resepi ni my auntie yang bagi and rasanya dari dulu lagi tiap kali hari raya mesti ada chocolate cake ni at our houses
bukannya takde resepi yang lain tapi agaknya we all ni dah biasa makan yang ni so, itu yang asyik nak yang ni je kot :D
the other day masa mother’s day i buatkan cake ni for my friend’s mom sebab dia memang pernah makan cake ni and dia suka..and untuk miya’s wedding pun i buatkan cake ni jugak
so, here’s the recipe
BAHAN BAHAN
bahan A
1 cawan gula castor
1 cawan chocolate powder
1 caswan air
bahan B
1 1/2 cawan gula castor
250 gm butter
1 tbsp ovallete
6 biji telur
2 tsp essence vanilla
2 1/2 cawan self rising flour & 1/2 cawan susu segar
CARA CARA
masak bahan A hingga cair – ketepikan
then panaskan oven pada suhu 160 degree
dalam mixer, pukul gula,butter dan ovalette sehingga kembang
kemudian masukkan telur satu persatu dan esen vanilla
pukul lagi hingga sebati
kemudian masukkan tepung dan susu segar,mixed lagi sehingga fluffy dan akhir sekali masukkan coklat yang dah cair tadi
pukul hingga sebati dan masukkan ke dalam bekas dan bakar selama 45 minit
lupa nak amik gambar cake yg belum hias tu…sorrylah ye :)
anyway, untuk chocolate ganache tu i guna 250 gm cooking choc and 200 ml whipping cream
memula tu panaskan whip cream dgn cara double boiler biar hangat je and then masukkan cooking choc. kacau sehingga semua chocolate tu cair and if nak berkilat sikit, masukkan 1 tbsp butter dalam ganache ni…bila dah masak, sejukkan and then bolehlah hias kat atas cake tadi ye!
Babe, macam nak try choc cake ni lah..sebab mine not using any ovallete..can tempek buttercream in between the slices kan?? if yes, then i will do just that...hopefully weekend ni dapat buat..selalu ada jer yg kacau daun plan ku bila tiba the day to bake ;(
ReplyDeletehi yat
ReplyDeleteha ah boleh tepek buttercream...both yg i buat tu pun i tepek buttercream b4 taruk ganache and fondat
btw, kena kacau pun asyik baking je your oven tu :D
i ni yang slalu off je dapur hehe malassss
E-na pun x pernah buat choc cake guna ovalet...should try dis recipe 1 day...nak tanya camna nak buat 'ulat2' choclate keliling kek tu zarin?..hihi
ReplyDeletewow cantik sangat kelopak2 roses tu zarin.. perfecto!
ReplyDeletewah..macam nak try resepi ni:)
ReplyDeletee-na
ReplyDeletechoc cake ni ler the first choc cake yg i pernah buat tau :)
btw, i buat "ulat" tu guna grater yang slalu grate carrot and timun tu, pastu tepek je kat keliling cake tu :D
lady
thanks...tapi rasanya pasni tk buat lagi kot sebab buat rose amat penat and amik masa yg lama :)
hana
try lah...sedap hehehe
i nak kek choc hitam tu yg putih nampak tak sedap hehhe (but i know sebenarnya sedap sebab u buat cum atak suka putih:) strawberrry cameron ke ?
ReplyDeleteeda
ReplyDeleteitu strawberry from jusco hehehe...i buat for mother's day itu hari