Friday, March 5, 2010

030310 - easy peasy lemongrass baked chicken thighs

 

easy peasy and lazy daisy baked chicken thighs tu sebenarnya :-)

owh, ini adalah salah satu dinner yang i will prepare whenever i feel so lazy daisy to play around with my periuk belanga

to save my time, i usually marinade the chicken thighs in the morning and will put everything in the oven one hour before dinner time

dah tentulah kena masak for hasya punya lunch kan, so i marinade the chicken skali lah waktu tu and then refrigerate it sampailah waktu dinner nanti…well, so easy peasy kan and sungguh sesuai sekali bila terasa lazy daisy nak main masak masak di petang hari :D

025

okay, here’s how i made my lemongrass baked chicken thigh

BAHAN BAHAN

2 pieces of chicken thighs – di cuci dan di toskan

2 batang serai – di hiris nipis

2 biji bawang putih di potong dadu kecik kecik

4 tbsp barbecue sauce (haaa ini lagi easy coz i pakai ready made barbecue  dalam bottle tu :-) )

garam secukup rasa

2 biji kentang di belah 4

1/2 red capsicum di potong memanjang atau sesuka hati

1/2 green capsicum di potong memanjang atau sesuka hati

1 biji carrot di potong memanjang

beberapa helai daun parsley – di hiris nipis

CARA CARA

marinade the chicken thighs dengan serai, bawang putih, garam, daun parsley dan barbecue sauce tadi

perap kan di dalam bekas bertutup di dalam peti sejuk selama sekurang kurangnya 1 jam

kemudian panaskan oven pada suhu 250C dan masukkan chicken thighs tadi

baked selama 20 minit, terbalikkan ayam tadi dan masukkan kentang, capsicums dan carrot tadi

sambung bakar lagi selama 20 minit…

sudah siap…sedap di makan dengan salad kesukaan anda atau pun boleh di makan begitu sahaja :-)

hokkay dinner is ready :-)

and this is our lunch on that day…sebab tu lah i malas bangat nak prepare heavy dinner..tengahari tu we all makan ini…sedap bangat…2 kali i tambah nasi ngeh ngeh :D

017

kari kepala ikan la tu…resepinya di sini ye! i sudah jatuh chenta sama itu kari kapla ikan tanpa santan ini…

 

4 comments:

  1. i tak kenal daun parsly cam na tak pernah guna pun --
    hmm sodap kari tanpa santan but mana tak sedap minyak sungguh la byk heehehh- anything oily is sedap

    ReplyDelete
  2. eda
    daun parsley tu lebih kurang macam daun sup or ketumbar je...ntah ntah daun ketumbar kot..ntah lah..i pun tatau gak hahaha..
    ehemm memang sedap kan mende ber"oily" nih..1st time buat kari ni tk oily sgt tp dah ok dah, tp kali ni i saja melebihkan oil dia and laaagi sodappp..hahaha itu yang malam tu terus makan yg simple n bakar je :D

    ReplyDelete
  3. morning Zarin..

    wow!! kari kepala ikan with hot rice then ratah kepala ikan tu..wuiiiii...feeling babe ..sure tambah2 nasi..

    ReplyDelete
  4. yat
    yesss u'r right babe! mak mentua lalu pun tak nampak kan :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails