Wednesday, August 24, 2011

sambal goreng tempoyak udang

 

 

erkkk panjang bebenor nama dia ye ;-)

anyway, laaama sudah tidak berkunjung ke sini, adussss mak busy lorrrr…itulahkan! padan muka sendiri, siapa suh janji ngan owang itu, owang ini nak buatkan kek lapis? pastu buleh lupa ingatan pulak yang weekend lepas kena balik kampung kejap..huh, memang padan muka sebab kena kena cover 3 hari bercuti cutian tuh ;-PP

hokkay, back to my sambal goreng tempoyak udang inih…kali pertama makan was the first day of iftar. itu pun sebab cik puan coffeesandwich ni yang bagi. bukak puasa terus makan tempoyak babe! uish idok le terus serbu tempoyak, makan kurma and kuih muih and bila tiba masa makan nasi tu i makan ngan sambal goreng tempoyak ni lerrrr.

itu masa first two days of iftar and now sebab masih kepingin tempoyak sambal ni lagik, kugagahkan diri buat sendiri babe;-)

sib baik puan coffeesandwich bagi tempoyak buat simpanan itu hari..hikhik kalau nak harapkan empunya diri ni buat tempoyak sendiri rasanya sampai tahun depan pun takkan terbuat kot..ish mak tak reti ye! ;-)

 

ini rupa my sambal tempoyak goreng udang ituh…

IMG_9099

main campak campak je masuk kuali and the result was so yummilicious to my anak tekak laaaaaa… semalam iftar and sahur makan sambal tempoyak ini, then sahur tadi pun masih makan lagik..ada sikit lagik simpan buat sahur esok plak..hahaha puas lah hati yang kepingin tu kan!

 

resepi saya amik kat sini. tima kasih puan ermayum ye!

bahan bahan

Bawang merah kecik 4 biji – 5 biji - hiris halus,

udang (500gm) – saya guna 20 ekor udang size sedang ;-)

1 helai daun kuyit – hiris nipis

tempoyak baru /manis -3 sudu besar

18 biji cili padi di tumbuh separa hancur  (saya guna cili padi size besar kaler hijau – less spicy)

garam dan gula secukup rasa (2 tsp or more sugar if guna tempoyak yang dah lama)

sedikit serbuk kunyit - (1/2 – 1 tsp)

1/2 cawan minyak

 

 

Cara Cara

di dalam bekas, campurkan semua bahan di atas kecuali minyak – gaul agar sebati

Panaskan minyak di dalam kuali

Masukkan semua bahan  ke dalam minyak yang telah di panaskan dan masak sehingga udang bertukar warna dan masak.

siap…..

IMG_9098

sodap di makan dengan nasi panas dan ikan masin ;-)

7 comments:

  1. sibuk membizikan diri buat kek lapis ya zarin..sabtu lepas akak jumpa ain.dia pun termasuk dlm senarai org yg mengorder tu ya..
    hehehe..nanti bolehlah akak rasa air tangan zarin kat rumah ain..:)
    ooppss...tempoyak masak apa pun sodap..:D

    ReplyDelete
  2. terliur lak nengok tempoyak udang tu....
    nampak sedap la kak..

    ReplyDelete
  3. TQ zarin!

    sya mmg ada tempoyak kat uamh yg tak tahu nk uat apa dah...

    nak tiru resepi lah :)

    ReplyDelete
  4. I sangat suka tempoyak....sedapnya tengok tempoyak udang tu :)

    ReplyDelete
  5. kak anim
    ha ah, kak ain tu memang order kek lapis sedari duuulu lagik..tk raya pon dia order gak



    mas
    sedap sgt mas..hihi akak tgh kemaruk tempoyak kot


    mamanoriz
    buat jgn tk buat..sedap i tell u :D


    shariz
    i ni kan tahun lepas baaaaru belajar makan tempoyak tau..all this while tak pernah tahu pun tempoyak itu sedap ;-)

    ReplyDelete
  6. tak penah umur aku buattempoyak ni. mkn pon sekali dlm berapa tahun. pos sikit ar

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails