kenapa nasi ayam hitam manis bahrain ye?
sebabnya, my other half sangat suka makan nasi ayam macam ni :-)
actually i pulak amat suka nasi ayam hainan or steam chicken tu tapi sebab my other half tak suka, jadi i asyik buat nasi ayam macam ni je sejak kawin..(ish macam ler pernah masak nasi ayam sebelum kawin :-) )
nasi ayam ni i buat semalam sebab i baru baik selsema dan terasa agak malas untuk keluar rumah.
jadi, masak nasi ayam aje lah untuk lunch, sebab nasi ayam ni kan paling senang nak sediakan dan hasya pun amat suka makan nasi dengan sup saja
ayam ayam tu untuk i and my other half je :-)
rasanya semua orang dah tahu masak nasi ayam kan! tapi takpe, ini cara i masak nasi ayam :-)
BAHAN BAHAN
Untuk kukus ayam
- -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
- - 2 ulas bawang putih
- - 2sm halia
- Untuk perap ayam
- >1 sudu besar kicap pekat
- >3 sudu besar sos tiram
- >1cm halia
- >2 ulas bawang putih
- Untuk nasi
- - 2 cwn beras
- - 1-2 sudu besar butter
- - 1cm halia- ditumbuk
- 1 biji serai - di ketuk
- - 4 ulas bawang merah -di hiris halus
- - airkukusan ayam tadi secukupnya - lebih kurang 2-3 cawan air
- - sedikit garam.
- kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
- Bahan sos
- > 5biji cili merah
- > 5 biji cili api
- > 2 ulas bawang putih
- > 2cm halia
- > 1 tsp garam dan gula
- > 1/2 cawan air
- Untuk sup
- lebihan air rebusan ayam
- 2 biji bawang merah di hiris nipis
- 1 bunjut rempah sup
- garam secukup rasa
- bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga
- 2 cm halia di ketuk
- 1 biji bawang putih di ketuk
- daun sup yg dihiris, daun bawang yang di hiris dan bawang goreng untuk hiasan
Cara-cara
untuk ayam
Ayam dipotong ikut suka besarnya,bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk bersama halia, kukus hingga empuk
kemudian, toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min (lagi lama di perap lagi sedap). Goreng hingga garing.
Untuk nasi
Basuh beras dan toskan. I guna periuk rice cooker tapi di masak di atas dapur gas. Panaskan butter, tumis halia, serai dan bawang merah, kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air dari kukusan ayam secukupnya dan garam. Masak di atas dapur gas, apabila nasi mendidih dan air hampir kering, balutkan penutup periuk dengan tuala bersih dan tutup periuk nasi. kecilkan api atau periuk tersebut boleh di masukkan ke dalam rice cooker sehingga nasi masak (sebenarnya i tak berapa pandai untuk masak nasi menggunakan dapur gas, jadi sebab tu lah, i akan pindahkan nasi tersebut ke dalam rice cooker sehungga masak )
Untuk Sos cili
Blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Masak sebentar di atas api sehingga mendidih
Untuk Sup
Air kukusan ayam didihkan bersama halia dan bawang putih dan rempah sup bunjut, masukkan garam secukup rasa
kemudian, di dalam kuali, tumiskan bawang merah sehingga garing, masukkan buah pelaga, bunga lawang dan kayu manis
masukkan bahan tumisan tadi ke dalam sup tadi. biarkan mendidih sebentar sebelum di tutup api dapur
sebelum di hidangkan, taburkan dengan bawang goreng dan daun sup serta daun bawang
Untuk kicap pula, selalunya i just add sedikit air panas ke dalam 5 tbs kicap lemak manis
Untuk salad pula, siat siatkan daun salad, hiris mentimun dan toamto, i suka makan tomato cherry yang kecik tu sebab ianya sungguh rangup dan juicy :-)
sedapnya nasi ayam u zarin... esp tgk pic ayam tu... banyak jugak step nak buat nasi ayam ni kan.. i tak reti buat dia punya nasi.. i pakai rempah nasi ayam segera jenis nyonya yg dalam paket tu hehe.. lepas ni boleh try resepi u.. :)
ReplyDeletebtw, smlm i pi makan nasi ayam hainan... i makan yg kat cawangan ampang.. dekat ngan ampang point...
u pun suka nasi ayam hainan, nanti one fine dayboleh la kita pi sesama hehe..
:)
lady
ReplyDeletei suka buat nasi ayam sbb paling senang bg i la:)
nanti cuba lah resepi ni, lady mesti boleh buat punya la..lady laaagi terrer masak dari i ni :)