sedari minggu lepas asyik terbayang nak makan scone tapi tak makan makan sebabnya punya lah malas nak keluar. bukannya takde orang nak temankan tapi diri sendiri yang malas nak keluar.
dah lah malas nak keluar, pastu nak membuat sendiri scones tu pun malas jugak
semua malas padanlah muka kan! drool aje lah !
then out of the blue, puan ini pulak tayang her scones! huh! double triple drooling mak tau!
tak buleh tahan, tadi pagi buat jugak scones..ehehe kiranya kali pertama mencuba buat sendirik scone kat rumah…yahooo! berjaya buat and berjaya memakannya..iyaaa saya makan dengan jayanya ye! habih dah kedroolan saya itu heheh :D
okay, here’s the recipe
amik kat buku 500 cakes and bakes
Bahan bahan
2 1/2 cwn tepung gandum
1 1/2 tbsp baking powder (saya punya bp habis, dpt sebanyak 1 1/2 tsp saja)
1/4 cwn gula castor
130 gm salted butter- potong kecik (nk guna unsalted butter pun boleh tp kena add 1/2 tsp garam ye)
1 biji orange – cuma ambil parutan kulitnya
1/2 cwn raisin
1/2 cwn buttermilk – (saya guna 1/2 cawan low fat milk campur 1/2 tbsp apple cider vinegar – biar selama 10 minit)
dan sedikit susu untuk glaze nanti
Cara Cara
Panaskan oven pada suhu 220 C.
Dalam bekas besar, campurkan gandum, baking powder, gula dan butter.
perlahan lahan gaulkan bahan tadi dengan jari sehingga menjadi seperti bread crumbs (berketul ketul halus tu)
masukkan parutan kulit oren tadi dan raisin
then slowly masukkan buttermilk tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan bread crumbs tadi.
guna spatula atau tangan dan gaulkan sehingga menjadi doh yang lembut
taburkan papan menggiling dengan sedikit gandum dan roll kan doh tadi sehingga bulat. terapkan dengan penerap bulat atau boleh bentukkan dengan tangan sahaja
letakkan di pan yang telah di alas dengan baking paper dan sapukan/brushkan bahagian atas scones tadi dengan susu atau lebihan buttermilk tadi
bakar selama 15 minit. (buku tu cakap 15 minit) tapi tak tau kenapa my oven sungguh lembap nak panas tadi, so i bakar selama 25 minit. jadi pandai pandai lah ikut oven memasing ye!
nak tahu dah masak ke belum, scones tu tukar jadi golden brown and kalu masuk tooth pick, tak melekat tu dah masak la tu :D
Siap!
sedap di makan dengan jam and butter dan secawan teh…hmmmm drool lagi hikhik
my fav ni. klau pgi bakery shop msti akan bli. mkn mcm tu je pun sdap. heheheheeh
ReplyDeletesungguh sedap bila makan dgn jem + teh o panas + hari hujan + tengok movie :))
ReplyDeletealmost a year tak buat scones :) sedap n creamy. beautifully fresh from the oven :)
ReplyDeleteqiela
ReplyDeletelaa ye ke? kalau tau td i suh u dtg amik kat rumah..now dah tinggal 2 ketul je hihi
kak kasih
oh! memang heaven kak;-)
DD
i ni first time buat, menjadi, sedap! lagilah menjadi jadi i makan tadik :D
Haishh apasal naughty ni! kan kita dah drooling again.. silap silap ku buat yg creamy scones now that i bought two cartons of double cream ahaks
ReplyDeletezarinnnn,akak ni kan dah lama mengidam nak makan scone tapi bila bab nak membuatnya asyik2 tertangguh je..sampai uncle lee blogger dari kanada tu siap bagi akak resepi raffles scone lagi.entah bila lah nak buat ni..pie kat bawah ni pun akak dah tirguda tau...isshh..zarin ni ayik bagi resepi yang menggoda jiwa akak betullah...huhu
ReplyDeleteRima
ReplyDeleteweehehe...u drool tkpe sbb u rajin..i ni drool sampai mimpi mimpi pun belum tentu rajin nk buatnya :D
kak anymz
buatla scone recipe uncle lee tu..nanti buleh saya cuba plak ahaha..saya suka mkn scones tp malas gak nak membuatnya :D
Assallamualaikum Zarin..
ReplyDeleteI tak pernah makan scones lah zarin. Rasa seketul dua dari yg you buat boleh?
salam zarin..menggoda sgh tgk quiche kt bwh tu..scone kalau dpt rasa seketul best ni..xnah try scone lg sbb takut x dpt sambutan kt rmh
ReplyDeleteakak suka makan scones ngan butter n jam gtu...tapi kalau akak buat..konfem akak ngan si bongsu je yg makan...yg lain tuh tak berapa nak suka...tapi x kira...nk buat jgk nnt...akak ambek resepi yer zarin...mekaseh..
ReplyDeletew'salam naz
ReplyDeletebuleh buleh..nanti zarin pos ye! ahahaaa...
kzai
rumah ni plak, scones lagi laku dari quiche. kalau buat quiche saya jek makan tp scones tu semua berebut
mak Qis
saya pun suka makan scone ngan butter n jam tp ngan butter ajek pun buleh je saya layan ;-)
hello Zarin, Scones ni lepas masak boleh simpan berapa hari ye?
ReplyDeleteRegards,
Shida
shida
ReplyDeletei pun tk sure sbb scones ni dah habis by the 3rd day. kiranya 3-4 hari masih buleh bertahan la. tiap kali nk makan, jst panaskan dlm oven for 10 min je
Hi Zarin,
ReplyDeleteKalau 3 hari tu bagus juga, pasal di rumah I cuma ada 2 org je, myself and my hubby. I think I m going to try this for breakfast tomorrow morning. Thanks a lot for sharing this recipe.
Regards,
Shida
shida
ReplyDeletelebih kurang mcm rumah i jugak la rumah u tu, my dotter bukan makan sgt, setakat 2 ketul buleh la..lelain tu me n hubster je lah yg mkn ;-)