laksa kuah putih or laksa kelantan ni senang sangat nak membuatnya cuma i ni cukup tak suka membuatnya sebab i tak suka potong ulam ulam tu and i suka makan dengan laksa beras yang amat susah betul nak jumpa kat sini..i tak suka sangat makan laksa lering yang rebus tu :-)
sebab i pemalas sangat nak membuatnya and sebab tak suka makan laksa rebus tu so kan, tiap kali balik kelantan i selalu mintak my mom buatkan hehe…suka je hati suruh mak buatkan ye!
anyway, a few weeks ago masa my inlaws bertandang kat my house ni i buat jugak laksa ni untuk they all….almaklumla..dah habis idea nak masak apa untuk they all kan..lagi pun dorang suka makan laksa ni :D
tapi sebab takde laksa beras tu and i pulak lupa nak beli laksa kering tu so kan, we all makan dengan vermicelli tu je..hmmmm sodap la…
so sebab itu hari dah makan vermicelli kuah putih yang sedap tu maka tonite pun i buat lagi lah :D
nah ini resepinya ye!
untuk 2-3 orang makan
BAHAN BAHAN
6 ekor ikan selayang or ikan sardin or nak pakai ikan kembung pun ok jugak – di rebus dengan sedikit 1/2 cawan air, 1 tsp garam dan 3 keping asam keping. setelah di rebus, asingkan isi ikan dari tulangnya ye! (asam keping tu jangan di buang ye!)
1 packet santan yang kecik tu..i beli harga dia RM1.20 je
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 tsp lada hitam
halia sebesar ibu jari atau kecik sedikit pun takpe
lengkuas sebesar ibu jari atau keck sedikit pun takpe
1 1/2 cawan air
CARA CARA
masukkan isi ikan dan semua bahan di atas di dalam blender dan blend sehingga lumat
kemudian masukkan ke dalam periuk
kutip balik asam keping yang diguna untuk merebus ikan tadi dan masukkan ke dalam periuk berisi bahan yang di blend tadi
masak di atas api sederhana sehingga mendidih. jangan lupa kacau sentiasa ye! then masukkan garam secukup rasa dan bila dah mendidih tutup api dan kacau lagi selama 1 minit – 2 minit
siap dan boleh lah di hidang dengan ulam ulam kesukaan anda
kuah laksa yang dah siap di masak
ulam ulaman – i guna kobis, daun kesum, timun dan taugeh je…and jangan lupa cili api di tumbuk dengan sedikit garam je
tadi kami makan dengan vermicelli ni je :-)
nampak sedap.. tapi i tak pernah buat sebab husband lebih suka yang laksa utara tu... tapi masa dok kat pantai timur dulu memang i layan laksa ni hehe...
ReplyDeletelady
ReplyDeleteboth of us kan org pantai timur...itu yang suka makan laksa nih :D
nak tryyyyyyyyyyy...teringin nk buat yg nihhhh slps pandai buat asam laksa :)
ReplyDeletemJ
ReplyDeletetry jgn tk try ye! nanti ajar i buat asam laksa ye! i tk pandai sgt asam laksa ni :D
pertama kali makan sedap..tuh pon jumpe kat open house mase raya..hope so resepi ni blh membantu utk buat sendiri..tq
ReplyDelete