Tuesday, March 30, 2010

290310 - Kari ayam

 

010

 

 

terbaca kat blog puan LG yang dia masak kari daging dalam oven, pastu LG tunjuk cara2 nak masak dalam oven tu..terima kasih ye kak LG, cara anda amat mudah dan amat sesuai untuk i yang tak pandai masak kari ni :-)

so, apalagi i pun cuba lah semalam..tapi i masak kari ayam sebab daging dah habis dah kat dlm freezer nih..

anyway, kalau nak tahu, ini first time i masak kari ayam and nasib baik my other half kata sedap :-)

suka i..eh, kenapa ni kira first time masak kari ayam ye? kira first yang jadi lah ni :-) dulu pernah skali masak kari ayam tapi ayam tu tk lembut macam ni, agaknya sebab tak pandai control api dapur kot..ish entah lah i ni bukannya pandai pun masak kari ni..selalu makan mak i yang masak kari..

tapi kari yang i masak dalam oven ni sedap sangat and memenuhi citarasa tekak i yang suka ayam tu lembut sampai ke tulang hihihi iyyo lah tu ye!

okay, nah ini resepi kari ayam i ni…i main campak campak je resepi dia nih :-)

Bahan-bahan:


beberapa ketul ayam – di cuci dan di toskan
2 biji kentang di belah 4
2 tbsp serbuk kari ayam adabi
sedikit daun kari
2 cawan santan pekat yang dah dicampur air (kira macam santan cair lah ni tp tk cair sangat ye! i pakai 1/2 pack santan kotak and add air sehingga dapat 2 cawan)
bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis
bawang putih,bawang besar n halia di hiris nipis dan panjang2
garam dan gula secukup rasa
1 tbsp tomato puree – ini optional ye! (i taruk ni sebab hasya tk makan pedas)


Cara Cara:

Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis dan daun kari sehingga wangi.

Masukkan bahan hiris tadi dan tumis lagi sampai wangi.

Masukkan rempah kari yang telah di campur sedikit air sehingga menjadi paste

Masukkan ayam  dan kacau sehingga paste tadi telah mesra dan menyelimuti ayam tadi.

Kemudian, transferkan bahan dari periuk tadi ke dalam bekas casserole.

Masukkan santan, tomato paste, garam dan gula secukup rasa. tutup bekas casserole tadi dengan aluminium foil dan masukkan ke dalam oven selama 1 jam. suhunya 160 celcius..guna api atas bawah ye!

bila dah cukup satu jam, keluarkan dari oven dan masukkan kentang dan masukkan balik ke dalam oven selama 1 jam lagi….then, dah siap….

malam tadi kami makan kari ayam ni dengan roti benggali atau roti babu atau roti bai ini :-)

 

  017

4 comments:

  1. boleh yer masak kari dalam oven... serious tak pernah try... teringin la pulak hehehe... i suka mengari ni... lelebih lady dah tahu buat roti jala kan hehehe

    ReplyDelete
  2. I sangat teruja tgk curry tu...only thing, my dude tak makan curry..kalau kena paksa makan pon, the kuah gotta be thin like tears & no rempah smell..haiz!!kari apa yg cam tu..yg lain 2 kat umah ni bedal ajer sumer..curry ngan roti bai..power ah..;)

    ReplyDelete
  3. lady
    i pun baru tahu about it after baca LG punya entry :-)
    so i cuba je lah sebab i ngaku i memang tk pandai masak kari kat atas dapur tu n sellaunya kari i memang tk menjadi...but bila dah masak pakai oven ni, i suka pulak n kari i menjadi and i pun tk payah nk risau2 lagi...hehe nanti lady cuba lah ye!

    ReplyDelete
  4. hi yat!
    owh, curry ni one of our feveret dish tau..kalau yg pekat tu lagi best heheh..this time i buat cair sikit sbb i tengok my dotter suka mkn yg cair mcm ni :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails