Wednesday, October 5, 2011

masak lemak putih kacang panjang

 

huh, masak lemak yang paling senang di dunia ni kan!

IMG_9379

tak payah susah susah nak tumbuk apa, just campak campak everything in the periuk and then on kan gas stove..tup tup dah siap dah

senang hati i bila si anak dara mula pandai makan nasi with masak lemak putih ni. iyya anak dara saya tu baru pandai makan nasi ngan kuah. all this while kan si anak dara ni suuusah sangat nak makan nasi..kalau nampak nasi tu mula lah no no no datang. sejak kena lunch kat kindie, dia terpaksa makan nasi tapi balik rumah terus mintak noodles for dinner. tak leh masuk dah nasi for dinner

of late ni je dia slalu sebut yg dia suka makan nasi ngan kuah lemak putih. padahal mak dia slalu jugak buat lemak putih ni tp tk pernah nak makan.tup tup bila cikgu buat, dia makan ngan jayanya

so atas permintaan si anak dara, maka terhasillah masak lemak putih kacang panjang nih..kenapa kacang panjang? hahaha sebabnya hanya kacang panjang ajek yg ada kat rumah :D

 

bahan bahan

6 batang kacang panjang – potong pendek, cuci and toskan

sebiji bawang merah besar (belah 4)

sebiji cili merah (potong serong)

1 ekor ikan sardin - (patutnya di rebus dulu but i was so lazy, i asingkan isi ikan dengan tulang then tumbuk isi ikan sardin tadi, pastu buat bulat kecik2 mcm fishball)  - boleh je guna ikan bilis

santan kara satu kotak (200 ml)

200 ml air (kalau nak kuah cair lagi tambahkan air lagi ye!)

garam secukup rasa

Cara cara

masukkan ikan sardin yg dah jadi fishball tu, bawang merah dan santan yang dah di campur air ke dalam periuk

renehkan sehingga mendidih

then masukkan kacang panjang dan cili merah

kacau sekejap dan masukkan garam secukup rasa

tutup api

siap! senang kan!

IMG_9375

9 comments:

  1. Assalam Zarin,
    resepi yang mudah tapi sedap... sebenarnya masaklemakputih jauh lebih sedap dari yang dibubuh kunyit, sebab aroma santannya tak terganggu....

    ReplyDelete
  2. babe

    tempeh tarak ka..sakit2 tekak sekarang, dapat makan ni..cam nyaman jer rasa..asal jangan tertelan tu cili merah dah... :)

    ReplyDelete
  3. w'salam amie
    betul tu dear!
    masak lemak putih ni is a must if i balik kg my hb


    yat
    oh how i wish ada tempeh dalam masak lemak itu...ku pun sukak tempeh tapi sebab ku malas nak keluar rumah maka ku masak kacang panjang aje lah..

    ReplyDelete
  4. Zarin
    If i kan .. i loike kobis masak lemak cam ni.. senang kerja.. tak yah tumis.. rebus saja.. tak yah nak lap dapur hehe

    ReplyDelete
  5. ana suka mkn dgn ikan sardin goreng garing2...:)

    cicah budu lg terangkat...heheheh

    ReplyDelete
  6. Assalam zarin,
    lauk lemak putih ni memang sedap dimakan lagi2 kalau ada sambal belcan lagilah terangkat..heheh lauk anak2 juga sebab tak pedas...

    ReplyDelete
  7. makan sayur lemak ni dengan ikan goreng garing sure terangkat! esp lunch!

    ReplyDelete
  8. DD
    thanks ;-)


    rima
    i pun suka lemak kobis tp kobis habis daaa :P


    ana
    akak tkleh mkn budu tp hb pun suka mkn ngan budu. kengkadang akak langgar gak pantang makan budu pastu habis gatal satu badan :D


    ayu
    memang tak sedar bertambah nasik kan bila lemak ni pair ngan sambal belacan! sedap!


    whitecappuccino
    ish betul tu dear!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails