik kan bila lemak ni pair ngan sambal belacan! sedap!
whitecappuccino
ish betul tu dear!