Tuesday, July 12, 2011

breakfast with nasi lemak ikang aya ;-)

 

bila tamu dari t’ganu datang haruslah akan ada makan pagi dengan nasi lemak ikang aya ni ;-)

IMG_8830

 

nasi lemak ikang ni memang femes kat t’ganu… owh! if u ada kat chukai kemaman tu, sila sila lah singgah kat kedai kopi hai peng tu sebabnya nasi lemak ikan aya dia saaaangat sedap…i suka, hubster suka and hasya pun suka ;-)

btw, nasi lemak ni i masak tadi pagi…last nite tengah tengah malam buta i suh hubster pi potong daun pandan kat depan rumah tu semata mata sebab nak masak nasi lemak awal awal pagi lah konon… tup tup kan baru je nak tumis sambal…tiba tiba jek gas habis daaaa….. aiyyyooo terus suh hubster amik tong gas yang spare tuh tapikan memang loklak betullah i ni..rupanya tong spare tu pun dah habis jugak….aparaaaaa :-P

nasib baik i pandai…tetiba teringat our guard buat bisnes sambil sambilan jual tong gas ni… nasib baik ada guard tu kan.. dapatla i siapkan sambal ikan aya ni pepagi buta tuh ;-)

here’s my sambal nasi lemak ikan aya’s recipe

BAHAN BAHAN UNTUK MEREBUS IKAN

1 ekor ikan aya di potong nipis – di cuci dan di toskan

3 tsp garam halus atau suku genggam garam kasar

3 keping asam jawa

sedikit air – cukup sekadar suku bahagian ikan sahaja

CARA CARA

masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk dan tutup periuk dengan penutup periuk

guna api kecil dan penutup tu bukak sikit la sbb nak elakkan air yg mendidih tu membuak buak keluar

kemudian rebus sehingga kering air atau sehingga mendidih

tutup api dan biarkan

** ikan aya ni lebih sedap kalau di rebus sehari lebih awal

BAHAN BAHAN UNTUK SAMBAL TUMIS

2 biji bawang merah size besar

2 biji bawang putih

10 tangkai cili kering – di rendam di dalam air panas dahulu

1/4 cawan air asam jawa

gula melaka

minyak untuk menumis

garam rasa

 

CARA CARA

- pakai blender, mesinkan bawang merah, bawang putih dan cili kering sehingga lumat

- panaskan minyak di dalam kuali

- masukkan bahan mesin tadi

- tumis sehingga naik bau dan warna cili tadi agak gelap (guna api sederhana ye!) – dan jangan lupa kacau bahan tadi yer!

- bila sambal dah pekat dan gelap warnanya, masukkan air asam jawa

- kacau dan masukkan gula melaka dan garam secukup rasa.

- then masukkan ikan aya yang dah di rebus tadi. gaul rata dan biar sekejap. tutup api

- boleh di hidang dengan telur rebus, ikan bilis goreng dan timun

IMG_8832

8 comments:

  1. Zarin.....Ayu suke makang nasi lemok ikang aye sepinggang.....wawawawa....nok balik ganu rasee...huk3!!!! Ari tu carik gak ikang aye kat doha ni...dok jadi beli sebab besor bapok mcm jaws je...hik3!!!

    ReplyDelete
  2. nasi lemak lauk ikang aya mmg terbaik la kan...tp ana x pernah try lh yg kat kedai hai peng tu. biasa singgah situ, time on the way back to kl je..

    ReplyDelete
  3. ini favourite akak...huhu
    dah lama tak makang...nak buat "takde mase"(hihi...alasang)
    Kalu balik Ganu misti nak singgah kedai hai peng tu :)

    ReplyDelete
  4. ayu
    ada gak eh, ikang aye yang besar bagak macam jaws..ish takutnya....memang sah sah takkan ku beli ;-)
    p/s bila nak balik ganu nye?


    ana
    lenkali bila singgah hai peng, cuba la...nasi lemak tu dah siap bungkus dah..rasanya RM1.30 sebungkus kot... ada 2 jenis, satu sambal bilis n satu lg sambal ikan aya...


    kak kasih
    hahaha kak...sama lah mcm saya ni...takde masa nak buat tapi mak pak mentua datang tetiba ada aje masa nak buat nasi lemak ikan aya ni ;-)

    ReplyDelete
  5. perhhhh..kena sangat tu nasi lemak ngan sambal ikan aya...
    sukaaaaa.....

    ReplyDelete
  6. zarin, my hubby's favourite ni! terliur i tengok.. :D

    ReplyDelete
  7. pernah jugak dengar org yg jual nasi bungkus cakap..ikan aya akan jadi lebih sedap kalau direbus sehari lebih awal...rasanya tu sampai ke tulang..wah...sedapnya nasik lemak yang macam ni..

    ReplyDelete
  8. mas
    memang sedap kan;-)


    shidah
    i blajar mkn nasi lemak ikan ni after kawin...my hb's feveret jugak


    nuwairani
    ha ah betul lah tu....memang lagi sedap

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails