pernah ternampak resepi keropok lekor ni kat blog waterlily
tapi semalam nak cepat, punya pasal, i main agak agak je sebab i nak buat sikit je
untuk hasya je
dapatla 2 ketul kepok, just nice for my little hasya :-)
okay, here’s the recipe
BAHAN BAHAN
1 tin tuna chunk in water – di buang airnya dan di toskan dan di hancurkan ketulan tuna tadi
1 1/3 cawan tepung kanji
1/3 cawan tepung gandum
1 tsp garam
1/4 cawan air
CARA CARA
di dalam bekas yang besar, gaulkan kesemua bahan dan masukkan air satu sudu satu sudu sehingga mendapat adunan yang lembut – jangan risau jika air tidak habis kesemuanya ye!
kemudian bentukkan panjang panjang atau silinder
rebus sekejap di dalam air yang mendidih atau boleh juga terus di goreng di dalam minyak yang panas
i lebih suka keropok ni di rebus dulu – lebih lembut texture dia :)
yang ni kepok lekor yang i tk rebus dulu – terus goreng je , my other half suka yang ni
yang ni pulak rupa kepok lekor yang i dah rebus dulu – i suka yg ni
as for hasya – dua dua dia suka :-D
kat kg tregganu org selalu makan tak goreng kan - dedulu i geli wei but bila da try no bad gak makan yg rebus ni sihat oun sihat tak berminyak :)
ReplyDeleteeda
ReplyDeletememang healthy tp sampai la ni i tkleh mkn kepok lekor rebus tu...tp husband i suka sgt :)