dua lauk yang slalu di masak every time PIL datang bertandang. rasanya sedari dulu lagi first day dorang at my house, sure i buat sayur lemak putih taugeh and ayam masak merah sebabnya MIL sangat suka sayur taugeh lemak putih and FIL pulak suka ayam masak merah…senangkan!
ha ah, lunch for day one buleh ler buat yang ni pastu tiba lunch for esok, lusa dah mula buntu tatau nak masak apa dah hahaha :D
taugeh lemak putih
bahan bahan
segenggam penuh taugeh – buang ekor. cuci and toskan
sebiji bawang merah besar (belah 4)
sebiji cili merah (potong serong)
10 ekor ikan bilis
santan kara satu kotak (200 ml)
200 ml air (kalau nak kuah cair lagi tambahkan air lagi ye!)
garam secukup rasa
Cara cara
masukkan ikan bilis, bawang merah dan santan yang dah di campur air ke dalam periuk
renehkan sehingga mendidih
then masukkan taugeh dan cili merah
kacau sekejap dan masukkan garam secukup rasa
tutup api
dah siap..senang kan!
salam zarin..uish kalu masak lemak taugeh ni mmg feveret akak sefamily..sempoi tp sodaap kan!
ReplyDeletekak ina
ReplyDeletefamily saya pun suka gak lemak taugeh ni...betul tu sempoi tapi sedap ;-)
Salam kakak cantek! sedapnyerrrrrr taugeh masak mcm ni! kita suke! ada sambal belacan sedap ni kak hihhi
ReplyDeleteAssalam zarin, sedapnya msk lemak putih tu, ni kalo akk mesti nak kena ada budu eheh
ReplyDeletezarin,akak kan kalau masak mcm ni wajib ada ikan kembung goreng berlada..perghhh..sedapnyaaaaaa..!
ReplyDeleteikaaa
ReplyDeletemana sambal belachannyaaa?
kak rosaliza
sama mcm hubby saya, masak mcm ni mesti kena ada budu..saya plak ada belacan pun suka and ada budu pun suka tp pastu merana gatal hidung ;-)
kak anim
sama ngan saya, suuka sgt lemak putih ni ngan kembung berlada tp td saya goreng jek kembong pasal bapak mentua suka ayam masak merah ;-)
salam zarin,
ReplyDeleteakak bg award ... sudikanlah...
Gee
ReplyDeleteok thanks..nanti saya amik ye ;-)