mana yang saya lagi suka ye? hmmm kalau part membuatnya, saya suka fondant sebab walaupun lenguh berteleku kat meja tu tapi saya suka buat bentuk bentuk yang comel tu..errr saya buat yang simple simple je ye! saya tak pandai nak buat yang canggih canggih ni :D
tapi kalau tiba part nak memakannya saya amat gemar memakan cheese cake ye! hmmm lajat nya rasa cheese cake ni tau! tapikan nak membuat cheese cake ni saya agak lemah sikit sebab tak confident sangat akan hasilnya hihi…baik lerrrr saya pi makan cheese cake kat secret recipe kan! dah tentu tentu sedap kemain rasanya
kalau makan kek fondant tu pulak, mesti saya kopek kopek fondant tu and taruk tepi siap siap baru saya makan kek yang kat dalam tu…weiii tak tahan lah kemanisan dan kekerasan fondant tu..tk kuasa ah nak top up ngan bergelen gelen air lagi hahaha
anyway, itu hari lepas dah habis bermain fondant untuk kawan saya tu tetiba tekak saya yang sakit nih terasa nak makan cheese cake pulak. digagahi ler jugak buat feather light cheese cake ni…hmmm bila tekak sakit, makan apa pun tak sedap kan! jeles betul bila tengok hasya and my other half makan cake ni. ib baik dorang ingat kat saya, maka di simpan la sikit cake ni untuk saya makan esoknya. hmmm sib baik dah kurang sakit tekak, maka sedaplah rasa cake ni.
here’s the recipe ye! originate from alex goh’s fantastic cheese cake book. saya ikut jessie buat sebab saya sudah kehabisan cocoa powder laaaa :D
source:hearty bakes
ingredients
(A) Low Fat Milk 250g
20g Butter (saya guna anchor)
(B) 120g Cream Cheese (saya guna philadelphia cream cheese)
(C) 50g Flour
(D) 3 Yolks
1tsp Vanilla Essence
(E) 3 Whites
1/8 tsp Cream of tartar
60g Sugar
Method:
1. Preheat oven 160deg with a tray of water ( water bath)
2. Line the bottom of 7" baking pan with paper. (saya guna 9 x9 square pan)
3. Cook (A) until boils.
4. Cream (B) until smooth.
5. Pour (A) into (B) and mix until well blended.
6. Add (C) and mix until well combined. Place it over double-boiler. Mix until thickens. Remove.
7. Add (D) and mix until well blended.
8. In a different bowl, whip egg whites in (E) until foamy.
9. Add cream of tartar follow by sugar, whip until soft peak.
10. Gently fold 1/3 whites into yolk mixture until well-mixed
11. Fold in the rest of whites
12. Pour batter into baking pan. Place on top on water-bath
13. Baking time about 1 hr 10 minutes
14. Leave cake in oven with oven switch off and leave door open ajar to cool
15. Remove cake when cooled and best served chilled
fondant cake dah di ambil tuan punya badan dan cheese cake pun dah habis di makan oleh saya hahaha….sila jamu mata aje lah ya :-D
wa zarin teruja tgk ur fondant..seresly i x pernah lg try berfondant2 ni tkt x menjadi :)
ReplyDeleterina
ReplyDeletecuba lah nanti, buy ready made fondant n try it at your cupcakes dulu. bunga tu u tekap tekap je..alaa mcm main main ngan plastercine tu... sure jadi lah nanti
kak zarin...cantiknya kek tu....
ReplyDeletemas tak pernah try lagi fondant2 ni...
senang tak kak...
mas
ReplyDeleteakak baru balik dr rumah mas.
patutla akak panggil panggil tkde yg menjawabnya..hihi
senang je fondant ni cuma kena rajin berteleku kat meja sebab bila dah mula mesti susah nak berenti sbb syok buat bentuk2 tu :D
mas cuba la beli ready made fondant, tk silap aka ada jual kat kedai baking tu brand "pastine" ke apa ntah.
bila nak roll tu, kena tabur tepung jagung kat atas meja tu so that dia tk melekat kat meja
then roll and tekap je lah ikut bentuk apa yg nak..
buat topping cupcake pun cantik gak fondant ni
Assalam zarin..cantiknya kek, dua2 akk suka heheeh..tp nk mendeko tak reti
ReplyDeletecantek...sayang nak makan..hehehe
ReplyDeleteZarin.....
ReplyDeleteMM simple but sweet...di mata Kak Ayu ni...sgtlah cantik fondant tu....:) and semestinye ciskek peberet mostly wanita ni.....ooo tabur ngan tepug jagung yer.....icing sugar boleh jugak gantikan ......
pssst: do u make ur own fondant or buying ready made one?:)
mmm yummy....mmmm huish...rasenye kak ayu dah log in comment just now....adeh.....
ReplyDeletekak rosaliza
ReplyDeletethanks kak ;-)
saya pun tahu deco yg basic basic je..tk reti sgt yg canggih2 tu
kak azmiezas
kalau cantik memang syg nk mkn kan!
ayu
ha ah boleh ganti ngan icing sugar tp icing sugar buat lg tambah manis. corn flour cepat keraskan fondant tu
ikut mood la..kalau nk cepat, beli aje fondant tu dari kawan yg buat homemade fondant or beli kat baking shop je. tp kalau terlebih rajin, buat sendiri la fondant tu sebab my stand mixer bukan heavy duty punya, so takes longer time to prepare fondant tu dari org lain yg ada heavy duty stand mixer.
masa i kecik2, i suke gile icing!! like suke mcm tak nak makan kek dia, just give me all the icing.. skarang anak i dah ikut i, tapi dia lagi advance, dia makan fondant aje, takuttt i tgk!!
ReplyDeletezarin, cantiknya fondant tu..bila i bleh p belajar dengan u ek? bitau ya...siyes neh!
ReplyDeleteaiyok..my favorite ni..huk² slalu bli kat la boheime JJ je..hhuhuh
ReplyDeleteDLL
ReplyDeletewaaahh sweet teeth nya dia..anak i pulak sungguh tk suka yg cream ke icing ke fondant lagi lah dia tk suka
shasha
bila u free, dtg la rumah, nanti i ajar u yek!
qiela
haiii itu hari i ada kat rumah kan...mesti u dah boleh merasa dah kek ni...sorry sgt ye sbb tk plan pun nk menghilangkan diri itu hari tu :D
its ok..hahaha biasalah tu..I pun xplan nk lpak lame kat BTHO tu.hahaha
ReplyDeleteqiela
ReplyDeleteok, nanti kita plan lah kan :D
after balik Bangkok lah ye..hahahaha
ReplyDeleteHow i wish kerajinan you akan meraap masuk ke dalam lubuk kalbu i nih.. Ohh.. Sunguh jeles.. Nak dok rumah macam u jugak.. Toloongg..
ReplyDeleteqiela
ReplyDeleteok
hann
kalau u dok rumah mcm i pun mesti u boleh buat memcam dear ;-)