Monday, August 15, 2011

bilis, kentang, cili api dan kicap

 

  IMG_9033

a very simple dimple dish when i don’t have any idea on what to eat for iftar or sahur

guna segala bahan yang ada kat dapur. potong potong, chop chop, pung pang pung campak dalam kuali then siap ;-)

sedap pulak makan ngan nasi panas tambah sedap lagi bila tergigit cili api itu :D

BAHAN BAHAN

segenggam ikan bilis – di cuci dan toskan

sebiji kentang di potong memanjang

5 biji cili api – di potong potong halus

1 biji cili merah – di potong serong

1/2 biji bawang besar – di hiris nipis

2 tbsp kicap lemak manis

minyak untuk menggoreng

CARA CARA

panaskan minyak di dalam kuali

goreng kentang – angkat dan toskan, ketepikan

then goreng ikan bilis sehingga garing

kemudian masukkan bawang besar dan cili api tadi

gaul rata

kemudian masukkan kicap dan kentang yang telah di goreng tadi

gaul rata sekejap

dah siap dan boleh di makan

IMG_9036

7 comments:

  1. memang amat simple dimple resipi camni... buat stok utk sahur pun ok gak ek...

    ReplyDelete
  2. fiza
    kalau sahur, i slalu tk atruk kentang..cukup ikan bilis ngan cili jek...terbukak luasa biji mata time tergigit cili tu ;-)

    ReplyDelete
  3. alamak zarin.. kecoqnya tgk lauk sempoi di tengahari ni! btw, you've got mail ;)

    ReplyDelete
  4. akan ku buat recipe ini petang karang! hhehe

    ReplyDelete
  5. sedapnya layan ngan nasi panas..

    ReplyDelete
  6. cplud miera
    betul tu ;-)


    jue
    jap i pi tengok email ;-)


    DLL
    dah buat belum?


    lina
    memang ngam makan ngan nasi panas panas

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails