Monday, August 8, 2011

the ketayaps

 

 

IMG_8998

 

kuih yang saya suka makan tapi hanya di buat pada bulan puasa sahaja hikhik ;-)

sebabnya seperti biasa lah sifat kemalasan tu suka menyinggah

ntah lah tatau nak cakap apa lah..asal kalau kena buat kuih yang kena berlama lama sikit kat tepi dapur tu mula lah kemalasan datang hikhik…terukkan! bila tiba part makan laju ajek tapi bila part membuatnya sungguh liat.

anyway, i buat ni itu hari pun pasalnya ada kelapa parut lebihan buat onde onde. rasanya if takdak kelapa parut tu tak buat jugak kot kuih ni 

 

BAHAN-BAHAN

Untuk inti

1 1/2 cawan kelapa parut

1/2 cawan air

1/2 cawan gula merah  (boleh dikurangkan atau di lebihkan ikut kemanisan masing2)

1 helai daun pandan – di ikat

secubit garam

CARA

Masukkan semua bahan di atas ke dalam kuali dan masak di atas api sederhana sehingga sebati dan kelihatan kering. ketepikan dan buang daun pandan tadi

Untuk kulit

1 cawan tepung gandum

1 biji telur

1 1/2 cawan low fat milk

1/2  sudu kecil garam

beberapa titik pewarna hijau

CARA

Masukkan semua bahan di atas ke dalam blender dan blend hingga sebati.

biarkan selama 20 minit

then panaskan  non stick pan and taruk sikit minyak

then ambik sesenduk adunan tadi dan tuang dalam pan tadi. ratakan dan biar masak – about 2-3 minit kot

bila dah masak, angkat dan masukkan inti serta gulung/lipat

siap

eh, repeat step tadi sehingga habis adunan tadi ye!
siap!

12 comments:

  1. hiks.. I suka if the inti ltak bijan sikit..sdapppp.. hiks

    ReplyDelete
  2. my maid dulu suka sgt buat kuih ni...so balik keje ada je dah terhidang kat dapur...:D

    ReplyDelete
  3. lama dah tak buat ketayap...
    sedappnya tengokkk..

    ReplyDelete
  4. lama dah tak buat ketayap...
    sedappnya tengokk..

    ReplyDelete
  5. qiela
    i tk suka sgt bijan


    rina
    how i wish ada maid jugak..buleh suh dia masak bila i malas mcm ni hahaha


    mas
    akak pun lama tk mkn ketayap...sesekali mkn sedap kan!

    ReplyDelete
  6. skullcap! hehe.. i suka, tapi malas nak buat. dulu masa SRT, belajar ketayap berlauk. cant remember dah apa kat dalam tu.

    ReplyDelete
  7. Woahhh got kuih dadar.. dah lama tak buat.. betul tu.. if tak ramadhan memang tak terbuat kuih kuih ni semua padahal benda ni memang hot fav ramai.. termasuk lah akak kau ni hehe

    ReplyDelete
  8. whot whot...owh dear....my fav tu la zarin.......

    ReplyDelete
  9. zarin, where r u?? nak suruh u datang collect tag ni :D

    ReplyDelete
  10. Hi Zarin, I have always loved this kueh.....no problemos habiskan at least 8 pieces.
    And yours looks soooooo delicious.
    Ada lagi?
    Here's wishing you and all at home,
    Telah berlabur tirai Syaaban menjelma pula Ramadhan.
    Saya ucapkan moga berjaya menunaikan puasa dengan Jayanya.
    My best regards. And keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
  11. shidah
    ketayap berlauk tu bukan femes kat t'ganu ke
    ? my aunt slalu buat taruk inti daging kurma


    rima
    i only buat kuih ni bila tiba ramadhan jek..lain bulan i beli je hihi


    ayu
    feveret i jugaaaak ;-)


    shidah
    ada tag ke? nanti i pi amik


    uncle lee
    wahhhh u really love this kueh ye! next time i bake this kuih i call u ye hikhik

    ReplyDelete
  12. lamanya menyepi...miss you hehehehe ;)
    welcome back to the world of blogging .......

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails