cuba imagine apa bau bauan yang boleh di hidu kalau dari pagi sampai lah petang ada beef stew in a slow cooker and cakes in an oven
semalam i had a very busy day in my kitchen ye! had to bake manggo cream cheese layered cake for a friend and at the same time i pun terasa nak makan blueberry cheese layered cake jugak ;-)
eh, eh, actually i nak bagi kawan i rasa jugak this blueberry layered cake tu pasal i suka makan blueberry layer cake ni … i hope dia pun suka jugak la :D
sebab dah tahu will be very busy with cakes then early morning tu i terus buatkan beef stew ni..senang je, pukul 7 pagi i campak je semua bahan dalam slow cooker, then by 6.30pm dah siap dah ready dah for our dinner. malam tadi cuma makan stew ni dengan roti jek!
here’s the recipe.
source allrecipe
Ingredients
- 2 pounds beef stew meat, cut into 1 inch cubes ( saya guna 700gm daging kot…just enough utk 2 org mkn)
- 1/4 cup all-purpose flour (saya guna 2 tbsp tepung gandum…gandum habis daaa)
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon ground black pepper
- 1 clove garlic, minced
- 1 bay leaf
- 1 teaspoon paprika (saya tak masukkan)
- 1 teaspoon Worcestershire sauce
- 1 onion, chopped (saya letak 2 biji bawang merah besar, satu biji, chopped halus n satu biji lg belah 4)
- 1 1/2 cups beef broth (saya masukkan seketul beef cube brand maggi campur dgn 1 1/2 cawan air)
- 3 potatoes, diced (saya masukkan 2 biji potatoes)
- 4 carrots, sliced (saya masukkan sebiji jek)
- 1 stalk celery, chopped
Directions
- Place meat in slow cooker.
- In a small bowl mix together the flour, salt, and pepper; pour over meat, and stir to coat meat with flour mixture.
- Stir in the garlic, bay leaf, paprika, Worcestershire sauce, onion, beef broth, potatoes, carrots, and celery. (saya masukkan potatoes, carrots and celery dalam pukul 10 pagi kot )
- Cover, and cook on Low setting for 10 to 12 hours, or on High setting for 4 to 6 hours. (Saya punya slow cooker takde setting high and low, so saya biar aje dalam slow cooker dari pukul 7 pagi sampai pukul 6.30 petang – daging sangat empuk, carrots and potatoes pun empuk jugak…just nice)
- sangat senangkan! masuk je everything and tunggu makan aje lah nanti :D and i sempat keluar hantar amik anak dari skolah and jenjalan kejap masa stew ni kat dalam slow cooker tu…
kebetulan pulak semalam kan the whole day hujan…sojuk sojuk then makan stew inih…hmmm lazat sekali ;-)
akakkk..lama dah tak tinggal jejak kt sini..adore la akak buat fondant tu.seni tul tangn.saya sukr jugak main2 seni gitu tapi tak berapa menjadi..
ReplyDeletekekred velvet tu nmpk best..tapi paling suke tang kek lapis tu..akak biasa buat kek lapis kukus ke bakar? which one do u prefer?bake or stim?
izah
ReplyDeleteakak baruuu je balik dari rumah izah, dk admire agar2 santan feveret akak tu ;-)
fondant tu kalau izah nk mula buat, guna je fondant ready made and tekap tekap je..tapi make sure taburkan tepung jagung kat meja sbb tk nk bagi melekat kat meja, bila nak keringkan bentuk fondant tu, izah taruk je atas sponge or kalau nak bentuk melengkung taruk je dlm bekas yg water coror tu..apa nama palette ke apa tu
terus terang akak cakap, akak ni kan amat tk pandai guna periuk kukusan tu..so kek lapis ni memang sepanjang masa akak bakar aje...bakar guna api atas je
bg akak bakar lg senang sebab tk panas sgt nk bukak tutup tutup kukusan tu
kak, nk cake lapis..hahaha cantik...
ReplyDeleteIsh, bilalah I nak jadi kawan you yang boleh merasa mango layer cake and blueberry layer cake ni! hehehe.
ReplyDeleteI love slow cooker food bila malas or busy nak masak :-)
zarin
ReplyDeletezarin beli kat mana worcestershire sauce tu? (jakun...jakun...hihi)
Akak ada cuba cari2 di jusco & tesco...tp tak de nampak.
masak ni almost 12 hours gak ye.
kalau akak masak b4 kerja, balik kerja dah boleh makan kan.
akak..nak semangkuk stew tu..
ReplyDeletenampak sedapp la..
Zarin....mmmm kak ayu nak mintak vongkosssss beef stew utk 3 org makan....plus itew blueberry layer cakes....mmm you ni kan buat smee mendeee menjadiiiik jer...:)
ReplyDeleteqiela
ReplyDeletemeh ler singgah umah petang nanti...ada lg sikit ni
kak LG
ehehe nanti u balik m'sia i bagi u rasa ye ;-)
i pun sama, bila malas or busy, slow cooker lah jadi best fren i :D
kak kasih
saya beli sauce ni kat carrefour je kak.. saya guna brand lea perin...akak cari la...kat car4 rumah kita tu je :D
mas
semangkuk je ke mas? cukup ke tu? hahaha
kak ayu
3 org makan kak? ramainya?? hahaha :D
err kak, kalau yang tak menjadi saya tak tayang kat sini...malu arrr :D
Zarin
ReplyDeleteYou ambik upah buat kuih lapis tu tak?? Geramlah tengok!
I suka tau stew! first time makan stew masa I dkt UTM, mak kawan i buatkan, and itu ada stew kambing.. sedap sgt! tapi malangnya the other half tak suke stew, tensi tauu, beria masak, tetiba i sorang je makan.. nanti kalau u buat lagi, panggil la i makan, heheheh
ReplyDeleteCS
ReplyDeletegeram tengok aje? ehehe ke geram nak makan jugak? hihi kalau u nak, nanti i boleh buatkan...dah ramai jugak kawan i order layer cake ni tapi i ni biasa la..ikut kesukaan hati dan kelapangan masa i baru i buatkan..tapi untuk CS, i memang sentiasa rajin ahaha :D
DLL
lucky me cos my hb pun suka sgt stew nak nak lagi stew kamben.... hokkay, bila i nk buat lagi i jerit panggil u eh :D
Assalam kak..wah semua sedap2...dh tertinggal ketapi ni..hehe
ReplyDeletesangat sedap n lenkali akak nak order layer cake pulak..hehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Zarin...
ReplyDeleteApa Khabar? Terliur Kak Lin Tgk...perut pun dah berkeroncong...huhuhu
Zarin
ReplyDeleteKalau dah geram, maknanya NAAAAKlah tu, hehe. Nantilah kita buat biz deal eh??
nieza
ReplyDeletetkpe ketapi larut malam masih ada hahaha
kak azmiezas
boleh je kak..untuk akak, saya akan rajin rajin ke dapur hihi :D
kak lin
khabar baik je..saya pun tengok ni terus terliur jugak..hahaha over sungguh
CS
ok ok nanti CS bgtau ye..saya mesti rajin punya lah hahaha
makcik!! i made the beef stew today and the kids love it!! yay!! and i love it coz it's easy and you made it easy for me!!
ReplyDeletetima kasih la bebanyak..i need this kind of recipe..cakap je 2 sudu besar or sudu kecik...and tepung gandum..wa tak tau raising flour segala tu apa...hahahahaha..
~hugs!
doreen
ReplyDeletemuahaha klakar la u nih :D
i pun suka ths recipe..so easy kan!