Wednesday, May 4, 2011

fish head curry and grilled chicken

 

lama sungguh tak makan kari kepala ikan sampai lupa lah camner nak masaknya hikhik terukkan i nih :-P

last skali makan december last year..itu pun my aunt yang masak…sendiri masak erghhhh ntah awal tahun lepas kot…pastu tak buat buat lagi kari kepala ikan or kari ikan dan sewaktu dengannya

anyway, semalam kan i pegi buat grocery shopping kat JJ. sempat lah beli kepala ikan salmon nih and sebab the other half kejer kat rumah semalam (penat travel belum habis lagi kot) so i pun masakla kari kepala ikan salmon for him… i know he doesn’t like grilled salmon but he loves curry salmon cuma i je yang asyik tak buat buat kari salmon nih…

002

dari dulu sampai sekarang, kalau masak kari ikan ni kan i mesti ikut je resepi yang kat belakang paket kari ikan babas tu. resepi dah taruk sini  ye! sedap pulak kat tekak kami berdua nih :-D

as for dinner pulak, cuma buatkan blackpepper grilled chicken jek. masa tengah masak lunch tu, i marinate chicken ni skali. petang tu cuma masukkan dalam oven je la…senang kejer i petang tu kan!

005 

this time i marinate dengan blackpepper sauce dalam botol tu…haaaa lagi senang kan kejer i semalam hikhik

BAHAN BAHAN

6 pieces of chicken  – di cuci dan di toskan

2 biji kentang di belah 6-8

2 biji bawang merah di belah 4

1 biji capsicum di potong dadu

1/3 -1/2 botol blackpepper sauce dalam botol

1 tbsp ground black pepper

1 biji carrot di potong memanjang

 

CARA CARA

marinate the chicken dengan semua bahan di atas

perap kan di dalam bekas bertutup di dalam peti sejuk selama sekurang kurangnya 1 jam

kemudian panaskan oven pada suhu 250C dan masukkan chicken thighs tadi

baked selama 20 minit, terbalikkan ayam tadi dan masukkan kentang, capsicums dan carrot tadi

sambung bakar lagi selama 20 minit…

hokkay dinner is ready :-)

2011-05-04

we had ours with pasta and green apple salad ;-)

note: -

for the gravy tu, i guna je juice from the chicken – dah habis bakar chicken tu, i tuangkan je juice tu ke dalam periuk and tambahkan 1/4 cawan air, 1 tbsp gandum, 2 tsp kicap manis, 1 tsp ground pepper and then panaskan sehingga mendidih dan mendapat kepekatan yang diingini. if kurang masin masin, tambahkan sikit garam ye! if gandum tu berketul boleh je di blendkan gravy tadi

3 comments:

  1. Zarin, rasa nk terbang jer pergi makan di Rumah you...hehehe...

    ReplyDelete
  2. naz
    terbang jgn tk terbang hihi


    hani
    sangat enak ;-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails