malam tadi i buatkan bread pudding for dessert :-)
rajin pulak berdessert dessert bagai ye :-)
actually nak habiskan roti tu, today dah expire so, drpd mengenyangkan my Mr Tong tu, baiklah i kenyangkan tummy i ni kan!
kebetulan pulak raisins pun ada sikit lagi, so bread pudding ni kira salah satu cara i nak habiskan bahan bahan kat rumah ni lah kan!
okay, let’s have a look at my bread pudding’s recipe :-)
Bahan Bahan
4 keping roti
2 biji telur ayam
1 tbsp butter - cair kan.
1/4 cawan gula
235 ml susu cair
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit kismis (i suka banyak)
Cara Membuatnya :
1. toast roti di dalam toaster sekejap (normally i tak toast pun tapi a couple of nite ago i ternampak kat “chef in the kitchen” and dia toast dulu roti tu sbb lagi sedap katanya, so i pun cubalah toast dulu …eh, memang sedap lah sikit if compared dgn yg tk bakar..ada rasa crunchy sikit). then, carik carikkan roti tadi dan masukkan roti tadi ke dalam acuan. Tabur sedikit kismis di celah celah dan di atas roti tadi.
2. Tuang butter yang telah cair ke atas roti tadi.
3. Di tempat lain - pukul telur, masukkan susu, gula dan esen vanilla. Kacau lagi sehingga sebati.
4. Tuangkan adunan telur ke dalam acuan tadi. Tabur kan lebihan kismis ke atas roti. Biarkan adunan telur agak serap ke dalam roti - masukkan ke dalam preheated oven at 180 C dan bakar sehingga keperangan atau selama 20-25 minit.
5. Angkat dan hidangkan. Sesuai di makan bersama vanilla cream atau macam we all ni makan je dengan vanilla ice cream…hmmmm yummy yummy :-D
dinner we all pulak, spaghetti seafood tapi malas nak tayang sebab dah pernah tayangkan before this…hmmm..memang banyak we all makan malam tadi..spaghetti everybody’s favourite and ice cream pulak laaagi lah kesukaan ramai :-D
anyway, dapur ni nak bercuti jap heheh..friday ni nak balik kampung lerrr…lama dah i tak jumpa my mom…rindu wehh :-)
till then have a nice weekend ;-)
buruknya rupa my ice cream tu…tetiba pulak my ice cream scoop buat hal….anyway, buruk pun buruklah…janji perut kenyang heheh
zarin...
ReplyDeletekagumnya dgn kerajinan u! walaupun anak sorang tp rajin nye nak masak2 ni. i pula kalau buat, nanti makannya i sorang juga.. tak de geng makan tak syok.jom la kita berjiran..senang u pas makanan..hihi
hana
ReplyDeletei n hubby suka makan hihi...but i dah kena start diet or control makan dah ni...badan i macam dah di pam pam naik dah sejak i stay at home ni :D
nak cubalah resepi ni pulak... lebih simple dari yang i selalu buat..
ReplyDeletekak ain
ReplyDeleteeh ye ke? cuba lah..i selalu buat yg macam ni je...senang hihi..i kan suka buat yg senang2 je :D
sedapnyaaaaaaa!!! teringin nak buat gak nih!
ReplyDeletehttp://twinkywinkystars.blogspot.com
alaaaaaaaaa dah suruh hubby beli bahan2 skit...tetiba kan teringat.......i takdak bakeware!!! hahahaha
ReplyDeletepadan lah i tak pernah bake. hiks. ok kena pi beli dulu nih...dah terliur sangat tengok bread pudding nih. huhu
http://twinkywinykstars.blogspot.com
kak zarin, the oven nk set bpe celcius n bpe minit?hehehe
ReplyDeleteaqilah
ReplyDeletealamak i lupa la pulak ye! normally i taruk 180 celcius and cuba dulu 20 minit...if blm perang lagi tambah another 10 miutes ye!
Zarin, I dah buat weekend hari tu, jadik sedap lah!!! And your tip of toasting the bread beforehand works marvelously! Thanks sooo much!!!! Happy giler! Nanti I update kat blog!
ReplyDelete:-)
salam..
ReplyDeletesaya pon dah try resepi nih..sedap sgt, dan sangat senang..tetibe je jadi peminat bread pudding..thanks for sharing..
mitak izin untuk share resepi ni..
ReplyDeleteJom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini
Jom skodeng :Notre Belle Histoire