Monday, March 7, 2011

yat dan angsa fondantnya ;-)

 

dear yat ;-)

ececeh macam nak tulis love letter pulak dah hahahaha tak boleh tahan laaa intro nih

btw, babe! i teringat your comment kat sini about tamil marusu pun tak panggil u masuk paper lagi pasai tunggu u buat maruku kan! since u sukak sangat angsa fondant, ini i teach u how to make angsa fondant ye babe!

mana tau after this the sun kaaaa nst kaaa bh kaaaa panggil u jugak masuk paper..eh eh apa daaaa itu paper m’sia, paper sg i lupa daaaaa…anyway, mana  tau bila u dah terrer wat fondant ni dorang panggil u jugak hehehe

nah ini for the swan’s head ye!

buat  a small tear drop shape

009

then, use your palms and gentel shape tadi jadi panjang macam ni…make sure one end besar sikit from the other end ye!

010

then, leperkan hujung yg besar tu biar jadi macam mulut angsa, then buat la macam kepala angsa yang sedang lentok gitu ;-)

012

keringkan atas sponge. biar betul beul kering and keras ye!

013

ini untuk sayap angsa pulak

buat bentuk bulat – sederhana besar.

014

rollkan dengan rolling pin. make sure taburkan tepung jagung kat permukaan meja tu ye!

015

then using the heart shape cutter, potong fondant tadi menjadi bentuk heart ye! guna heart shape yg besar sikit dari ni, i punya ni kecik..yg besar tatau pi mana dah

016

then  belah dua kat tengah tengah

017

then using a tooth pick, tekan sikit sikit utk jadikan pelepah sayap tu ye!

018

keringkan di atas sponge

019

ni untuk body angsa

buat tear drop shape jugak. kali ni biar besar n gemuk kalau nak angsa gemuk ye!

 

020

then, tekan bahagian atas tear drop tu hingga menjadi leper dan agak runcing sikit, macam ekor angsa tu

022

badan angsa tu, suka hati la kalau nak gemuk, buat bulat besar skit, nak kurus, kecikkan sikit

023

then, kat depan yg besar tu cucuk buat lubang sebab nanti nak masukkan kepala tadi. i use menda alah tu, dia punya batang tu macam bengkok sikit so, senang nak lekatkan kepala angsa tu

024

then, brushkan bahagian tepi dgn sikit air. sikit je tau! untuk lekatkan fondant tu je

025

then, lekatkan sayap angsa tadi

030

then masukkan kepala angsa tadi. errrr i punya angsa ni, kepala dia belum keras lagi…so kepala tu patah, and i pendekkan je kepala dia..errr ini kes tak sabar la ni…so, ini version angsa ketiduran or angsa pemalu ;-)

lupa plak, make sure jangan ada crack macam i tuh..i nak cepat tadi…kalau nak hilangkan crack tu, brush sedikit air and guna ibu jari gosok gosokkan that spot yg crack tu sebab fondant ni takde la keras sangat pun

031

and jangan lupa amik sedikit pewara hitam (guna tooth pick) and lukiskan lah mata angsa tu ;-)

ini angsa versi tall and slim kot hahaha tengokkan dia punya leher punya lah panjang and her body pun kurus je…yang atas tu versi angsa gemuk and mengantuk :D

009

i dah tunjuk ni…agaknya malam nanti buleh la u practise ye babe! hihihi mana tau kot kot next month u pulak masuk paper ;-)

sincerely

zarin ;-)

ececeh nasib ku tak tulis pecah kaca pecah gelas..errr pastu apa ye?

22 comments:

  1. Huk ala.. berseninya hari... kagum!

    ReplyDelete
  2. cantiknya angsa zarin...simpan sikit ya..mana tau akak nak minta zarin buat kek hantaran utk anak akak nanti..hehe..mesti jumpa zarin jugak suatu hari nih..hahaha

    ReplyDelete
  3. lorr..cantiknyaa...tangan kak zarin berseni..main ngan menda kecik2 ni..saya ni fail dulu rasanya..haha

    ReplyDelete
  4. Babe!!!!!!!!!

    ai tak leh tahan, wlpn ai kat opis..kelang kabut ai datang nak tgk si angsa fondant u ni!!..Sweet!!! ku sukak sekali..ai rasa ai nak practis guna plastercine dulu ek..bagus tak cadangan ai yg bernas ini...muehehehe..and then ai nak really gentel2 tu plastersin, sampai ai dah bule wat angsa yg gemuk & ngantok pong ok lah gak kan...serupa ai gak....nanti dah pandai, ai sendiri yg akan hantar gambar angsa fondant tu kat BH SG version..and ai akan tujukan ucapan terimakasih ai yg tak terhingga pada sifu angsa ai, iaitu u la babe!! haha...belum buat apa menda dah verangan express...haha

    thanks so much dear..ai akan bookmark this page okay!! tgk la pasal angsa fondant, ai terexcited gaban..panjang lebar kat comment u..hehe..

    ReplyDelete
  5. wakahkahkahkahkah....sgt lawak la ini letter...
    Dear Kak YatMaria.....
    sila practise ya...sbb penat cikgu Zarin tunjuk ajar ku sifu tu...siap ada gambar lagi....hihihihihi

    ReplyDelete
  6. suka tengok angsa kurus tu.. :)

    ReplyDelete
  7. hann
    tkde la seni sangat..fondant ni mcm plastercine gak...boleh bentuk macam2


    kak amynz
    uish tinggi bebenor hajat tu...takut saya, saya ni bukannya reti sgt pun..suka suka je :O

    izah
    wakaka belum apa apa dah chop fail dulu ye izah..lawak arrr


    yat
    hahaha gelak guling guling i baca your comment ni LOL
    bernas tul cadangan nak hantar gambar kat dorang tu ye! muahaha i tak habis gelak lagi ni :D


    asilah
    nasib baik tak masuk dalam youtube kan! :DD


    kak kasih
    angsa kurus tu project berzaman dulu..dah lama tak buat angsa ni...

    ReplyDelete
  8. zarin,

    i think kan, buat fondant ni, sesuai utk org yg lembut tangan je, utk yg keras tangan mcm i, i takut, buat angsa, jadi gorilla.. hehe.. that's a sweet looking swan walaupun gemuk and nampak mengantuk :D

    ReplyDelete
  9. shidah
    muahaha buat angsa jadi gorilla ye shidah :D
    gelak i tau...angsa tu putih gorila tu hitam..kot camner tu?? hahaha

    ReplyDelete
  10. berseninya tangan akak..
    kalau mas buat entah macam mana jadinya..he..he..

    ReplyDelete
  11. mas
    kalau mas buat pun mesti menjadi lah.. fondant ni main tekap tekap je..eh yg ni tk tekap tp tiru je

    ReplyDelete
  12. I boleh mimpi jelah nak buat benda nie... mmg tangan takdek seni!!! hu!hu!

    ReplyDelete
  13. ello tauke angsa..nak sekor bleh tak..i nak angsa yang malu-malu leher lentok..manja nampak..nak bela kat rumah..buat kawan..hihi..comel taw angsa tu...geram!

    ReplyDelete
  14. zarin, sgt cantik.. :D thanks buat tutorial ni eventho ni utk Yat hehe bleh I start practice tuk mother's day cupcake..letak angsa kat atas ;p

    ReplyDelete
  15. Zarin
    Nape tak bitau you nak buat angsa 'pondan' untuk Yat? Nak gak I ngecek mintak you buatkan bentuk itik untuk I (I kan giler itik?) namun setelah ku amat-amati cara pembuatannya dan later I kena buat mende yg sama, phewhh.. Biarlah Yat sorang aje masuk paper :-)

    ReplyDelete
  16. I nak penguinnn!! you leh buat tak?

    ReplyDelete
  17. zarin, nampak senangnya tutorial angsa ni...tapi kalau saya nak buat maunya jadi ayam belanda..hihi..tangan kasar..

    ReplyDelete
  18. Actually kan Zarin.. i very the malas part nak explore fondant.. ty for the step by step photos..

    ReplyDelete
  19. eti
    tangan i pun tk seni gak but then dulu pernah attend class, so boleh la wat yg simple simple tu ;-)


    shasha
    hahaha tkyah bela angsa, ada sorang kanak kanak suka pi your hse. asyik ckp bestnya pi umah aunty shasha :D


    RC
    cuba lah nanti..just buy ready made fondant and if agak lembik, u add je corn flour ye! fondant kat kedai tu lembik sikit if compare to yg buat sendiri
    eh, nanti cuba wat rose gak.. i dah taruk tutorial for rose the other day


    CS
    haaaa pandai pun, itik pun sama gak cuma leher dia pendek sikit kan! hihi manau tau kot kot nanti yat ajak u join skali kot ;-)


    DLL
    penguin mcm pinggu ke? hihi i blm pernah buat lg tu...nanti i cuba :D


    shasha
    mesti u boleh buat la...cuma kena very careful part leher dia yg panjang tuh


    rima
    i pulak amat malas if kena bergelumang ngan buttercream, habis sepah sepah sampai ke muka lah comot... ;-)

    ReplyDelete
  20. oh ya ke..cakap kat kanak-kanak tu...bila-bila masa je dia boleh datang rumah auntie shasha kalau auntie ada kat rumah..:-)

    ReplyDelete
  21. babe u ni creative laa - heart shape leh jadi kepak eh ?
    i nak cari resipi apam nasi di sini

    ReplyDelete
  22. shasha
    ha ah..suka sangat ;-)
    nanti we all dtg ye!



    eda
    i tk creative, i ikut je apa yg di ajar..dulu pun tatau tapi bila dok tanya2 camner nk wat, then ada org ajarkan

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails