Wednesday, September 21, 2011

the not so rajin me

 

its been a while since my last update kan!

well, tengok tajuk pun tahu that i am not so rajin to main masak masak now ni.

bukannya tak makan, hari hari makan tapi banyak makan sandwich ajek. kalau makan nasi pulak asyik nasi goreng or any type of rice yang hanya ada 1 or 2 lauk sampingan ajek ;-)

that shows how not so rajin i am now ni kan!

anyway, semalam i made this simple nasi beriani or shud i say nasi arab i pun tatau lah..  i call it nasi beriani coz i use rempah beriani faiza tu but hubster always call this as nasi arab ala ala khabsa rice or mandy rice tuh.pasai apa dia panggil nasi ni as nasi arab pun i tatau hahaha :D

IMG_9227

not so rajin punya pasal, i guna beras jasmine je untuk masak nasi tu sebabnya beras basmathi takdak kat dapur

and because of not so rajin jugak lah nasi itu telah di campur dengan ayam dan di makan dengan ulam timun dan tomato

IMG_9220

dan sambal ke haper nama nih i pun tatau tapi i just blendkan tomato, cili api, garam and air masak jek… (i think that’s why hubster call this as nasi arab kot ;-))

IMG_9221

and here is the main campak campak recipe

BAHAN BAHAN

2 cawan beras – di cuci dan di toskan

6 ketul ayam – di cuci dan di rebus sekejap

1 biji bawang merah size besar – di hiris nipis

1 biji bawang putih – di hiris nipis

1 tbsp rempah beriani faiza

2 1/4 cawan air rebusan ayam tadi (air ni bergantung pada beras yang anda guna ye..pandai pandai lah sukat sendirik ye ;-))

1/2 cawan susu segar dutch lady/nestle ( i used low fat milk)

garam secukup rasa (about 1/4-1/2 tsp)

sedikit pewarna kuning telur

hirisan bawang goreng, daun bawang dan daun sup untuk hiasan

1 1/2 tbsp minyak sapi

 

CARA CARA

panaskan minyak sapi dan tumis bawang sehingga wangi

then masukkan rempah beriani faiza, tumis lagi sehingga rempah masak

masukkan ayam yang telah di rebus tadi dan gaul rata

kemudian masukkan air rebusan ayam serta garam

biarkan sehingga mendidih dan masukkan beras dan susu segar tadi

kemudian masak macam masak nasi biasa tu

bila dah mendidih dan air hampir kering, boleh di taruk pewarna kuning tadi

gaul rata dan biarkan ia masak

nak makan nanti taburkan bawang goreng, hirisan daun bawang dan daun sup

IMG_9229

16 comments:

  1. kak azmiezas
    itu lah kan..yg campak, yg nk cepat tu yg sedap kan!

    ReplyDelete
  2. Muahahha sebab "tatau" lah perut semua orang kenyang hahaha

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. rima
    hihi betul betul tu :D

    btw, sorry tk sempat jumpa u kat kl
    most prob i'll b i SG nxt wk. nanti i cari u ye!

    ReplyDelete
  5. akak dah tau dah...
    sebab tu pesan beli tomato dan bunga lawang tu kan...sebab nak buat nasi arab ni :))

    ReplyDelete
  6. kak kasih
    ehehe betui betui tp tk guna pon bunga lawang tuuuu eh, buah pelaga la ;-))

    ReplyDelete
  7. mmm...macam one of nasi kat Wadi Hadramawt...

    ReplyDelete
  8. Zarin
    Whoaaaa..meletop..pop..pop..pop! You mmg selalu guna brand Faiza ke?

    ReplyDelete
  9. DD
    itu lah kan..alhamdulillah selalunya macam tu lah kejadiannya


    kak Q
    hb pun ckp mcm tu jugak..itu pasal dia asyik panggil nasi arab je

    ReplyDelete
  10. Zariiiiiiiiiiiiiin.....kalu Ayu yang 'the not so rajin me', errrrr tunjuk2 je...vonkooos....:)

    ReplyDelete
  11. CS
    tk jugak, i main guna pakai je apa rempah yg ada, sometimes i guna rempah kurma ayam adabi tu je ;-)

    ayu
    hihi nak aje tunjuk2 tapi sebab hujan je petang petang, malas nak kuar rumah..dok dlm selimut lg bagus ;-)

    ReplyDelete
  12. resepi campak pun meleleh ayaq lioq cek tengok! huhuhu..

    ReplyDelete
  13. jue
    i pun tengah meleleh gak ni maklum la org puasa la katakan hikhik

    ReplyDelete
  14. Hi zarin.. lama gak kita tak chatting kan.. Mood berblogging pun cam masih nyorok2 lagi ni.. Nadz pun kalau tak rajin, suka main campak2 jer bila masak.. Kalau lagi tak rajin, suruh my hubby gi beli kat kedai..hihihi..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails