Thursday, July 29, 2010

easy peasy gulai daging

014

dah pernah taruk resepi ni kat sini tapi this time i buat version lain sikit :-)

version easy peasy gitu sebab i dah terikut  cara LG masak kari dalam oven tu…

lagi satu i tak taruk pun tomato cherry and cili giling tapi i tukar je dengan tomato puree sebab kengkonon nak bagi hasya makan gulai yang tak pedas

tapi cubaan tu sesia je sebab hasya langsung tak nak jamah pu gulai ni :((

padahal kalau kat rumah my mother, suka pulak dia makan gulai tau!

okay ini resepinya

Bahan- Bahan


Bahan a
1 btg kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga


Bahan b
3 biji bawang putih
10 biji bawang merah
Sedikit lengkuas
sedikit halia
(kali ni i mayang halus halus je)


lain lain
Satu kilo daging
2 biji kentang di belah 4
Satu cawan minyak masak
1-2 cawan santan
5 tbsp tomato puree
1-2 tbsp gula (suka hati lah nak manis mcm mana ye!)
Garam secukup rasa.
Satu paket rempah gulai cap bunga ros
1/2 paket rempah masak cap bunga ros


Cara cara:
Panaskan periuk
Masukkan secawan minyak masak. Masukkan semua bahan a. bila dah naik bau, masukkan semua bahan b.
Setelah garing masukkan , rempah gulai and tomato puree . tumis sampai garing and naik bau. then baru masukkan rempah masak, then masukkan daging. kali ni i masak gulai ni dalam oven je sebab agak malas nak mengacau kuah gulai tu. so bila dah masukkan daging tadi and kacau sekejap biar daging mesra dengan rempah tadi i masukkan semua bahan dalam periuk tadi ke dalam bekas casserole and then masukkan santan. tutup mangkuk casserole dengan aluminium foil dan masukkan dalam oven dengan suhu 200 celsius selama 3 jam. then after 3 jam tu keluarkan mangkuk casserole tu and masukkan kentang, garam dan gula dan kalau kuah gulai agak pekat, boleh di tambah sedikit air atau santan cair dan kemudian masukkan balik mangkuk casserole tadi ke dalam oven selama 1 jam

by the time habis 1 jam yang last ni daging pun dah empuk sesangat and kentang pun dah elok je empuknya.

hmmmm lamakan masak gulai dalam oven ni tapi i dah tersuka pulak sebab i boleh buat benda lain pulak masa nak tunggu gulai i masak…heeee tak payahlah bersusah payah berdiri je kat tepi dapur and kacau kuah gulai sampai daging empuk ye!

018

2 comments:

  1. serbuk kari cap bunga ros ni sedap ye zarin i lum penah cuba lagi

    ReplyDelete
  2. lady
    sedap...i suka :)
    dulu pun tk pernah try rempah ni tp since tengok MIL slalu masak gulai pakai rempah ni, i cuba je lah

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails