Saturday, May 19, 2012

i owe yooo

 

i’ve posted this picture in instagram the other day and received a comment from someone asking me to update the recipe in my blog

a73cf2baa0b811e1b10e123138105d6b_7

dushhhh! when was the last time did i post an entry here eh?? suddenly teringat lupanya i ada recipe blog ye! hahaha tetiba hilang ingatn kejap ye!

anyway, this is for mamahawa. thank you mama for reminding me that i have a recipe blog heheh Smile with tongue out

the recipe

4e44bdcaa0b111e1af7612313813f8e8_7

ooops..ok ok.. separuh jalan eh! kena type la gamaknya huhu

Buttermilk scones

makes 12 scones (since im using the gedabak cookie cutter so i only managed to get 6 scones ajek..haaa imagine lah ye besar mana my scones tu hahaha)

ingredients

75gm butter, diced

350gm self raising flour, plus extra for dusting

1/2 caster sugar ( i guna x sampai 1/2 pun but lebih skit dari 1/3)

3/4 cup buttermilk or natural plain yogurt ( i used 3/4 cup low fat milk with 3/4 tbsp apple cider vinegar – leave for at least 10 minutes before using it)

raspberry jam or strawberry jam to serve

IMG_0512

 

method

preheat the oven to 200C

sift flour into large bowl (i tk buat pun coz x sabar nk makan heheh) and add the diced butter

rub together with fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs

then stir in sugar and mix and then make a well in the centre and

add the buttermilk or yogurt

stir in lightly until the mixture forms a soft dough

then turn the dough out on to a lightly floured surface and knead lightly

roll out to a 2.5cm thickness

then stamp out rounds using cookie cutter n then gather up the trimmings, re knead n stamp out more rounds until finish

put the rounds on the baking sheets and bake for 12-14 minutes ( i bake for 17 minutes) or until risen and light golden

allow to cool on wire rack and serve split open with jam and cream or butter

oooh! scones fresh from the oven!!! heaven babeh Smile with tongue out

IMG_0510

and ini pulak rupa bentuk rainbow cakes in jar yang i dok buat for mother’s day and teacher’s day itu hari and untuk Ili Nurfarah..rainbow cake in jars ni seswei la if u nk mkn berdua aje hihi..so sorry for the very late reply ye dear!…haiyyo maafkan hamba sebab laaama tak menyinggah sini hiks

IMG_0505

 

till then have a nice weekend peeps!

17 comments:

  1. Buat lawak lah tu.. Hilang ingatan pulak about d 'periuk belanga zarin''.. Kita ni dok tggu la n3 baru.. Rupa2nya, udah ke laut dalam perginya..

    ReplyDelete
  2. ogyep
    muahaha itu la pasal...dh lama tk blog terus jd tk tau cemanar nak start balik..lg satu bila tengok banyaknya recipe dok queue nak kena publish laagilah tak tau nak start yg mana dulu..sudahnya asyik tangguh ajek...hmmm kena panaskan enjin balik ni :D

    ReplyDelete
  3. Plis update selalu2 plis..mmg duk ttggu2 new recipe from you..btw rainbow cake in jsr tu cute lah!:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zihan
      eheeee i'll try my best dear ;-)

      Delete
  4. scone ni kalau makan dgn clotted cream or cream cheese + jam mmg wallahhh!!!

    ReplyDelete
  5. huwaaa...!! i nak jugak.. i pon cikgu jugak tau.. cikgu kat rumah utk buat homework anak2 i ni.. hehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mulan
      ok..utk cikgu mulan kena lah tunggu kami pi kerteh ye :D

      Delete
  6. yak zarin!!! kau menggoda lagi dgn tayangan rainbow kek dlm jar itu!! wah.. sgt terer membuat scones! kat rumah ni mmg ramai hantu scones tp asik x menjadik je. mencik. last2 kena pegi makan kat ben's :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. jue
      idokle terrer buat scones..tapi kalau buttermilk scone buleh la pas..cer buat traditional scones tu slalu tak menjadi gak hahaha

      Delete
  7. opps sorry :)

    anyway thnks so much sudi ltk recipe kat sini
    sbb bila zarin ltk kat instigram ... yr scones so puffy
    n nmpk mcm so sedap :P
    thnks dear!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama hawa
      nothing to say sorry pun coz its time jugak for me to update my blog hihi
      now ni malass tul nak update.

      Delete
  8. opps sorry :)

    anyway thnks so much sudi ltk recipe kat sini
    sbb bila zarin ltk kat instigram ... yr scones so puffy
    n nmpk mcm so sedap :P
    thnks dear!!

    ReplyDelete
  9. Na..thank you for your rainbow cakes...i bawa gi rumah my sis...tk smpat i nk rasa...2 kids dh berebut2....dpt botol je...they all kata sedap...

    -your long lost sis
    selat tebrau resident not by choice

    ReplyDelete
  10. kaaaaak!
    nyampah tau itu hari tk dpt jumpa..dh la masa kita ke tepi selat tebrau tu pun tk d0pt jumpa hihi
    now ni i dh mls nk ikut kamal ke johor coz dia tk stay kat jb dah. dia stay kat pasir gudang. tk best nk dok hotel kat PG tu hahaha memilih kan!

    ReplyDelete
  11. hi zarina apa khabar, ni earni mktg sro. cam ni lah kitaorg dah blog u.. menyelerakan.. apa kata kalau kamal dtg, u kirim apa2 aja lah... kitaorg kat sini kesian tau.. kebulur.. ni cik su pun ada. dia lah yg suruh nengok blog ni.. bye..

    ReplyDelete
  12. w'salam earni
    tima kasih sudi singgah blog i ni... kamal ada kat pasir gudang gak now ni..hikhik

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails