dear yat ;-)
ececeh macam nak tulis love letter pulak dah hahahaha tak boleh tahan laaa intro nih
btw, babe! i teringat your comment kat sini about tamil marusu pun tak panggil u masuk paper lagi pasai tunggu u buat maruku kan! since u sukak sangat angsa fondant, ini i teach u how to make angsa fondant ye babe!
mana tau after this the sun kaaaa nst kaaa bh kaaaa panggil u jugak masuk paper..eh eh apa daaaa itu paper m’sia, paper sg i lupa daaaaa…anyway, mana tau bila u dah terrer wat fondant ni dorang panggil u jugak hehehe
nah ini for the swan’s head ye!
buat a small tear drop shape
then, use your palms and gentel shape tadi jadi panjang macam ni…make sure one end besar sikit from the other end ye!
then, leperkan hujung yg besar tu biar jadi macam mulut angsa, then buat la macam kepala angsa yang sedang lentok gitu ;-)
keringkan atas sponge. biar betul beul kering and keras ye!
ini untuk sayap angsa pulak
buat bentuk bulat – sederhana besar.
rollkan dengan rolling pin. make sure taburkan tepung jagung kat permukaan meja tu ye!
then using the heart shape cutter, potong fondant tadi menjadi bentuk heart ye! guna heart shape yg besar sikit dari ni, i punya ni kecik..yg besar tatau pi mana dah
then belah dua kat tengah tengah
then using a tooth pick, tekan sikit sikit utk jadikan pelepah sayap tu ye!
keringkan di atas sponge
ni untuk body angsa
buat tear drop shape jugak. kali ni biar besar n gemuk kalau nak angsa gemuk ye!
then, tekan bahagian atas tear drop tu hingga menjadi leper dan agak runcing sikit, macam ekor angsa tu
badan angsa tu, suka hati la kalau nak gemuk, buat bulat besar skit, nak kurus, kecikkan sikit
then, kat depan yg besar tu cucuk buat lubang sebab nanti nak masukkan kepala tadi. i use menda alah tu, dia punya batang tu macam bengkok sikit so, senang nak lekatkan kepala angsa tu
then, brushkan bahagian tepi dgn sikit air. sikit je tau! untuk lekatkan fondant tu je
then, lekatkan sayap angsa tadi
then masukkan kepala angsa tadi. errrr i punya angsa ni, kepala dia belum keras lagi…so kepala tu patah, and i pendekkan je kepala dia..errr ini kes tak sabar la ni…so, ini version angsa ketiduran or angsa pemalu ;-)
lupa plak, make sure jangan ada crack macam i tuh..i nak cepat tadi…kalau nak hilangkan crack tu, brush sedikit air and guna ibu jari gosok gosokkan that spot yg crack tu sebab fondant ni takde la keras sangat pun
and jangan lupa amik sedikit pewara hitam (guna tooth pick) and lukiskan lah mata angsa tu ;-)
ini angsa versi tall and slim kot hahaha tengokkan dia punya leher punya lah panjang and her body pun kurus je…yang atas tu versi angsa gemuk and mengantuk :D
i dah tunjuk ni…agaknya malam nanti buleh la u practise ye babe! hihihi mana tau kot kot next month u pulak masuk paper ;-)
sincerely
zarin ;-)
ececeh nasib ku tak tulis pecah kaca pecah gelas..errr pastu apa ye?
Huk ala.. berseninya hari... kagum!
ReplyDeletecantiknya angsa zarin...simpan sikit ya..mana tau akak nak minta zarin buat kek hantaran utk anak akak nanti..hehe..mesti jumpa zarin jugak suatu hari nih..hahaha
ReplyDeletelorr..cantiknyaa...tangan kak zarin berseni..main ngan menda kecik2 ni..saya ni fail dulu rasanya..haha
ReplyDeleteBabe!!!!!!!!!
ReplyDeleteai tak leh tahan, wlpn ai kat opis..kelang kabut ai datang nak tgk si angsa fondant u ni!!..Sweet!!! ku sukak sekali..ai rasa ai nak practis guna plastercine dulu ek..bagus tak cadangan ai yg bernas ini...muehehehe..and then ai nak really gentel2 tu plastersin, sampai ai dah bule wat angsa yg gemuk & ngantok pong ok lah gak kan...serupa ai gak....nanti dah pandai, ai sendiri yg akan hantar gambar angsa fondant tu kat BH SG version..and ai akan tujukan ucapan terimakasih ai yg tak terhingga pada sifu angsa ai, iaitu u la babe!! haha...belum buat apa menda dah verangan express...haha
thanks so much dear..ai akan bookmark this page okay!! tgk la pasal angsa fondant, ai terexcited gaban..panjang lebar kat comment u..hehe..
wakahkahkahkahkah....sgt lawak la ini letter...
ReplyDeleteDear Kak YatMaria.....
sila practise ya...sbb penat cikgu Zarin tunjuk ajar ku sifu tu...siap ada gambar lagi....hihihihihi
suka tengok angsa kurus tu.. :)
ReplyDeletehann
ReplyDeletetkde la seni sangat..fondant ni mcm plastercine gak...boleh bentuk macam2
kak amynz
uish tinggi bebenor hajat tu...takut saya, saya ni bukannya reti sgt pun..suka suka je :O
izah
wakaka belum apa apa dah chop fail dulu ye izah..lawak arrr
yat
hahaha gelak guling guling i baca your comment ni LOL
bernas tul cadangan nak hantar gambar kat dorang tu ye! muahaha i tak habis gelak lagi ni :D
asilah
nasib baik tak masuk dalam youtube kan! :DD
kak kasih
angsa kurus tu project berzaman dulu..dah lama tak buat angsa ni...
zarin,
ReplyDeletei think kan, buat fondant ni, sesuai utk org yg lembut tangan je, utk yg keras tangan mcm i, i takut, buat angsa, jadi gorilla.. hehe.. that's a sweet looking swan walaupun gemuk and nampak mengantuk :D
shidah
ReplyDeletemuahaha buat angsa jadi gorilla ye shidah :D
gelak i tau...angsa tu putih gorila tu hitam..kot camner tu?? hahaha
berseninya tangan akak..
ReplyDeletekalau mas buat entah macam mana jadinya..he..he..
mas
ReplyDeletekalau mas buat pun mesti menjadi lah.. fondant ni main tekap tekap je..eh yg ni tk tekap tp tiru je
I boleh mimpi jelah nak buat benda nie... mmg tangan takdek seni!!! hu!hu!
ReplyDeleteello tauke angsa..nak sekor bleh tak..i nak angsa yang malu-malu leher lentok..manja nampak..nak bela kat rumah..buat kawan..hihi..comel taw angsa tu...geram!
ReplyDeletezarin, sgt cantik.. :D thanks buat tutorial ni eventho ni utk Yat hehe bleh I start practice tuk mother's day cupcake..letak angsa kat atas ;p
ReplyDeleteZarin
ReplyDeleteNape tak bitau you nak buat angsa 'pondan' untuk Yat? Nak gak I ngecek mintak you buatkan bentuk itik untuk I (I kan giler itik?) namun setelah ku amat-amati cara pembuatannya dan later I kena buat mende yg sama, phewhh.. Biarlah Yat sorang aje masuk paper :-)
I nak penguinnn!! you leh buat tak?
ReplyDeletezarin, nampak senangnya tutorial angsa ni...tapi kalau saya nak buat maunya jadi ayam belanda..hihi..tangan kasar..
ReplyDeleteActually kan Zarin.. i very the malas part nak explore fondant.. ty for the step by step photos..
ReplyDeleteeti
ReplyDeletetangan i pun tk seni gak but then dulu pernah attend class, so boleh la wat yg simple simple tu ;-)
shasha
hahaha tkyah bela angsa, ada sorang kanak kanak suka pi your hse. asyik ckp bestnya pi umah aunty shasha :D
RC
cuba lah nanti..just buy ready made fondant and if agak lembik, u add je corn flour ye! fondant kat kedai tu lembik sikit if compare to yg buat sendiri
eh, nanti cuba wat rose gak.. i dah taruk tutorial for rose the other day
CS
haaaa pandai pun, itik pun sama gak cuma leher dia pendek sikit kan! hihi manau tau kot kot nanti yat ajak u join skali kot ;-)
DLL
penguin mcm pinggu ke? hihi i blm pernah buat lg tu...nanti i cuba :D
shasha
mesti u boleh buat la...cuma kena very careful part leher dia yg panjang tuh
rima
i pulak amat malas if kena bergelumang ngan buttercream, habis sepah sepah sampai ke muka lah comot... ;-)
oh ya ke..cakap kat kanak-kanak tu...bila-bila masa je dia boleh datang rumah auntie shasha kalau auntie ada kat rumah..:-)
ReplyDeletebabe u ni creative laa - heart shape leh jadi kepak eh ?
ReplyDeletei nak cari resipi apam nasi di sini
shasha
ReplyDeleteha ah..suka sangat ;-)
nanti we all dtg ye!
eda
i tk creative, i ikut je apa yg di ajar..dulu pun tatau tapi bila dok tanya2 camner nk wat, then ada org ajarkan