buat bingka roti berlauk ini untuk berbuka puasa semalam. mulanya i tak nak puasa tapi bila hubster n mak mentua nak puasa, maka i pun puasa jugak lah ;-) yang tak puasa cuma hasya and pak mentua aje
elok je bingka ni baru keluar from the oven, BIL punya family pulak sampai… so kan, memang harum semerbak bau bingka ni. my biras pelik aje sebab dia ingat i buat inti karipap dengan jayanya padahal dia tahu sangat yang i ni tak pernah buat karipap pun all this while ;-)
anyway, all of us love this bingka roti berlauk especially my biras tu suka sangat bingka ni... sedap dan lazat gitu, even for me yang memula tu takut gak nak makan coz takut bukan taste i kan! ha ah, buat bingka ni pun pasainya ada roti kat rumah n saja nak mencuba resepi ni sebab suka tengok rupa paras bingka roti ni yang agak meriah tu.
resepi amik kat sini ye and originated from sini. thanks to both CMG and kak Hanieliza for sharing this wonderful recipe
Bahan bahan untuk Bingka
10 - 12 keping roti putih (saya guna 11 keping termasuk bahagian tepi roti tu skali ;-))
800 ml santan (saya guna 1 kotak santan kara 200ml di campur dengan 600ml air)
3 tbsp tepung gandum
3 tbsp mentega, dicairkan
3 biji telur (saya guna gred B)
Garam secukup rasa
Bahan untuk Lauk
400 g daging cincang (saya guna chicken breast yang di potong dadu)
2 biji bawang besar, dicincang (saya potong dadu)
1 biji kentang, kupas dan didadu kecil
1 biji lobak merah, didadu kecil
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*ditumbuk halus)
3 camca besar rempah kari daging (saya guna rempah kari daging baba’s)
3 tbsp sos tomato
3 tbsp sos cili
500 ml air (saya guna 200-250 ml je)
Serbuk lada hitam (jika suka- saya tak masukkan)
Garam secukup rasa
Bahan Hiasan
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Hirisan cili merah
Bawang goreng
CARA CARA
UNTUK BINGKA ROTI:-
Panaskan oven pada suhu 190C, lengser tin berukuran 10 x 10 inci dengan butter.(saya guna pan 9x9 inci je) Ketepikan.
Roti disiat2 kecil dan rendam dengan santan tadi hingga kembang kemudian masukkan semua bahan untuk bingka kecuali garam, dan kacau hingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam. Tuang dalam tin tadi dan bakar 30 minit.
UNTUK LAUK :-
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bahan tumbuk hingga harum,
masukkan rempah kari, sos tomato dan sos cili.
Kacau rata dan masukkan daging, kentang dan lobak merah.
Tuang air dan masak hingga kentang dan lobak lembut.
Tambah garam secukup rasa dan masak hingga kering. Kalau suka boleh tambah lada hitam. Angkat dan sejukkan.
UNTUK BINGKA ROTI BERLAUK :-
Keluarkan bingka dari oven tadi.
Tabur bahan lauk (n0.2) atas bingka dan ratakan, kalau dapat, baki minyak dari bahan lauk jangan dimasukkan sekali.
Sambung membakar selama 30 - 35 minit lagi.
Bila masak sejukkan sepenuhnya. Tabur dengan bahan hiasan dan boleh potong untuk disaji sebagai minum petang atau sarapan pagi
idea bagus nih...roti ada, serunding ada... boleh try nih... thanks
ReplyDeletegee
ReplyDeletememang bagus sbbnya roti slalu ada kat rumah kan :-)
dah lama simpan resepi ni tapi tak terlaksana lagi. kes peram lama sgt kot? santek la bingka berlauk u ni.. am drooling oredi..
ReplyDeletezarin, bingka ni fav saya...rasa lapar pula ...
ReplyDeletejue
ReplyDeletesamalah kes kita ni..i pun peram resepi ni laaaaama sgt. buat semalam pasai ada ramai org kat rumah..if not, sure masih tk terbuat lg..eh, buat laaa...sedap u
cikayu
ReplyDeleteye ke? alolo saya baru first time makan semalam..eh, jakun plak rasanya saya ni hahaha
zariiiiiiiiiiiiiiiiin, ni peberet ayu gaks.....extra cilies on the top...pergh....podas n lomak.....mmmm adoyai...hari ini pose 17 jam lagi daaaa.....;p
ReplyDeletezarin, sedapnya!! rasa mcm nak buat sekarang jugak! hehee..
ReplyDeletekite pun dah buat bingka roti berlauk...mmg besh!!!
ReplyDeleteZsrin
ReplyDeleteMemang sedap kan benda ni.. i think i hv done it like more than 5 times.. my father fav betul benda ni.. me too.. lebih kan lada.. pergggg hehee
ayu
ReplyDeletepuasa ke? haaa nanti i poskan sedulang bingka ni buat bukak pose hihi
shidah
buat jgn tk buat ..sedap u
fiza
kan! kan! best kan!
rima
ha ah lebihkan lada..memang best ;-)