Monday, May 30, 2011

gulai tempoyak for lunch and lamb stew for dinner

 

Recently Updated

macam very productive sesangatla bunyi nya ye ;-)) hikhik

actually, masak skali harung je tu pasal bila dah masak untuk lunch, terus masak skali for dinner

dulu dulu tak suka makan gulai tempoyak tapikan of late ni suka lah pulak makan gulai tempoyak. first time makan kat satu warung kat kuantan last year and since that day tu, every time ikut hubster ke kuaantan mesti, harus singgah kedai tu sebab nak makan gulai tempoyak ikan patin

semalam mencuba buat gulai tempoyak ni sebab asalnya nak habiskan tempoyak yang mak bagi itu hari. ikan patin takde, guna jek ikan kembong and sebab seumur hidup tak pernah masak gulai tempoyak, terpaksalah mengoogle duluk ;-)

jumpa resepi gulai tempoyak kat sini. tima kasih bebanyak pada empunya resepi ni and please allow me to share it here pulak ye..err rupanya senang jek nak masak gulai tempoyak ye!

 

source: resepiraidah

Bahan-bahan:
1 ekor ikan kembung ~ bersihkan
15 biji lebih atau kurang cili api ~ tumbuk – saya guna sebiji cili merah yg di tumbuk dan 4 biji cili api yang di ketuk sahaja…cili api tu sgt pedas berapi hokkay ;-)
1 batang serai ~ ketuk
2 sudu atau lebih tempoyak – saya lebihkan kepada 3 sudu
1 tangkai daun kesum ~ jika suka
1 helai daun kunyit ~ jika suka
Serbuk kunyit secukupnya(lebih sedap kalau guna kunyit hidup ~1cm)
Garam dan sedikit gula.
Air ~ ikut pekat kuah yg diingini


Cara penyediaan:

1. Masukkan cili api yg telah ditumbuk, tempoyak, serai, kunyit dan air ke dalam periuk. Kacau rata supaya tempoyak hancur dan tidak berketul. Masakkan bahan2 sehingga mendidih.
2. Kemudian masukkan ikan, daun kesum dan biarkan ikan sehingga masak. Tambahkan garam dan sedikit gula. Kalau kuah tidak masam, bolehlah ditambahkan tempoyak lagi(biasanya rasa masam ikan hanya dari tempoyak sahaja, saya tidak letak asam keping. Tapi kalau tidak suka kuah yg agak pekat, bolehlah ditambah asam keping utk menambah masam).
3. Bila ikan sudah masak, bolehlah diangkat.


Satu lagi cara memasak ikan:
~ Masukkan cili, serai, serbuk kunyit, tempoyak dan air ke dalam periuk, kacau rata hingga tempoyak hancur.
~ Kemudian masukkan ikan dan renihkan. Masukkan daun kunyit, daun kesum dan masak sehingga mendidih. Masukkan garam dan sedikit gula. Bolehlah diangkat.

Recently Updated1

and ini pulak our dinner. sebelum masak gulai tempoyak tu, saya dah masukkan semua bahan dalam slow cooker. onkan ajek and by the time nak dinner kul 7pm tu,semua yang dalam slow cooker tu dah masak dah…senang kan ;-)

resepi lamb stew ni saya guna je resepi yang saya slalu guna untuk beef stew cuma tukarkan beef to lamb aje

11 comments:

  1. aisey! bila i nak masak beria ni? i'm so malas nowadays. everyday cuma bake je, malas nak masak lauk pauk. semlam and kelmarin, i baked pizza for dinner. mcm la penghuni rumah ni semua mat salleh.. hehe.. padahal semua melayu :D

    ReplyDelete
  2. shidah
    hikhik macam beria sgt kan i masak semalam...hahaha
    padahal malas sebenarnya tu..itu pasal i buat je stew masa nk prepare lunch tu sbb i malas nk masak lg for dinner
    ish naper tk bgtau u buat pizza semalam? kalau tau u buat pizza, tkyahla i uli pizza n roti for us semalam :D

    ReplyDelete
  3. bestnya masak tempoyak..
    terliur mas tengok.....

    ReplyDelete
  4. mas
    best kan...menjilat jari akak makan masak tempoyak ni hikhik

    ReplyDelete
  5. Salam...
    sampai sekarang tak makan masak tempoyak, takreti nak makan sebab tak tahan baunya...semua org cakap sedap..

    ReplyDelete
  6. zarin...akak tak pernah buat stew...nanti boleh la try neh

    ReplyDelete
  7. wanieyra
    saya pun baru blajar mkn gulai tempoyak hikhik..tapi kalau durian tu masih lg tk tahan bau dia n masih lg kurang suka makan byk :D


    mak Qis
    try lah nanti, saya suka masak stew sbb senang nak masak n sedap di makan hikhik

    ReplyDelete
  8. semua kat dalam rumah akak ni memang suka pedas...ikut abahnya lah..hehehe
    kalau buat masak camgini misti guna cili api punyalah...berapi2...fuhhh, kawin dgn org N9 terimo jo lah...hahahah

    ReplyDelete
  9. Zarin
    Tak pernah merasa gulai tempoyak ni.. sedap eh? dah tua kerepot baru lah akak kau ni nak try this and that hahaha

    ReplyDelete
  10. aloooo..dah meleleh ni..cadang sok pg nak buat ikn patin tempoyak..tunnguuu....hihi

    ReplyDelete
  11. kak kasih
    hihi our house pun suka pedas tp tkde la pedas sgt sampai berasap tu hihi


    rima
    i pun baru belajar mkn gulai tempoyak n i like it coz ada rasa lemak n masam masam gitu ;-)



    anna
    wow! siap ada ikan patin gitu... i tk pernah beli ikan patin hihi..tk kenal lg cemana rupa dia :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails