Thursday, July 14, 2011

sotong lemak putih

 

lemak lagi? hahaha memang break record nih..asyik asyik masak lemak aje 2-3 hari nih ;-))

anyway, first time makan sotong masak lemak putih ni

ini pun sebab dah buntu tatau nak masak apa for inlaws and MIL suggest buatkan sotong lemak putih ni

resepi ni pun MIL yang bagitau.. i tolong buatkan aje ;-)

IMG_8860 

bahan bahan

2 ekor sotong di potong (kalau ada sotong yang kecik kecik tu lg best n tak payah potong pun) – cuci n toskan

1 biji cili merah – potong serong

1 biji bawang merah besar atau 2 biji bawang merah kecik – mayang halus

1 inci hali – mayang halus

1/2 tsp halba

1 batang serai – di ketuk

200 ml santan pekat (saya guna santan kara satu kotak)

100 ml air (kalau nk kuah cair, tambah lagi 100 ml air ye)

garam secukup rasa

 

cara cara

masukkan santan pekat yang telah di campur air ke dalam periuk dan renehkan hingga mendidih (sentiasa kacau so that santan tu tak berketul nanti)

then masukkan sotong dan semua bahan di atas dan perisakan dengan garam secukup rasa

kacau sekejap hingga sotong masak

tutup api…siap….

senangkan!

IMG_8852

9 comments:

  1. rasa dia sure ada macam ketupat sotong Trganu sikitkan...sebab ada halia dan halba :)

    ReplyDelete
  2. kak kasih
    ha ah, kuah ni ada rasa macam kuiah ketupat sotong la cuma yg ni tkde pulut mcm ketupat sotong tu

    ReplyDelete
  3. babe

    neber try this before..sotong kalo kat umah ai either sambal or hitam...2 onli...boring kan..

    ReplyDelete
  4. babe, btw, apa nama restaurant kamben yg ai ngidam tu?

    ReplyDelete
  5. babe
    r u in kl? rest al-diafah at sri petaling


    p/s
    i pun first time cuba sotong masak mcm gini..normally sambal or hitam gak ;-)

    ReplyDelete
  6. tak pernah try lagi masak sotong lemak putih nie...thanks sbb share. nti boleh CK cuba...mcm menarik jer

    ReplyDelete
  7. oooo zaaaaaaaaaaaaaaariiiiiiiiiiiiin.....

    MMMM my peberet ni....na na na na naaaaa tranung kite......yey yey...!!! Nak terbang balik kampung je.....:)

    Baru last week carik sutun kat doha ni...bapok gajoh ngat, susah ayu nak soooobat fulot....mau setengah kilo dok penuh2 lagi....ekekekeke....kene tunggu baby sutun jap this week:) Errr simpan semangkuk yer....

    ReplyDelete
  8. zarin,

    ni typical terengganu dish. kalau my hubby's family, dia akan letak buah jambu golok aka gajus.

    ReplyDelete
  9. Salam kak zarin!!! putih melepak! sedapnyerrr! ada sambal belacan tak kakak cantek? :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails