easy peasy and lazy daisy baked chicken thighs tu sebenarnya :-)
owh, ini adalah salah satu dinner yang i will prepare whenever i feel so lazy daisy to play around with my periuk belanga
to save my time, i usually marinade the chicken thighs in the morning and will put everything in the oven one hour before dinner time
dah tentulah kena masak for hasya punya lunch kan, so i marinade the chicken skali lah waktu tu and then refrigerate it sampailah waktu dinner nanti…well, so easy peasy kan and sungguh sesuai sekali bila terasa lazy daisy nak main masak masak di petang hari :D
okay, here’s how i made my lemongrass baked chicken thigh
BAHAN BAHAN
2 pieces of chicken thighs – di cuci dan di toskan
2 batang serai – di hiris nipis
2 biji bawang putih di potong dadu kecik kecik
4 tbsp barbecue sauce (haaa ini lagi easy coz i pakai ready made barbecue dalam bottle tu :-) )
garam secukup rasa
2 biji kentang di belah 4
1/2 red capsicum di potong memanjang atau sesuka hati
1/2 green capsicum di potong memanjang atau sesuka hati
1 biji carrot di potong memanjang
beberapa helai daun parsley – di hiris nipis
CARA CARA
marinade the chicken thighs dengan serai, bawang putih, garam, daun parsley dan barbecue sauce tadi
perap kan di dalam bekas bertutup di dalam peti sejuk selama sekurang kurangnya 1 jam
kemudian panaskan oven pada suhu 250C dan masukkan chicken thighs tadi
baked selama 20 minit, terbalikkan ayam tadi dan masukkan kentang, capsicums dan carrot tadi
sambung bakar lagi selama 20 minit…
sudah siap…sedap di makan dengan salad kesukaan anda atau pun boleh di makan begitu sahaja :-)
hokkay dinner is ready :-)
and this is our lunch on that day…sebab tu lah i malas bangat nak prepare heavy dinner..tengahari tu we all makan ini…sedap bangat…2 kali i tambah nasi ngeh ngeh :D
kari kepala ikan la tu…resepinya di sini ye! i sudah jatuh chenta sama itu kari kapla ikan tanpa santan ini…
i tak kenal daun parsly cam na tak pernah guna pun --
ReplyDeletehmm sodap kari tanpa santan but mana tak sedap minyak sungguh la byk heehehh- anything oily is sedap
eda
ReplyDeletedaun parsley tu lebih kurang macam daun sup or ketumbar je...ntah ntah daun ketumbar kot..ntah lah..i pun tatau gak hahaha..
ehemm memang sedap kan mende ber"oily" nih..1st time buat kari ni tk oily sgt tp dah ok dah, tp kali ni i saja melebihkan oil dia and laaagi sodappp..hahaha itu yang malam tu terus makan yg simple n bakar je :D
morning Zarin..
ReplyDeletewow!! kari kepala ikan with hot rice then ratah kepala ikan tu..wuiiiii...feeling babe ..sure tambah2 nasi..
yat
ReplyDeleteyesss u'r right babe! mak mentua lalu pun tak nampak kan :D