demi chinta kat dia maka gigih mak buatkan roti john inih tau!
i ni memang tak serasi sangat dengan roti john. dunno why tapi i memang kurang suka roti john. kalau makan pun cuma one bite ajek tau! hubster pulak suuuuka sangat beli roti john bila tiba ramadhan and since this year kan i dah warned him not to go to bazaar ramadhan makanya terpaksa lah i buatkan roti john for him
adusss memang i really have no idea on how to make the roti john tuh..tengok youtube..sib baik paham hahaha kalau tak paham jugak tatau nak kata apa lah kan!
anyway, sebab i yang buat sendiri roti john ni maka i pun buleh layan jugaklah…buleh lah habiskan seketul roti tu…not bad la kan…adakah daku ferasan roti john ku sedap??? hahaha dah lapar babe! makan aje lah
ini resepinya…sesuka hati saya ni ye!
bahan bahan
2 ketul roti oblong untuk hotdog tu
2 biji telur
sedikit daging – about 1/4 tapak tangan – di potong halus or if nak guna minced beef pun ok jugak about 3 tbsp
1 biji bawang merah besar – potong dadu
1 biji bawang putih – potong dadu
2 biji cendawan butang – rendam sekejap dan hiris nipis
1 tbsp serbuk kari daging – jadikan pes (kdg kdg saya guna je daging dari lebihan masakan kari daging tu….siat siat halus je daging yang dah lembut tu)
1/4 biji capsicum – potong dadu
sedikit daun bawang dan daun sup
garam secukup rasa
sedikit worcestershire sauce – about 1 tsp
2 tbsp olive oil
sedikit sos cili
sedikit mayonaise
Cara cara
panaskan olive oil dalam non stick pan
tumis bawang merah dan putih hingga naik bau
then masukkan daging tadi…biar hingga kering air dan daging masak
then masukkan pes kari tadi ( step ni boleh di abaikan sekiranya anda menggunakan lebihan kari daging)
kacau sekejap then masukkan capsicum, cendawan dan worcestershire sauce
perasa kan dengan garam
tutup api – ketepikan
belah dua roti oblong tadi tapi jangan sampai putus satu bahagian tepi tu
pecahkan telur dalam bekas – kacau dengan garfu
kemudian masukkan bahan yang di masak tadi beserta daun bawang dan daun sup ke dalam bancuhan telur tadi
guna api kecik, panaskan non stick pan dan tuangkan separuh adunan talur tadi ke atas nonstick pan dan letakkan roti yang telah di belah tadi menutupi bancuhan telur tadi
bila nampak telur dah masak, boleh terbalikkan roti tadi dan boleh di angkat
sebelum di hidang, sapukan sedikit mayonaise dan sos cili.
tutup kedua dua bahagia roti tadi dan potong
demi chenta sanggup berkorban apa saja kan.. :)
ReplyDeleteakak tak pernah buat.Nanti boleh try sb anak2 suka.
yg ni feveret anak sulong kite.klu boleh hari2 nak bbuka dgn roti john aje... kite pulak yg tak kuasa nak mengulang bazaar ramadhan setiap hari mencarikan roti john dia. lgpun bile dia dah makan roti john, dia skip mkn nasi. kite ni risau takut perut dia tak tahan pulak...
ReplyDelete