kali pertama masak lemak labu
itu pun sebab dapat free sebiji labu
kalau tak, memang takkan buat masak lemak labu ni lagi :D
tanya mak macam mana nak masak lemak ni tapikan rupanya mak pun tak pernah masak lemak labu tapi mak pernah makan la
so, mak suruh je masak macam masak lemak kobis tu
so, i pun main belasah je lah
bila dah siap…sedap bangat makan nasi dengan masak lemak labu, sambal belacan dan ikan goreng je :D
ini resepi yang i main belasah je ye!
bahan bahan
bahan yang di tumbuk
separuh ekor ikan kembung yang dah di bakar tawar ( boleh di ganti dengan ikan bilis ye!)
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit lada hitam (ikut suka kepedasan yang anda mahu )
semua ni di tumbuk ye!
seulas bawang besar di belah 4
satu cawan santan cair
1/4 cawan santan pekat
labu di potong kiub
garam secukup rasa
CARA CARA
masukkan semua bahan yang di tumbuk, bawang besar, santan cair dan labu di dalam periuk
masak di atas api sederhana sehingga mendidih (jangan lupa kacau ye!)
kemudian masukkan santan pekat dan garam secukup rasa
sentiasa kacau kuah tadi dan bila labu sudah empuk, sila tutup api
senang je kan resepi belasah i nih :D
anyway kalau ada cara lain nak memasak labu ni sila lah bagitau ye! sebabnya ada lagi sikit labu yang masih belum di masak :D
my favorite
ReplyDelete