Friday, August 12, 2011

owh! it’s friday oredi ahhh ;-)

 

it’s been a while kan since my last post itu hari. ada sesiapa rindu rinduan? muahaha ferasan!

mulanya tak sempat, then bila dah sempat malas pulak then bila dah sempat and tak malas streamyx pulak down. hmmm macam macam alasan kan ;-)

anyway, been busy with a few cookies orders and hari raya hampers. tak banyak pun tapi sebab empunya diri ni lemah gemalai aje gerak geri dia bila tiba bulan puasa ni makanya yang tak banyak tu pun terasa macam beban yang berat ajek ;-P

talking about cookies for raya, baked this cornflakes for hubster the other day. cornflakes ni kesukaan dia sangat so kan sejak memula kawin dulu gigih i mencari resepi cornflakes nih :D

IMG_8926

after a few times of trial and error maka akhirnya jumpa lah resepi ni. so kan, sejak jumpa tu, almost every time raya harus di buat untuk hubster. eh, slalunya di buat sebelum puasa lagik sebab dia nak makan masa puasa. then bila tiba raya dia dah takmo makan..tunggu dah nak habis raya nanti kena buat lagi skali for him ;-)

IMG_8924

ini resepinya

Bahan Bahan

250 gm butter

1/2 cawan penuh icing sugar ( kalau nak manis sikit guna 3/4 cawan)

1 tsp vanilla essence

1 biji kuning telur (gred A)

250 gm cornflakes (di ramas ramas sikit ye!)

2 1/2 cawan tepung rose ( boleh guna tepung gandum biasa jugak)

1 tsp baking powder 

red cherries – kalau rajin potong kecik, kalau tak rajin guna je besar gedabak tu ;-)

don’t forget the paper cups size kecik tu

Cara Cara

Pukul butter dan icing sugar hingga kembang.

then, masukkan kuning telur dan essence vanilla. pukul lagi biar sebati dan adunan nampak putih

then slow kan mixer ke no 1 dan masukkan tepung rose/gandum dan baking powder.

kacau biar sebati and then tutup mixer dan masukkan cornflakes yang di ramas tadi. kacau adunan dengan menggunakan senduk kayu

guna teaspoon, masukkan sedikit sedikit adunan tadi ke dalam paper cups and boleh di hias dengan red cherries tadi. boleh jugak tabur colorful bead and cherries agar lebih meriah (saya punya red cherries je sbb itu je yg ada kat rumah plus saya tk rajin sangat hihi)

bakar dalam oven pada suhu 175 C selama 18 minit

cool it first before store in air tight container.

IMG_8925

18 comments:

  1. Zarin
    Rindulah jugak, hehe..

    Tepung rose tu tepung gandum or SRFlour? .. CS

    ReplyDelete
  2. CS
    auwww! terharu i hahaha :D

    tepung rose tu some kind of tepung gandum jugak tapi i pun tatau apa bezanya cuma my fren yg dah bertahun jual kuih raya pesan if nk cookies tu crunchy n rangup, guna tepung rose. i pun guna je lah. i beli tepung tu kat baking shop..tempat lain tk jumpa

    ReplyDelete
  3. thanks kak
    dah lama saya cari resipi ni
    boleh cuba raya ni

    ReplyDelete
  4. I nk try lah nnti..heheheh tu pun klau rajin lah. hahahahaha

    ReplyDelete
  5. putri
    cuba la


    qiela
    eh, i thot u the very rajin one..slalu wat cookies n cakes :D

    ReplyDelete
  6. kak zarin, mane nk dpt tpung rose? kat Yummy baking shop ade x agak²? dia tulis ape kat kat plastic?

    ReplyDelete
  7. hahahah fasting month vitamin M ade lebih lah sbb byk pgi makan buffet..hahahahahah

    ReplyDelete
  8. qiela
    ha ah kat yummy ada. bake w yen pun ada. dia tulis tepung rose or roses flour jek. tepung slalu habis jek sebab ramai org beli nk wat cookies raya kot


    tkpe, vitamin M now ni dekat nak raya nanti sure ada vitamin R kan!

    ReplyDelete
  9. really hope the Vitamin R dtg..hahahah n thanks for the info ya sis..

    ReplyDelete
  10. dah start mencookies kak...
    sedappnya tengokk....

    ReplyDelete
  11. zarin!!!!!!!!!! i miss u!!! sampai cik abe pun tanya.. takde oder apa2 dah ka kat kawan kat btho tu? hehe.. dia perli la tu! sabo je la. which reminds me.. do u take orders for hari raya? *wink* *wink*

    ReplyDelete
  12. Zarin
    Tak pernah buat cornflakes cookies yg ini.. makan pernah hehe.. tks for the recipe! tepung rose.. err.. hmmm akan ku cari besok!

    ReplyDelete
  13. qiela
    sure vit R tu dtg dah dekat nk raya nanti

    mas
    akak mengcookies b4 puasa itu hari hihi


    jue
    hahahaha klakar la u ni... u nak order apa tu? nanti email me ye!



    rima
    i dulu pon beli jek pastu tengok my hubby makan mcm tk ingat..so have to buat sendiri jugak la

    ReplyDelete
  14. kak zarin, I got a few question nk tye ni..

    1. I dh bli the tepung rose kat baking shop. n I found it mcm byk le plak. so boleh x klau nk gne tepung tu utk buat choc chip cookies, german cookies n semprit as well?

    2. yg german cookies tu, i x pham mase nk bakar cookies. nk kne ltak rak paling atas skali ea? pkai api atas bawah or what? hehehehe

    hehehe my vitamin R dh dtg.LOL

    ReplyDelete
  15. qiela
    seperti yg di jawab kat twitter...hahaha ahkak tk pernah buat cookies ngan tepung rose except for this cookies aje..tp my fren memang guna tepung rose jek for her cookies..so i guess..cuba je lah kan ;-)

    german cookies tu i bakar kat rak no 2. pakai api atas bawah. if batter dia lembik kena taruk dalam peti ais dulu jap

    ReplyDelete
  16. kak zarin, biskut ni if xnk pkai paper cup boleh x? if nk terap boleh x?mcm terajin lah plak nk terap² ni.hahahah ke adunan dia lembik sikit?

    ReplyDelete
  17. qiela
    lembik sikit so tk cantik if terap. bulat bulat mcm cekodok ajelah hihi
    eh, nanti u use 3/4 cup sugar tau! i kena wat 1/2 c coz FIL tkleh manis

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails