Friday, August 5, 2011

terung sambal hijau

 

semalam iftar kat luar, so tak masak ;-)

ni tayang terung yang dah di masak laaaama dulu

tak ingat bila buat terung ni tapi memang lama lah peram terung nih pasalnya gambor ni terperuk dalam netbook yang slalunya diguna pakai oleh hasya…itu pasal tak ingat dah kewujudan terung sambal ni ;-)

IMG_8757

anyway, ni resepinya

Bahan Bahan

sebiji terung – potong serong ke bulat ke suka hati lah – then di grill or di goreng dengan minyak yg sikit sahaja - ketepikan

4 biji cili hijau

5 biji cili api

1/2 biji bawang putih

1 biji bawang merah yang sederhana besarnya

sedikit belacan (about 1”" kot)

sedikit minyak masak (about 1-2 tbsp kot) 

sejemput ikan bilis

cara cara

panaskan minyak dalam non stick pan and goreng semua bahan di atas sehingga lembut kecuali terung

then tumbuk je lah dalam lesung batu ikut kelumatan yang anda ingin kan

then boleh di gaul aje dengan terung yang telah di grill tadi (ni kalau nak version kurang minyak) - siap

** kalau nak version ada minyak, panaskan 2 tbsp minyak dlm non stick pan dan masukkan bahan tumbuk tadi, kacau sekejap and then baru di masukkan terung, then angkat - siap

food picture20

11 comments:

  1. sedap..
    suka, kalau gi resto padang misti makan terung ni :)

    ReplyDelete
  2. Salam pagi kakak manis :D kita ad terung tu kak tak tahu nak kerjakan terung tu mcm mana hihihi.. tgk sambal hijau akak ni terliur pulak! :D

    ReplyDelete
  3. kak kasih
    heee samalah kita..sambal ni slalu di makan kalu pi kat resto padang :D


    ika
    buatla pajeri terung..pastu pos kat akak..hihi akak tingin nak pajeri terung tp tk rajin nk buat :D

    ReplyDelete
  4. Selamat pagi zarin
    Terung masak berlado my fav.. next time i try masak sambal hijau pulak...

    ReplyDelete
  5. ni makanan pebret en somi akak.tapi selalunya akak guna semua cili padi..sedap kan zarin?..rasa macam nak buat lah petang nanti.

    ReplyDelete
  6. kak yat...sedapnya tengok terung sambal hijau tu..
    menyelerakan betoii...

    ReplyDelete
  7. Salam Ramadhan...

    Menarik resepi ni ...nak2 mkn buka bulan posa...ringkas tapi nampak sedap...leh la dicuba nanti....

    Salam kenal2 dari kak cek...1st time menyinggah kesini...:)

    ReplyDelete
  8. rima
    uhhh i pon sukak terung balado ;-))


    kak anymz
    saya pun suka taruk cili api suma tapi kalu saya taruk cili suma sianlaaa cik abg saya tklej makang :D


    mas
    sedap ni makan masa sahur pun best


    cik cek
    salam kenal kembali ;-)
    cuba la..mana tau kena pada selera

    ReplyDelete
  9. Salam tuan umah, nampak sodap terung tuh,mesti podehpunya,ari minggu boleh buat.

    ReplyDelete
  10. Zarin......simple yg pedas ni...akak sukeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee dik nun..moi loikes....selamat berbuka dear...

    ReplyDelete
  11. resipe-masak-makan
    guna cili api mesti podeh tp sy punya tk podeh sgt sbb cik abe tkleh podeh sgt ;-)


    kak ayu
    tk pedas tk kick kan hihi..selamat berbuka to u too

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails