Monday, February 8, 2010

070210 - hasya’s crunchy kepok lekor

 

pernah ternampak resepi keropok lekor ni kat blog waterlily

tapi semalam nak cepat, punya pasal, i main agak agak je sebab i nak buat sikit je

untuk hasya je

dapatla 2 ketul kepok, just nice for my little hasya :-)

okay, here’s the recipe

BAHAN BAHAN

1 tin tuna chunk in water – di buang airnya dan di toskan dan di hancurkan ketulan tuna tadi

1 1/3  cawan tepung kanji

1/3 cawan tepung gandum

1 tsp garam

1/4 cawan air

CARA CARA

di dalam bekas yang besar, gaulkan kesemua bahan dan masukkan air satu sudu satu sudu sehingga mendapat adunan yang lembut jangan risau jika air tidak habis kesemuanya ye!

kemudian bentukkan panjang panjang atau silinder

rebus sekejap di dalam air yang mendidih atau boleh juga terus di goreng di dalam minyak yang panas

i lebih suka keropok ni di rebus dulu – lebih lembut texture dia :)

020

yang ni kepok lekor yang i tk rebus dulu – terus goreng je , my other half suka yang ni

003

yang ni pulak rupa kepok lekor yang i dah rebus dulu – i suka yg ni

as for hasya – dua dua dia suka :-D

2 comments:

  1. kat kg tregganu org selalu makan tak goreng kan - dedulu i geli wei but bila da try no bad gak makan yg rebus ni sihat oun sihat tak berminyak :)

    ReplyDelete
  2. eda
    memang healthy tp sampai la ni i tkleh mkn kepok lekor rebus tu...tp husband i suka sgt :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails