lamanya i tinggalkan dapur i ni kan!
weekend hari tu i pegi utara sebab ada wedding kat sana
dah sampai utara, singgah kejap di langkawi
3 hari di utara, asyik makan seafood je tiap tiap malam dan tiap tiap pagi pulak asyik makan nasi lemak je :-)
dah balik sini, mula lah makan toast bread je for breakfast
i ni memang jarang sangat masak yang agak beria untuk sarapan pagi
bila ada mood atau dah teringin sesangat tu barulah i masak beria untuk sarapan macam masa i teringin nak makan nasi lemak ikan aya ni :-)
okay, ini resepi sambal ikan aya ye!
BAHAN BAHAN UNTUK MEREBUS IKAN
1 ekor ikan aya di potong nipis – di cuci dan di toskan
3 tsp garam halus atau suku genggam garam kasar
5 keping asam jawa
sedikit air – cukup sekadar suku bahagian ikan sahaja
CARA CARA
masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk dan tutup periuk dengan penutup periuk
kemudian rebus sehingga kering air atau sehingga mendidih
tutup api dan biarkan
** ikan aya ni lebih sedap kalau di rebus sehari lebih awal
BAHAN BAHAN UNTUK SAMBAL TUMIS
15 biji bawang merah
5 biji bawang putih
20 tangkai cili kering – di rendam di dalam air panas dahulu
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
CARA CARA
- pakai blender, mesinkan bawang merah, bawang putih dan cili kering sehingga lumat
- panaskan minyak di dalam kuali
- masukkan bahan mesin tadi
- tumis sehingga naik bau dan warna cili tadi agak gelap (guna api sederhana ye!) – dan jangan lupa kacau bahan tadi yer!
- bila sambal dah pekat dan gelap warnanya, masukkan garam dan gula secukup rasa. (boleh juga guna gula melaka – rasanya akan lebih sedap lagi dan sambal akan menjadi lebih gelap seperti yang sambal kat terengganu gitu :))
- tutup api dan tuangkan di atas ikan rebus tadi apabila hendak dimakan dengan nasi lemak.
- boleh di hidang dengan telur rebus, ikan bilis goreng dan timun
okay, nasi lemak ikan aya sudah siap! ayuh kita menjamu selera :-)
garam kasar segenngam tu tak masin ke babe?
ReplyDeletepas tu samabl tumis tak yah letak belacan?
i suka tapi tak reti buat sellau makan balik kg ja :)
erma
ReplyDeleteeh, thanks! i baru perasan segenggam tu byk bebenor..
i dah tukar ke suku genggam :)
btw, nk taruk belacan pun boleh jugak tp i tanya yg kat kemaman tu, dorang tk taruk belacan..
tp kengkadang i taruk jugak belacan :)
Hi Zarin
ReplyDeleteI tak pernah dengar ikan tu..i wonder how it taste like..
Nasi lemak for sarapan memang la sedap...tapi pat nak masak pagi2 tu yang selalu terencat sikit..
Hi Zarin...
ReplyDeleteBaru terperasan..ikan aya tu tongkol...ha ha..rabun ayam betul la I ni...
yat
ReplyDeletenanti cuba lah..sedap tau..femes kat terengganu..u can prepare the sambal a day earlier :)