kenapa menjala daging? dah makan roti jala dengan gulai daging, maka jadilah menjala daging ye! hehe.. anyway, weekend itu hari masak nasi beriani then ada leftover gulai daging ni. so, dengan semangatnya awal pagi the next day tu i bangun and buatkan roti jala :-)
hasya suka betul makan roti jala and dia boleh makan macam tu saja roti jala ni…tak payah cicah gulai pun.
i boleh je layan roti jala tp my other half biasa biasa je….hmmm i buat something else for him but i’ll blog about it later kay!
okay, here’s the recipe for gulai daging
Bahan- Bahan
Bahan a
1 btg kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan b
3 biji bawang putih
10 biji bawang merah
Sedikit kunyit hidup
Sedikit lengkuas
sedikit halia
nk tumbuk boleh ke nak pakai blender pun boleh
lain lain
Satu kilo daging
2 biji kentang di belah 4
Satu cawan minyak masak
1-2 cawan santan
3 sudu cili kering/cili boh
5 biji tomato chhery yang dah di buang isinya
Setengah senduk susu sejat
1-2 keping gula melaka (suka hati lah nak manis mcm mana ye!)
Garam secukup rasa.
Satu paket rempah gulai cap bunga ros
1/2 paket rempah masak cap bunga ros
Cara cara:
Panaskan periuk belanga
Masukkan secawan minyak masak. Masukkan semua bahan a. bila dah naik bau, masukkan semua bahan b.
Setelah garing masukkan , rempah gulai and cili boh . Goreng sampai garing and naik bau. then baru masukkan rempah masak, then masukkan tomato. Setelah tomato layu masukkan daging. kacau sekali sekala, bila daging dah kecut, masukkanlah santan, kacau lagi ye! masukkan kentang then masukkan susu sejat, gula melaka. kacau lagi. last sekali masukkan garam. masak lah sampai pecah minyak ke sampai agak2 daging tu dah empuk :)
*
this time i masak dalam oven, bila daging dah kecut, i transferkan everything ke dalam bekas casserole n masukkan santan, susu, gula melaka dan garam. masak dalam oven selama 2 jam pada suhu 160 celsius and then baru masukkan kentang n if nak tambah air pun boleh jugak and then masukkan lagi dalam oven selama 45 minit…siap..dan sedap dimakan dengan nasi beriani atau pun roti jala
untuk roti jala pulak..sebenarnya i slalu buat tapikan i tak pernah measure banyak mana tepung gandum and banyak mana air tapi itu hari i tengok chik mimi punya resepi sama je ngan yang i buat cuma i slalu taruk serbuk kunyit je instead of pewarna kuning…lagi senang lerrr :-)
okay, resepi ni i cnp from chik mimi…chik..zarin mintak izin tampal kat sini ye!
Bahan-bahan ( 4 - 6 orang )
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 bij telor
- 1 sudu kecil garam halus
- beberapa titik pewarna kuning ( i guna sedikit serbuk kunyit)
CARA CARA
- Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.
terer u lipat roti jala.. cantik!
ReplyDeletelady
ReplyDeletecantikkah itu?? uhuh tima kasih..lipat sesuka hati je tu...tk suka wat roti jala sbb tk suka bersauna kat dapur hehe tp kena wat sbb hasya suka mkn :)
Hi Zarin
ReplyDeletebukan hasya jer yg fav roti jala tau, i pun suka gak but tak minat sgt buat as like what u said, hv to bersauna ngan kuali tu!! and suka gulai daging yg berminyak2 sket tu..lagi la I menjilat jari..he he
hi yat
ReplyDeletethat's why lah if nak buat roti jala i had to wake up early..subuh morning gitu i menjala haha