kuih yang saya suka makan tapi hanya di buat pada bulan puasa sahaja hikhik ;-)
sebabnya seperti biasa lah sifat kemalasan tu suka menyinggah
ntah lah tatau nak cakap apa lah..asal kalau kena buat kuih yang kena berlama lama sikit kat tepi dapur tu mula lah kemalasan datang hikhik…terukkan! bila tiba part makan laju ajek tapi bila part membuatnya sungguh liat.
anyway, i buat ni itu hari pun pasalnya ada kelapa parut lebihan buat onde onde. rasanya if takdak kelapa parut tu tak buat jugak kot kuih ni
BAHAN-BAHAN
Untuk inti
1 1/2 cawan kelapa parut
1/2 cawan air
1/2 cawan gula merah (boleh dikurangkan atau di lebihkan ikut kemanisan masing2)
1 helai daun pandan – di ikat
secubit garam
CARA
Masukkan semua bahan di atas ke dalam kuali dan masak di atas api sederhana sehingga sebati dan kelihatan kering. ketepikan dan buang daun pandan tadi
Untuk kulit
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 1/2 cawan low fat milk
1/2 sudu kecil garam
beberapa titik pewarna hijau
CARA
Masukkan semua bahan di atas ke dalam blender dan blend hingga sebati.
biarkan selama 20 minit
then panaskan non stick pan and taruk sikit minyak
then ambik sesenduk adunan tadi dan tuang dalam pan tadi. ratakan dan biar masak – about 2-3 minit kot
bila dah masak, angkat dan masukkan inti serta gulung/lipat
siap
eh, repeat step tadi sehingga habis adunan tadi ye!
siap!
hiks.. I suka if the inti ltak bijan sikit..sdapppp.. hiks
ReplyDeletemy maid dulu suka sgt buat kuih ni...so balik keje ada je dah terhidang kat dapur...:D
ReplyDeletelama dah tak buat ketayap...
ReplyDeletesedappnya tengokkk..
lama dah tak buat ketayap...
ReplyDeletesedappnya tengokk..
qiela
ReplyDeletei tk suka sgt bijan
rina
how i wish ada maid jugak..buleh suh dia masak bila i malas mcm ni hahaha
mas
akak pun lama tk mkn ketayap...sesekali mkn sedap kan!
skullcap! hehe.. i suka, tapi malas nak buat. dulu masa SRT, belajar ketayap berlauk. cant remember dah apa kat dalam tu.
ReplyDeleteWoahhh got kuih dadar.. dah lama tak buat.. betul tu.. if tak ramadhan memang tak terbuat kuih kuih ni semua padahal benda ni memang hot fav ramai.. termasuk lah akak kau ni hehe
ReplyDeletewhot whot...owh dear....my fav tu la zarin.......
ReplyDeletezarin, where r u?? nak suruh u datang collect tag ni :D
ReplyDeleteHi Zarin, I have always loved this kueh.....no problemos habiskan at least 8 pieces.
ReplyDeleteAnd yours looks soooooo delicious.
Ada lagi?
Here's wishing you and all at home,
Telah berlabur tirai Syaaban menjelma pula Ramadhan.
Saya ucapkan moga berjaya menunaikan puasa dengan Jayanya.
My best regards. And keep a song in your heart.
Lee.
shidah
ReplyDeleteketayap berlauk tu bukan femes kat t'ganu ke
? my aunt slalu buat taruk inti daging kurma
rima
i only buat kuih ni bila tiba ramadhan jek..lain bulan i beli je hihi
ayu
feveret i jugaaaak ;-)
shidah
ada tag ke? nanti i pi amik
uncle lee
wahhhh u really love this kueh ye! next time i bake this kuih i call u ye hikhik
lamanya menyepi...miss you hehehehe ;)
ReplyDeletewelcome back to the world of blogging .......