Wednesday, August 3, 2011

jala yang koyak

 

sebelum bulan puasa lagi dah berangan nak makan kuih yang ada ciri ciri durian for berbuka  on the first day of puasa

hajat di hati nak makan serimuka durian tapi hubster pulak tak nak anything pulut…banyak sangat dah dia makan pulut since last two weeks katanya.

tapi sebab i yang nak sangat anything yang berdurian so i made roti jala with kuah durian. actually hubster pun tak nak kuah durian sebab dia kata asyik makan durian je 2-3 hari ni and since i also made kari daging for iftar, boleh lah dia makan ngan kari kan if tak nak kuah durian. owh, lupa plak, ni durian from kak kasih the other day… hihi simpan dalam freezer sebab nak jugak makan benda berdurian for berbuka

anyway, buat roti jala setahun skali so kan asyik dapat yang koyak aje ;-)

IMG_8991

pastu my roti jala tu tak sempat penuh pinggan sebabnya ada kanak kanak yang tak puasa dok asyik ulang keluar masuk kitchen nak makan roti jala… ha ah roti jala ni feveret cik adik tu tapi dah lama i tak buat sebabnya i tak larat nak berpeluh peluh kat dapur hikhik

IMG_8993

resepi roti jala ada kat sini and kuah durian pulak i buat je macam ni and i taruk je lah kat sini jugak

Roti Jala

Bahan Bahan

2 cawan tepung gandum

2 cawan air

1 bij telor

1 sudu kecil garam halus

beberapa titik pewarna kuning

Cara cara

- Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati.

- Perapkan selama 1/2 jam.

- Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali.

- Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.

 

Kuah Durian

BAHAN BAHAN
6 ulas durian yang agak lembut isinya
200ml santan (i pakai santan kara)
200ml air (about 1 1/2 cawan and more if tak nak pekat sangat)
2 keping gula melaka (kalau nak manis, tambahkan lagi or may use white sugar)
2 helai daun pandan
sedikit garam


CARA CARA
- masukkan kesemua bahan ke dalam periuk
- jerang di atas api perlahan dan kacau perlahan2 sehingga mendidih dan durian empuk
- masukkan garam
- kacau lagi sehingga mendidih
tutup api...siap :)

11 comments:

  1. Betul lah Zarin. Tu akak yg tek larat nak menjala. Dah lah lenguh berdiri, bekas tu tak penuh2, asyik kena ngap je...

    ReplyDelete
  2. Zarin

    tak kesah arr babe terkoyak ke hapa asal sedap dikunyah & dimakan...sini plak roti jala tak pernah dimakan with that durian...selalu kita orang makan ngan kari je..

    ReplyDelete
  3. haaaa...sendawa nanti sure rasa durian ... hehehe

    ReplyDelete
  4. I suka roti jala tp kne makan ngn kari..sbb xpndai mkn dgn gravy yg manis.. pelikkkkkkkk kan? hahaha tp kalau makan durian boleh plak.hiks

    ReplyDelete
  5. koyak pun tak pe
    yang penting sedap :)

    ReplyDelete
  6. Zariiiiiiiiiiiiiiin....aka rase kan..jala tu koyak sbb tanggok doyan....muahahah.....sedap tol dik nun makan ngan serawa doyan ni....

    mana kak nak cari nih kat doha....mmmmm tumpang mimpi boleh..nanti zarin singgah rumah drop by k....:)

    ReplyDelete
  7. Zarin
    memang betul kat Yat.. kita roti kirai makan with kari daging or ayam.. serawa durian kita makan dgn pulut.. :o)

    ReplyDelete
  8. Mrs &amp, miss vanilla
    penatkan..dah lah berpeluh peluh pastu lambat betul nak siap ;-)


    yat
    my mom's hse mkn roti jala w kari but then my inlaws hse mkn ngan kuah manis..i buleh je layan either one ;-)


    gee
    haaa itu la pasal :D


    qiela
    i ni dua dua buleh layan tp my mom mesti ngan kari n my mak mentua plak mesti makan ngan kuah manis ;-)


    kak kasih
    sendiri masak mesti lah sedap hahaha


    ayu
    duyan frozen tkdak ka? hihi tkpe sabarrr


    rima
    i just found out yg org perak kata makan dessert if makan roti jala w serawa durian n if makan serawa durian w pulut is main.... actually masa baru kawin dulu pun i pelik bila tengok inlaws mkn roti jala w kuah manis mcm ni...

    ReplyDelete
  9. Assallamualaikum Zaran.
    Salam Ramadhan untuk hari ke 4.. Amboiii..posa2 tayang kuah duyan pulak.. Yummy...hihihi tak nak tgk lama2 nanti batal posa..hahaha

    ReplyDelete
  10. zarin, eh menggoda la your post ni... dahla favourite i... *eh semua benda favourite i kan.. lambat ke nak siap menjala tu? soklan cepumas... roti jala tu takyah di balik2 kan... lepas letak atas pan, biar dia masak terus angkat kan.? (EH i tanya mcmla nak buat huhu)

    Btw taknampak langsung its koyak kay.... mcm perfect aje gitu :P

    Helena

    ReplyDelete
  11. naz
    itulaaa...zarin ni teringin sangat nak makan anything yg ada duyan pose nih...



    kak helena
    roti jala ni feveret anak i jugak
    i tk suka nak tunggu roti tu masak satu satu..itu je..actually kejap aje nak siapkan sebijik2 tu tp i ni tg kurang gemar hihi..kalau buat kat kampung i slalu siapkan bahan n suruh my sis yg taruk atas pan satu satu sampai habis. ha ah roti tu no need to balik2kan, dah kering atas tu just angkat and foldkan...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails