itu rupa lamb chop yang bakar je dalam oven sebab malas nak kotorkan dapur kalau masak lamb chop pakai pan :P
apala ini perempuan kan….nak makan sedap tapi tak suka dapur kotor hihi nasib lah kan…dah ada oven, maka guna lah dengan sepenuhnya kan
anyway malas nak cerita panjang ni resepi lamb chop bodos bodos i ni :D
bahan bahan untuk marinate
6 keping lamb shoulder
1/2 cup olive oil
1/2 cup lemon juice (jangan buang lemon tu ye…boleh di taruk je dalam bahan marinate tu)
3 biji bawang putih di tumbuk
1 tbsp freshly ground black pepper
3 tbsp black pepper sauce ready made ye! ( i pakai yg dlm botol brand maggi ke kimball..tk ingat la n nak tengok tp botol tu dah buang)
bahan sampingan
sebiji kentang di potong 8
sebiji bawang merah di potong 4
sebiji carrot di potong memanjang
sebiji tomato di potong 4
broccoli
cara cara
* semua ni di marinate selama sekurang kurangnya 4 jam
then panaskan oven pada suhu 200 C dan masukkan bahan yang di marinate tadi dan bakar selama 40 minit
selepas 40 minit keluarkan dari oven dan balikkan lamb tadi dan tuangkan segala air/minyak/juice lebihan daging ni ke dalam periuk yang lain *
then masukkan kentang, bawang merah, carrot, tomato dan brocoli ke dalam bekas casserole yang berisi lamb tadi dan bakar lagi selama 40 minit
selepas 40 minit kedua ni lamb tadi dah empuk dan dah sedia untuk di makan
* untuk gravy pula ( i main buat je ikut apa yg kak LG mention kat dlm blog dia so i main taruk je ingredients tu sebanyak mana yang i suka ye!)
masukkan satu sudu besar tepung gandum ke dalam air/minyak/juice lebihan lamb yang telah di tuang dalam periuk yang lain tadi tu. tambahkan sedikit kicap ( dlm 1 tbsp), sedikit garam kalau guna kicap manis dan ground black pepper sebanyak mana yang anda suka (sila rasa lah ikut citarasa yang anda suka ye!)
masak di atas dapur dengan api perlahan sehingga agak pekat ikut suka u all nak pekat macam mana ye!
then tutup api dan curahkan di atas lamb chop tadi bila nak makan ye! gravy ni pun sedap jugak di makan dengan roasted chicken
tadaaaaa….inilah rupanya bila dah sedia untuk di makan
thank u for gravy recipe :-)
ReplyDeletechik na
ReplyDeleteur welcome....dah cuba nanti bgtau sedap ke tak ye hehe
alhamdulillah... tq 4 the resepi... baru siap masakan... sedap
ReplyDelete