saya cinta sama karipap tapikan karipap tak cinta sama saya pon :((
ha ah, i love karipap so much..masa kecik kecik dulu tak reti nak makan kuih lain selain dari karipap..eh, dari kecik sampai besar lah memang suka makan karipap tapikan makan ajek pandai..buat karipap saya tak pandai yek :-D
rasanya boleh kira ngan jari kanan kot berapa kali i buat karipap nih..ish asyik fail jek bila membuatnya dah lah pastry kurang sedap pastu nak kena buat inti lagi, then kena uli lagi..ish tak kuasa ahhh i nak membuatnya..sudahnya order jek yang frozen tuh
anyway, 2 hari lepas i buat jugak karipap ni sebabnya plan asal nak buat benda lain tak menjadi…
hasilnya buleh ler tahan hikhik… hubster kata pastry dia dah ok dah..err actually i pun rasa ok gak karipap yang i buat tuh hahaha ferasan
okay, ini resepinya
tak ingat amik kat mana tapi dah berzaman i simpan resepi ni and baru 2 hari lepas mencubanya :D
Bahan Bahan
untuk pastri
100 gm tepung gandum
2 tbsp marjerin – cairkan
50 ml air suam
secubit garam (di campur ke dalam air suam tadi)
Cara cara
masukkan tepung gandum ke dalam bekas bekas dan buat lubang di tengah tengah
tuangkan marjerin yang telah di cairkan tadi ke dalam lubang dan gaul rata
then masukkan air yang bercampur garam tadi sedikit demi sedikit. uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari (air tu kalau tk habis pun takpe)
then, buat bulat kecik kecik and amik satu ketul dan canaikan, masukkan inti dan boleh di goreng ye!
kalau nak simpan dalam freezer pun buleh jugak…kakak yang i slalu order tu pesan kalau nak frozen kan karipap ni lepas je siap taruk inti dalam karipap tu, masukkan karipap yang bersusun atas tray ngan tray tray tu skali ke dalam freezer, pastu bila dah keras sikit, keluarkan dari freezer and masukkan je karipap yang dah keras tu ke dalam tupperware or plastic bag..insyaAllah karipap tu tak melekat sesama sendiri
Bahan inti
satu tin sardine – di hancurkan skali dengan kuahnya
2 biji limau kasturi
1 ulas bawang putih – hiris nipis
2 ulas bawang merah – hiris nipis
garam secukup rasa
2 tbsp olive oil
Cara cara
panaskan olive oil dan tumis bawang merah dan putih hingga wangi
then masukkan sardine yang telah di hancurkan tadi
kacau biar sardine tadi masak
perahkan jus limau kasturi dan perasa kan dengan garam secukupnya
then tutup api. ketepikan
Karipap cantik camtu you kata tak pandai buat lagi. Kalau i nampak karipap rupe camtu kat kedai, i beli. Bestla you pandai buat macam-macam.
ReplyDeletenak tempah karipap 2 doz ya.. montok2 karipap zarin ni :)
ReplyDeletekite pun tak berape suke mkn karipap jadinye kite tak cuba nak belajar pun... tp dpt suami yg suka makan karipap jadi kite rajin2kan diri nak belajar... tp.... tak pandai2 jugak! hahahahaa
ReplyDeletefed up dgn diri sendiri yg tak jugak pandai2! karipap tu jadilah mcm karipap tp dr adunan yg same sekejap kejadiannye mcm ini,tp bile repeat buat, kejadian lain pula...tk dapat dpt nak trace di mane salah dan silapnya yang kejadiannya jadi berubah2 tu huhuhuuu
unai
ReplyDeletekaripap tu cantik pasal pakai acuan dia tu..tk reti i nak buat sendiri
kak nor
ahaha lawak arr kak nor ni...hihi
fiza
eh, sama lah kita...memang fed up nak cua lagi kan!
if u dok dekat rmh i harus ku tempah setiap hari...my hubby punya fav ni tp i reti2 nak buat hikhik
ReplyDelete