Monday, August 15, 2011

karipap sardin

 

saya cinta sama karipap tapikan karipap tak cinta sama saya pon :((

ha ah, i love karipap so much..masa kecik kecik dulu tak reti nak makan kuih lain selain dari karipap..eh, dari kecik sampai besar lah memang suka makan karipap tapikan makan ajek pandai..buat karipap saya tak pandai yek :-D

rasanya boleh kira ngan jari kanan kot berapa kali i buat karipap nih..ish asyik fail jek bila membuatnya dah lah pastry kurang sedap pastu nak kena buat inti lagi, then kena uli lagi..ish tak kuasa ahhh i nak membuatnya..sudahnya order jek yang frozen tuh

anyway,  2 hari lepas i buat jugak karipap ni sebabnya plan asal nak buat benda lain tak menjadi…

hasilnya buleh ler tahan hikhik… hubster kata pastry dia dah ok dah..err actually i pun rasa ok gak karipap yang i buat tuh hahaha ferasan

IMG_9031

okay, ini resepinya

tak ingat amik kat mana tapi dah berzaman i simpan resepi ni and baru 2 hari lepas mencubanya :D

Bahan Bahan

untuk pastri

100 gm tepung gandum

2 tbsp marjerin – cairkan

50 ml air suam

secubit garam (di campur ke dalam air suam tadi)

Cara cara

masukkan tepung gandum ke dalam bekas bekas dan buat lubang di tengah tengah

tuangkan marjerin yang telah di cairkan tadi ke dalam lubang dan gaul rata

then masukkan air yang bercampur garam tadi sedikit demi sedikit. uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari (air tu kalau tk habis pun takpe)

then, buat bulat kecik kecik and amik satu ketul dan canaikan, masukkan inti dan boleh di goreng ye!

kalau nak simpan dalam freezer pun buleh jugak…kakak yang i slalu order tu pesan kalau nak frozen kan karipap ni lepas je siap taruk inti dalam karipap tu, masukkan karipap yang bersusun atas tray ngan tray tray tu skali ke dalam freezer, pastu bila dah keras sikit, keluarkan dari freezer and masukkan je karipap yang dah keras tu ke dalam tupperware or plastic bag..insyaAllah karipap tu tak melekat sesama sendiri

IMG_9032

Bahan inti

satu tin sardine – di hancurkan skali dengan kuahnya

2 biji limau kasturi

1 ulas bawang putih – hiris nipis

2 ulas bawang merah – hiris nipis

garam secukup rasa

2 tbsp olive oil

Cara cara

panaskan olive oil dan tumis bawang merah dan putih hingga wangi

then masukkan sardine yang telah di hancurkan tadi

kacau biar sardine tadi masak

perahkan jus limau kasturi dan perasa kan dengan garam secukupnya

then tutup api. ketepikan

 

5 comments:

  1. Karipap cantik camtu you kata tak pandai buat lagi. Kalau i nampak karipap rupe camtu kat kedai, i beli. Bestla you pandai buat macam-macam.

    ReplyDelete
  2. nak tempah karipap 2 doz ya.. montok2 karipap zarin ni :)

    ReplyDelete
  3. kite pun tak berape suke mkn karipap jadinye kite tak cuba nak belajar pun... tp dpt suami yg suka makan karipap jadi kite rajin2kan diri nak belajar... tp.... tak pandai2 jugak! hahahahaa

    fed up dgn diri sendiri yg tak jugak pandai2! karipap tu jadilah mcm karipap tp dr adunan yg same sekejap kejadiannye mcm ini,tp bile repeat buat, kejadian lain pula...tk dapat dpt nak trace di mane salah dan silapnya yang kejadiannya jadi berubah2 tu huhuhuuu

    ReplyDelete
  4. unai
    karipap tu cantik pasal pakai acuan dia tu..tk reti i nak buat sendiri


    kak nor
    ahaha lawak arr kak nor ni...hihi


    fiza
    eh, sama lah kita...memang fed up nak cua lagi kan!

    ReplyDelete
  5. if u dok dekat rmh i harus ku tempah setiap hari...my hubby punya fav ni tp i reti2 nak buat hikhik

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails