made this apple crumble a couple of days ago
asalnya beli green apples untuk makan makan je but then dunno why lah pulak this time apples ni agak kurang sedap
tak sedap pulak if biar je apples tu rotten macam tu je and then buat mengenyangkan mr tong, so i buatlah apple crumble ni :-) boleh jugak kenyangkan our tummies kan!
ada lagi apples tu, maybe nanti buat apple juice aje lah gamaknya
okay, here’s the recipe
Bahan Bahan
3 biji epal hijau
1/2 cawan gula
1-2 kuntum bunga cengkih
untuk crumble
1/4 cawan gula
3/4 – 1 cawan gandum
1tbsp butter
cara cara
- kupas kulit epal dan potong bentuk dadu
- masukkan epal, gula dan bunga cengkih dlm pan
- guna api sederhana. stew gently for 1/2 hour or sampai epal tu dah lembut (jangan sampai jadi puree, cukup sekadar epal itu lembut - boleh test ngan senduk )
- then padamkan api, sejukkan
- di dalam bekaas lain, masukkan gula, butter dan gandum sedikit demi sedikit.
- guna jari jemari untuk jadikan ia sebagai bread crumbs.
:- gandum tu tak semestinya dihabiskan semua. agak2 dah jadi macam breadcrumbs tu, stop lah adding gandum ye!
- then masukkan stewed epal tadi ke dalam bekas untuk bakar
- then cover stewed apple tadi dengan crumble toppings itu (tk perlu tekan, cukup sekadar menutupi epal itu)
bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 30 minit atau sehingga topping berwarna golden brown.
sudah siap…apple crumble ni sedap di makan dengan vanilla sauce atau pun vanilla ice cream :-)
ini pulak recepie vanilla sauce yang i selalu buat :-)
bahan- bahan
500gm full cream milk or nestle cream
80 gm gula
4 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanilla
cara cara
- masak susu hingga mendidih, padamkan api
- dalam bekas lain, campurkan kuning telur & gula
- gaul sebati.
- then masukkan susu sedikit demi sedikit, kacau rata
- masukkan dlm bekas dan guna api kecil, kacau adunan hingga pekat atau mengikut kepekatan yang anda suka.
- tambah esen vanila dan sejukkan – lebih sedap if sejukkan dalam peti sejuk :-)
No comments:
Post a Comment